Wat is trilangst?

Trilangst wordt ook wel trilfobie genoemd. Iemand met trilangst is bang om te gaan trillen in het bijzijn van anderen. Als de aandacht op je is gericht, kun je gaan trillen. Door de angst om te gaan trillen, zul je ook sneller gaan beven, waardoor je in een cirkel terecht komt die moeilijk te doorbreken is.

Verschillende soorten van trilangst

Er zijn verschillende soorten van trilangst. De meest bekende is waarschijnlijk wel de angst om trillende handen te krijgen. Dit kan voorkomen tijdens etentjes in groepsverband of het zetten van een handtekening. Vaak is de angst zo hevig, dat je gaat trillen bij het idee dat je wel eens zou kunnen gaan trillen. De oorzaak van de angst is voor iedereen anders. Zo kan het bij de één te maken hebben met een andere angst en kan de ander een negatieve ervaring hebben gehad met trillen.

Ook kun je angst hebben dat je hoofd of gezicht gaat trillen. Dit komt vooral vaak voor als je in bijzijn bent van andere mensen. De kans is groot dat je het idee hebt dat andere mensen zien hoe erg je hoofd of gezicht trilt. In werkelijkheid valt dit reuze mee, maar omdat je dingen gaat inbeelden zul je de angst blijven houden. Je kunt ook last hebben van trillende benen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je voor een groep moet staan. Deze angst kan ook wel plankenkoorts worden genoemd en komt vooral voor als alle ogen op iemand zijn gericht.

Sociale angst

Bij alle soorten gaat het om een sociale angst. De angst om te trillen is er niet zodra je alleen bent. Tevens zul je als je alleen bent geen last hebben van trillende handen of benen. Ook durven mensen met trilangst vaak niet te praten over hun probleem. Ze schamen zich en zijn bang om uitgelachen te worden.

Dingen laten als je last hebt van trilangst

Het klinkt voor veel mensen erg leuk: een etentje of een personeelsuitje. Iemand met trilangst wordt hier echter erg nerveus van en ziet het vaak helemaal niet zitten om mee te gaan. Uit angst worden dit soort situaties dan ook vaak vermeden. En dat terwijl iemand met trilangst misschien best eens mee zou willen naar deze speciale gebeurtenissen. Als er achteraf door collega’s wordt gepraat over het personeelsuitje, zul je het misschien jammer vinden dat je het hebt moeten missen.

Schaamte

Mensen met trilangst die toch de stap nemen om ergens heen te gaan, genieten vaak niet echt van de avond. Ze schamen zich voor hun angst en zijn bang dat mensen zien dat ze trillen. Iemand met trilangst is zo bezig met zichzelf, dat gesprekken soms volledig langs hem heen gaan. Ze hebben niet meer in de gaten wat er allemaal om hen heen gebeurd.

Van je trilangst afkomen

Het is mogelijk om van je trilangst af te komen. Je moet dan beginnen om iemand in vertrouwen te nemen en te vertellen wat er aan de hand is. Dat kan bij een psycholoog of vertrouwenspersoon, maar soms werkt het ook als je bij je partner of een goede vriend of collega aanklopt. Het praten kan voor sommige mensen al voldoende zijn om een heel eind van de angst af te komen. Helaas is dat niet bij iedereen het geval. Dan kan therapie een goede oplossing zijn. Je leert dan met je angsten omgaan.
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AngststoornissenIedereen is wel eens bang of angstig voor iets. Als deze angst zó erg wordt, vaak voorkomt en soms voor iets onwerkelijk…
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Leven met een sociale fobieLeven met een sociale fobieEen sociale fobie is een grote angst voor normale en alledaagse sociale situaties zoals iemand aanspreken, naar een fees…

Opladen met de zonOpladen met de zonOpladen voor weer een hectisch, mogelijk stressvol jaar, is het voorland voor menigeen. En we doen dan ook onze uiterste…
Wat is een burn-out?Wat is een burn-out?Burn-Out is een term die bedoeld wordt voor mensen die het gevoel hebben opgebrand te zijn. Waar een burn-out precies va…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.