Kinderen en slaappatronen
Totdat een kind 21 jaar oud is, ontwikkelen de hersenen zich vooral tijdens het slapen. Weinig slapen zal resulteren in slechtere schoolprestaties, onstabiele emoties en een grotere kans op overgewicht. Vaak hebben de kortere nachten te maken met een gebrek aan een vaste structuur voor het naar bed gaan, latere etenstijden wanneer beide ouders (langer) werken, etc.
Hoelang slapen?
Ondanks het feit dat elk kind anders is en zich niet altijd aan de benodigde uren slaap houdt, zou het gemiddelde aantal uren toch als volgt zijn:
- 6 maanden oud – ongeveer 15 uren slaap
- 1 jaar oud – ongeveer 14 uren slaap
- 2 jaar oud – ongeveer 13 uren slaap
- 3-5 jaar oud – ongeveer 12 uren slaap
- 6-8 jaar oud – ongeveer 11 uren slaap
- 9 jaar oud – ongeveer 10 uren slaap
Zoals je in bovenstaand overzicht kunt zien, verschillen de uren slaap tussen de 6 maanden en 9 jaar slechts enkele uren. Hieruit kun je dus concluderen dat kinderen gewoon veel slaap nodig hebben. Tijdens het slapen ontwikkelen de hersenen zich.
Slaapkorreltjes bij je ogen
Wanneer je ‘s morgens wakker wordt, zitten er altijd wat korreltjes aan de zijkanten van je ogen. Deze korreltjes worden veroorzaakt door een kliertje dat bij je ogen zit en een dikke traanvloeistof uitscheidt. Deze tranen spoelen ‘s nachts alles weg wat overdag niet op de normale manier (via je neus) kon worden afgevoerd, zoals stof en huidcellen. Mochten kinderen je vragen wat die korreltjes nu zijn, zullen ze waarschijnlijk de uitleg die hierboven staat niet begrijpen. Sommige ouders vertellen hun kinderen dan dat het zand is dat de zandman Klaas Vaak (naar een sprookje vernoemd) zand in de ogen van kinderen strooit zodat ze gaan slapen.
Bang in het donker?
Elk kind wordt wel eens bang in het donker, bij sommige kinderen is dit een kortdurende fase, andere kinderen kunnen hier maandenlang last van hebben. Toch zijn er een aantal “do’s en don’ts” die je kind kunnen helpen over hun angst heen te komen.
Niet doen
- Soms kan deze angst voor het hele gezin gebroken nachten opleveren, maar laat niet aan je kind zien dat je hiervan gefrustreerd raakt. Dit kan bij je kind namelijk ook weer stress veroorzaken.
- Het kan zijn dat je kind een hele vreemde reden heeft om bang te zijn in het donker, ga deze angst niet weglachen of bagatelliseren, voor je kind is deze angst wel echt! Ook is het geen goed idee om de angst heel echt te maken door aan te geven dat je de “monsters” wel kunt wegjagen, dan denkt je kind dat de monsters ook echt bestaan.
- Voor een keertje kun je je kind als troost bij je in bed nemen als dit helpt, maak hier echter geen gewoonte van, want de angst voor het donker gaat hiermee niet weg en je kind zal moeten leren om alleen in het donker te slapen.
Wel doen
- Allereerst is het goed je kind rustig te vertellen dat het veilig is in zijn kamer en dat iedereen wel eens ergens bang voor is. Je neemt zijn angst dan serieus maar geeft er niet aan toe.
- Vraag je kind wat je zou kunnen doen om zijn angst weg te nemen, je kunt hierbij ook suggesties geven zoals een nachtlampje bij zijn bed of een knuffel in zijn bed. Blijf desnoods een tijdje bij zijn/haar bed totdat ze in slaap gevallen zijn.