Je eigen onzekerheden oplossen
Nogal wat mensen hebben onzekerheden over zichzelf, zowel over het innerlijk als over het uiterlijk. Tijdens de zomermaanden, meer nog dan de wintermaanden, worden we vrolijker en dat maakt dat menigeen met name de zomermaanden wil gebruiken om aan zichzelf te werken. De onzekerheden voor eens en voor altijd aanpakken. Als je begint met je innerlijk en dat weer de kans geeft om te laten stralen, dan maak je ook met je uiterlijk meters. Afhankelijk van hoe je in elkaar zit, is het goed een therapeut in te schakelen of zelf aan de slag te gaan. Dit heeft te maken met het open willen staan voor een therapeut of wellicht zijn er in de directe omgeving hulpbronnen. Dit is voor iedereen anders. Zelf aan de slag gaan kan het proces zeker versnellen.
Of je zelf aan de slag gaat of een therapeut inschakelt heeft met verschillende zaken te maken. Denk hierbij aan hoe diep geworteld je onzekerheden zitten (of niet). Hoe dieper het zit, hoe lastiger het is om het zelf op te lossen. Maar de man of vrouw die bewust in persoonlijke leerprocessen zit en kan klankborden of andere concrete hulpbronnen in de directe omgeving heeft, kan vaak zelf een heel eind komen. Bovendien kan je er ook nog voor kiezen om het eerst zelf serieus te proberen en als het niet voldoende oplevert, schakel je een therapeut in.
Beoordelen
Natuurlijk zijn er beroepen waar je beoordeeld wordt op je uiterlijk en mogelijk ook als het uiterlijk er in feite niet eens toe doet. Dat kan je niet zomaar veranderen, want het aannemen van mensen is mensenwerk en daarmee nooit 100% objectief. Daar komt nog bij dat social media wordt volgezet met beelden die al of niet bewerkt zijn met photoshop. Als je aan het beeld van perfectie wilt voldoen, dan wordt het een dagtaak of de kans op meer onzekerheid stijgt.
Begin bij wat je binnen relatief korte tijd, al of niet met hulp, een andere wending kunt geven en dat is je eigenwaarde. Immers, eigenwaarde zit niet in een aantrekkelijk uiterlijk. Daarnaast speelt nog een rol, dat wanneer je je niet (meer) wilt meten met de supermodellen van deze wereld, die aantrekkelijke man of vrouw al snel in je naar boven komt. Men zegt niet voor niets dat het uiterlijk (qua zelfbeeld) vaak tussen je oren zit. Relativeer en probeer het met andere mensen te bespreken.
Negatief denken
Voor veel mensen die een negatief zelfbeeld hebben, is het een soort gewoonte geworden. Men staat er niet eens meer bij stil. Op enig moment is er een beslissing genomen dat negatief denken ervoor zorgt dat je verantwoordelijk omgaat met problemen. Maar ook dat je niet teleurgesteld wordt, als iets niet lukt. Jij bent zelf je grootste criticaster en zo voorkom je ook dat die ander niet teleurgesteld wordt.
Een positieve instelling wordt in de psychologie eerder als afwijking gezien. Het zou een vorm van ‘je kop in het zand steken’ zijn. Het is dus diepgeworteld en kost tijd en energie om dat beeld bij te stellen. Realiseer je dit, voordat je aan de slag gaat met jezelf.
“Beter onvolmaakt en echt, dan gemaakt volmaakt.”
Bron: Johnhain, Pixabay Aan jezelf werken
Aan jezelf werken is meer dan de lippen rood stiften, omdat die kleur je meer zelfverzekerd maakt. Dit geldt ook voor je gezicht niet vol ‘plamuren’, maar meer met natuurlijke make-up werken onder het motto ‘less is more’. Natuurlijk vormen deze uiterlijke aspecten ook een rol, maar aan jezelf werken is ook of met name van binnenuit met jezelf aan de slag gaan. Je onzekerheden aanpakken is goed voor je eigenwaarde en je zelfbeeld.
