Wat zoeken mannen in een vrouw?

Wat zoeken mannen in een vrouw? Mannen hebben bepaalde voorkeuren voor eigenschappen van vrouwen waar ze een relatie mee aangaan. De voorkeuren van mannen zijn meer op uiterlijk gericht dan die van vrouwen, en zijn volgens evolutionaire theorieën een gevolg van de noodzaak van het kiezen van een vruchtbare vrouw in de loop van de evolutie. Hiervoor zijn veel aanwijzingen gevonden in psychologisch onderzoek.
Twee factoren die de de basis zijn van de evolutietheorie
De twee factoren die de grondslag zijn van evolutie, zijn overleven en zich voortplanten. Deze twee doelen hebben als einddoel om de genen in stand te houden en door te geven. Volgens de evolutietheorie dient vrijwel al het gedrag dat dieren (en mensen) vertonen dit doel.

Waarom trouwen?

Mannen kunnen zich in theorie (in tegenstelling tot vrouwen) bijna ongelimiteerd voortplanten. Spermacellen worden in grote hoeveelheden aangemaakt tot op relatief hoge leeftijd. Ook zitten mannen, in tegenstelling tot vrouwen, niet noodzakelijkerwijs minstens negen maanden vast aan een kind nadat ze een vrouw hebben bevrucht. Waarom zou het evolutionair gezien dan überhaupt gunstig kunnen zijn voor mannen om een relatie voor lange tijd aan te gaan? Door zoveel mogelijk vrouwen zwanger te maken zouden de genen immers optimaal doorgegeven worden.

Het antwoord hierop ligt waarschijnlijk in het feit dat vrouwen ook bepaalde eisen hadden in het kiezen van een man waarmee ze een seksuele relatie aan wilden gaan (voor meer details zie: wat zoeken vrouwen in een man). Een belangrijke eis voor vrouwen was betrouwbaarheid van de man. Als een man de reputatie had ontrouw te zijn en veel losse contacten te hebben, kon dit al snel zorgen voor het verliezen van de interesse van de vrouw.

Een tweede reden om bij een vrouw te blijven kon zijn om de nakomelingen te beschermen tegen gevaren, te verzorgen en op te voeden. Op deze manier was de kans groter dat deze nakomelingen zich zelf weer succesvol voort zouden planten, waardoor de genen van de vader verder in stand werden gehouden.

Het vaststellen van de vruchtbaarheid van een vrouw

Voor mannen was het van belang was, met name in het geval van een langetermijn relatie, om geen kostbare tijd, moeite en middelen te verliezen. Daarom was het heel belangrijk om een vruchtbare vrouw te kiezen. Om vast te stellen of een vrouw vruchtbaar was, kon een man alleen afgaan op uiterlijke kenmerken die gerelateerd zijn aan vruchtbaarheid. Dit kon zowel bewust of onbewust gebeuren. Mannen die een voorkeur hadden voor vrouwen die tekenen van vruchtbaarheid vertoonden waren succesvoller in het voortplanten, en gaven dus vaker hun genen door dan mannen die geen voorkeur hadden voor deze kenmerken. Zo zijn waarschijnlijk de voorkeuren van mannen bij het kiezen van vrouw ontstaan.

Aanwijzingen van vruchtbaarheid

Jeugd en gezondheid

Een voor de hand liggend teken van vruchtbaarheid is jeugd. Met andere woorden, mannen hebben een voorkeur voor aanwijzingen van jeugdigheid van een vrouw. Natuurlijk moet een vrouw ook niet te jong zijn, omdat ze dan nog niet vruchtbaar is. Dit hangt weer met de heup-middel verhouding, die verderop besproken wordt.

Enkele tekenen van jeugd en gezondheid zijn
  • Volle lippen
  • Glanzend, vol haar
  • Lang haar
  • Gezonde, gladde huid
  • Afwezigheid van tekenen van ziekte

Bewijs uit experimenten

De voorkeur van mannen voor deze kenmerken wordt wereldwijd gevonden, in een groot aantal culturen. Ook is het in de meeste culturen gebruikelijk dat mannen met vrouwen trouwen die jonger zijn dan zij.

