Opvoeding - Pubertijd, hoe ermee om te gaan
De pubertijd wordt door veel mensen omschreven als de slechtste periode uit hun leven. Waarom is dat? En waarom zijn er ook mensen die helemaal geen last hebben gehad van puberaal gedrag? Als ouder van een puber is het behoorlijk zwaar. Ze zitten vaak met hun handen in het haar en hebben geen idee hoe ze met hun kind om moeten gaan en wat ze moeten doen. Hieronder zal ik proberen u een beetje inzicht te geven in de gevoelens van pubers.
Opvoeden is zwaar voor ouders, dat blijkt keer op keer. Ouders zitten soms met hun handen in het haar en weten niet wat ze met hun kinderen aanmoeten. Opvoeden is één van de moeilijkste dingen die u als ouder moet volbrengen, gepaard gaande met ruzies en constante twijfel. De pubertijd is dan ook zo’n fase waarin ouders en hun kinderen elkaar moeilijk begrijpen. In deze tijd is er vaak ruzie binnen een gezin.
Wat gebeurt er met uw kind?
U merkt het snel genoeg wanneer uw altijd zo rustige zoon of dochter wat tegenstrijdiger wordt. Hij of zij wordt drukker en gaat een flinke discussie niet meer uit de weg. Alles wat u zegt of doet is verkeerd en u heeft het altijd mis als u voor de zoveelste keer een gesprek aanknoopt. Uw kind heeft de fase van de pubertijd bereikt. U maakt zich meer dan eens zorgen over de welzijn van uw kind en probeert het zo goed en zo kwaad mogelijk op het rechte pad te houden. U weet niet meer wat te doen.
Als een kind de pubertijd nadert gebeurt er heel wat in dat lichaam. Alles verandert. Het lichaam krijgt andere vormen, er groeit ineens haar op de raarste plekken, en het kind begrijpt er niet veel van. Natuurlijk heeft het kind wel het één en ander geleerd op school of met klasgenootjes over gepraat, maar om dit alles mee te maken geeft toch een behoorlijke klap op het zelfvertrouwen. Alles is ineens belangrijk. Hoe het eruit ziet, wat voor kleren het draagt. Alles moet volgens de laatste mode, en als dat niet kan dan breekt de hel los thuis.
Juist omdat ze deze verandering ondergaan is het belangrijk dat ze lekker in hun vel zitten. En dan is het prettig als u uzelf kan kleden en eruit kan zien volgens het ideaalbeeld. Dit is natuurlijk maar één van de vele voorbeelden van waar uw kind mee kan worstelen. Vaak worden deze kinderen zo onhandelbaar dat er geen fatsoenlijk gesprek meer mee te voeren is. Wat kunt u dan het beste doen als ouder? Dat is de grote vraag waar veel ouders mee worstelen.
Het antwoord op die vraag ligt voor elk kind anders. Iedereen is immers uniek. En iedereen kent zijn eigen kind het beste. Maar wat heel belangrijk is, is dat er met het kind gecommuniceerd moet worden. In alle opzichten die er maar zijn.
Wees altijd open en eerlijk als het met vragen naar u toe komt. Uw kind moet immers het gevoel hebben dat het met alle problemen naar u toe kan komen, hoe onredelijk het af en toe ook geweest is. Veel ouders vinden het moeilijk om met hun kind bijvoorbeeld over sex of drugs te praten. In dit geval zal uw kind daar dus niet snel met u over praten, maar ermee naar iemand anders gaan. Dat is natuurlijk geen probleem zolang die personen daarin ook te vertrouwen zijn, maar als ouder wilt u natuurlijk op de hoogte zijn met wie uw kind omgaat en met wie het praat. Ik ben van mening dat er over bepaalde onderwerpen het beste met één van de ouders gepraat kan worden over bepaalde onderwerpen, zodat u weet wat u tegen uw kind zegt. U weet immers niet wat een ander uw kind allemaal wijs kan maken.
Zolang de communicatie tussen ouders en kind goed is, hoeft u zich niet zoveel zorgen te maken. Als uw kind problemen heeft dan zal het toch als eerste naar u toekomen omdat het immers alles kan bespreken met u. Dat geeft veel ouders een opluchting, omdat ze op de hoogte blijven van wat er op dat moment allemaal speelt in het leven van hun puber.
Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u natuurlijk altijd professionele hulp inschakelen. Ook kan ik u als kinderpsycholoog helpen met uw problemen. U kunt dan een mailtje sturen naar kwulletje1983@live.nl
Dit is uiteraard geheel kosteloos.