Vragen stellen
Het begint bij situaties waar je negatieve gedachten krijgt en deze ten positieve probeert te brengen. Stel jezelf een aantal vragen, zoals:
- Wat wil ik eigenlijk? (dit is afhankelijk van de situatie)
- Gaat het om het ‘probleem’ of de ‘oplossing’? (negatief is alleen de problemen zien, positief is het probleem zien en vervolgens werken aan de oplossing)
- Hoe kan ik het gewenste realiseren? (bezig zijn met komen tot de oplossing)
- Wie kan me daar bij helpen? (heb je iemand nodig het proces te keren en zo ja wie)
- Hoe trots ben ik over het resultaat? (uiteraard als je het proces ten positieve weet te keren*)
* Dit moet bij aanvang wel je uitgangspunt zijn!
De antwoorden op deze vragen moeten je bij iedere situatie een iets duidelijker beeld geven over jezelf. Dit kan je inzicht geven in het proces hoe eerlijk en oprecht je zaken invulling wilt geven, wat je eigen rol is (ook ten opzichten van de ander) en wat dat alles met je doet.
Als de negatieve gedachten langzaam uit je beeld verdwijnen en je voelt dat wat je doet er toe doet, dan krikt dat je eigenwaarde op. Je gaat letterlijk en figuurlijk met een rechtere rug lopen. Verwacht niet dat je dit ‘even’ oplost, niet zelden zit het diep geworteld. Echter, als je het regelmatig toepast, wordt het wel steeds iets gemakkelijker.
Mantra maken
Een positieve affirmatie helpt je zelfvertrouwen een boost te geven. Verzin een mantra (of bedenk er meerdere) waar je blij van wordt. Spreek deze uit zodra je wakker wordt en op het moment dat je gaat slapen. Doe dit eens een tijdje en ervaar dat het je op enig moment gaat helpen.
Positieve mensen
Om meerdere redenen is het goed om je te omringen met mensen die een positieve instelling hebben. Doemdenkers zijn er genoeg op de wereld, maar als je je omringt met mensen die een positieve instelling hebben, dan straalt dit op je af. Dat geldt overigens ook voor social media, want daar zijn ook genoeg doemdenkers en mopperaars te vinden. Zet je telefoon of tablet, zeker in het begin, op gezette tijden uit.
"Je eigenwaarde bepaal je zelf." Von Schiller
Bron: Geralt, Pixabay Leuke dingen
Maak een lijst van de leuke dingen over jezelf en dan gaat het niet om uiterlijkheden. Het moet om zaken gaan die iets over je vertellen als mens. Ben je bijvoorbeeld attent of heb je een zacht karakter of ben je behulpzaam? Het kan van alles zijn, maar bedenk er ook bij of je dit echt bent of wil je slechts de ander pleasen? Het moet dus eigen zijn… en ieder mens heeft van nature meerdere prettige aspecten in zich. Bij de een komen ze mogelijk alleen iets nadrukkelijker naar voren dan bij de ander.
Als je de informatie bij elkaar hebt, leg het dan ook eens een goede vriend of vriendin voor. Iemand die vooral ook eerlijk naar je durft te zijn. Vraag hem of haar of je opsomming klopt met wat die man of vrouw bij je ziet c.q. hoe hij of zij je kent.
Conclusie
Zelfvertrouwen en eigenwaarde komen als het (nog) niet in je natuur zit niet van de een op de andere dag. Daar moet je aan werken en aan blijven werken. Het moet in je systeem terechtkomen dat je een leuke man of vrouw bent die er toe doet, die waardevol is voor andere mensen en die blijheid uitstraalt. Dan neem je ook een belangrijk deel van je uiterlijk mee, want wat zegt een knappe maar lege huls nu helemaal?