Onderzoek met MRI metingen laat bovendien zien dat bij heteroseksuele mannen het genotscentrum in de hersenen, de Nucleus Accumbens, actief wordt bij het kijken naar gezichten die kenmerken van jeugdigheid en gezondheid vertonen. Als er door deze mannen gekeken wordt naar gezichten zonder deze kenmerken, wordt dit hersengedeelte niet actief.

Symmetrie

Een uiterlijk kenmerk dat los staat van jeugdigheid maar wel samenhangt met gezondheid en vruchtbaarheid, is symmetrie. Deze samenhang is een gevolg van het feit dat stoornissen in de ontwikkeling in de jeugd, en de aanwezigheid van parasieten, zorgen voor een minder symmetrisch gezicht en lichaam.

Bewijs uit experimenten

Voor deze voorkeur voor symmetrische gezichten en lichamen is uitvoerig bewijs gevonden in psychologische experimenten. Zo werden in een experiment foto’s van gezichten kunstmatig meer of minder symmetrisch gemaakt. De proefpersonen ervaarden allemaal de meest symmetrische versie van de gezichten als het meest aantrekkelijk.

Een ander experiment heeft aangetoond dat de voorkeur voor symmetrische gezichten aanwezig is bij baby’s. Dit laat zien dat de voorkeuren zijn aangeboren, en niet aangeleerd.

Heup-middel verhouding

Een andere belangrijke indicator van vruchtbaarheid bij vrouwen is de heup-middel verhouding (zie artikel: De heup-middel verhouding: teken van vruchtbaarheid). Mannen hebben over het algemeen een voorkeur voor vrouwen met een verhouding van 0,70 tussen heup en middel. Deze verhouding staat los van algeheel vetgehalte. Het geldt dus voor slanke en stevige vrouwen. Deze zelfde verhouding van 0,70 blijkt te duiden op vruchtbaarheid en gezondheid.

Bewijs uit experimenten

Psychologen hebben ontdekt dat sinds de jaren vijftig vrijwel alle playboymodellen een heup-middel verhouding van 0,70 hadden, hoewel ze in de loop der jaren slanker zijn geworden.

Ook wordt in een groot aantal culturen wereldwijd dezelfde voorkeur gevonden.
© 2008 - 2024 Doeldertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De pil - Kan je keuze voor een man bepalenDe pil - Kan je keuze voor een man bepalenTijdens je vruchtbare dagen val je op mannelijke mannen, daarbuiten op degene die het aardigst is. De dagelijkse dosis h…
Sekseverschillen in seksueel gedrag. Gevolg van evolutie?Mannen en vrouwen verschillen in seksueel gedrag. Mannen hebben minder moeite met seksuele avontuurtjes dan vrouwen. Ver…
Sekseverschillen in jaloezieOnderzoek wijst in de richting dat sekseverschillen in jaloezie bij mensen zijn ontstaan door de verschillende rollen di…
Sekseverschillen in jaloezie: terug te voeren op de evolutieMannen én vrouwen vinden het onacceptabel als hun partner ontrouw is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mannen en vrouwen e…

Ziek worden van eten kan voor een levenslange aversie zorgenZiek worden van eten kan voor een levenslange aversie zorgenVeel mensen hebben een afkeer van een etenswaar of een bepaalde drank. In veel gevallen is dit een gevolg van een voorva…
Michel Foucault en de Geschiedenis van de WaanzinMichel Foucault en de Geschiedenis van de WaanzinZeg Michel Foucault en je zegt De Geschiedenis van de Waanzin, in de originele Franse versie 'Folie et déraison. Histoir…
Bronnen en referenties
Doeldertje (40 artikelen)
Laatste update: 15-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.