Wat is angst precies?

Nuttig
Hoewel we het misschien niet meteen zouden verwachten, is angst erg nuttig. Stel je voor dat er een jonge vrouw door een donker steegje loopt. Iets verderop ziet ze een schaduw en ze wordt er bang door. Ze denkt: ‘Ik had hier misschien niet alleen moeten lopen, laat ik maar omkeren en een veiligere weg kiezen.’ Een goede beslissing, want misschien stond er wel een overvaller op haar te wachten. De jonge vrouw heeft zichzelf in veiligheid gebracht. Stel je nou voor dat ze deze angst niet had gehad. Er was niets in haar lichaam dat liet merken dat er iets niet pluis was. Als die schaduw echt een overvaller (of misschien zelfs iets ergers!) was geweest, had ze een groot probleem gehad.Angst is ook nuttig, omdat je sneller kunt reageren op bepaalde situaties. Stel dat de jonge vrouw toch was doorgelopen, terwijl ze angst voelde. Ze weet niet hoe ze anders moest lopen, of haar fiets staat aan de andere kant van het steegje. Ze loopt door het steegje, maar houdt de plek waar ze de schaduw zag goed in de gaten. Op het moment dat de overvaller tevoorschijn springt, zet de vrouw het op een lopen en weet ze zo van hem af te komen.
Je lichaam
Je lichaam reageert op een bepaalde manier als je ergens bang voor bent. De dingen die er binnen je lichaam gebeuren, hebben allemaal te maken met de angst. Door alles wat er in je lichaam gebeurt, kun je sneller handelen en ben je alerter in bepaalde situaties. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je lichaam voldoende zuurstof naar de spieren brengt. Met meer zuurstof in je spieren, kun je sneller reageren. De zuurstof wordt door je lichaam gepompt door je ademhaling en het is dus niet gek dat je sneller gaat ademen wanneer je bang bent.Om de zuurstof sneller door je lichaam te laten pompen, zal het via het bloed worden verstuurd. Daarom neemt ook je hartslag toe wanneer je angstig bent. Meestal wordt er meer zuurstof naar de grotere lichaamsdelen gepompt, zoals de armen en de benen. Hierdoor ontstaat een duizelig gevoel, omdat er minder bloed naar de hersenen gaat. Last van buikpijn als je bang bent? Ook dit is logisch te verklaren: er gaat namelijk ook minder bloed naar je maag, omdat je ledematen op dit moment belangrijker zijn. Je lichaam bereidt zich voor om opeens in actie te moeten komen. Als je opeens hard moet rennen, zullen je spieren warmer worden. Deze warmte wordt normaal met zweten weer verkoeld en daarom begin je alvast te zweten. Het rillen wat sommige mensen doen als ze bang zijn, heeft ook weer te maken met het voorbereiden van actie. Je spieren zijn vaak gespannen, omdat ze verwachten dat er iets gaat gebeuren. Dit veroorzaakt het rillen.
Als laatste heb je ook een flinke dosis adrenaline nodig. Met adrenaline in je lichaam, kun je opeens veel meer dan je in eerste instantie had verwacht en reageer je ander op situaties dan normaal. Adrenaline heeft een tijdje nodig om je lichaam weer te ‘verlaten’. Daarom voelen we ons vaak een hele tijd na een angstige gebeurtenis nog steeds naar.