Geven maakt gelukkig

Geven maakt gelukkig ‘Geven is ontvangen’, aldus Deepak Chopra. Voor de spirituele auteur en spreker zijn deze zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat zoveel wil zeggen dat wanneer geven in je natuur zit, je automatisch zult ontvangen. Waarbij ‘geven’ staat voor alles wat je kunt geven en niet slechts datgene wat tastbaar is. Ook als geven in je natuur zit, is er nog steeds het gegeven dat ontvangen voor menigeen ook een uitdaging is. Geven gaat veel mensen beter af dan ontvangen, maar beide zijn absoluut even belangrijk. Hoe kan geven je een gevoel van geluk brengen en dit in harmonie met ontvangen?

Balans

Zen-zijn

Als geven en ontvangen in harmonie is, en nog steeds dat gelukzalige gevoel brengt, pas dan ben je in balans. Veel mensen vertalen het naar ‘zen-zijn’. Hoewel ‘zen-zijn’ in de westerse wereld een soort modewoord is geworden, is het wel de kern waar het om gaat. Het gaat hier om een natuurlijke staat van Zijn. Leven in balans en in het nu.

Geven of ontvangen?

Voor veel mensen is geven beduidend gemakkelijker dan ontvangen. Ze voelen zich bij het ontvangen ongemakkelijk, generen zich of weten zich geen houding te geven. Daarnaast zijn er ook mensen die van mening zijn het niet te verdienen (in hun optiek). Ze staan er niet bij stil dat er toch een reden kan zijn dat iemand iets wil geven. En met het grootste gemak kan je dan iets in ontvangst nemen en ‘dank je wel’ zeggen. Niet wereldschokkend en toch wordt het als enorm lastig ervaren.

Bron: Wokandapix, PixabayBron: Wokandapix, Pixabay
Geven daarentegen doen veel mensen met gemak. Je ziet iets leuks in de winkel voor een vriend, familielid of wie dan ook en behalve dat je aan hem/haar moet denken en het je mogelijk een glimlach geeft, wil je het die persoon gewoon graag geven. Je kunt je er, qua reactie, van alles bij voorstellen en soms geeft het op voorhand al allerlei binnenpretjes. Een gevoel van waardering, vriendschap of liefde overbrengen door iets te geven. Dat geven kan overigens ook iets minder tastbaars zijn in de vorm van bijvoorbeeld een gevoel, een compliment, een knuffel. De betekenis kan zeker niet zo groot zijn.

Uiteraard gaat het om de balans en dat wil zeggen dat het van belang is dat als je wilt geven, je dus ook moet kunnen ontvangen. En ontvangen is absoluut te leren.

“The way you think, the way you behave, the way you eat, can influence your life by 30 to 50 years.” Deepak Chopra

De lol van geven en ontvangen

Om de juiste balans te vinden, zijn er wat stappen die je moet doorlopen om het jezelf wat gemakkelijker te maken.
  • Laat ‘gelukkig’ een soort doelstelling zijn in je leven. Of dit nu werk of privé is, als je gelukkig bent, gaat alles gemakkelijker en ben je succesvoller. Wat er tevens zal gebeuren is dat je het uitstraalt. Dit is, zo is in verschillende onderzoeken aangetoond, aanstekelijk voor de omgeving en geeft indirect mede invulling aan meer liefde en minder oorlog.
  • Groet, minimaal in je hoofd, iedereen die voorbij komt en wens hem of haar liefde en geluk toe. Wat kost het om iedereen een fijn leven toe te wensen? Wissel dit af met hier en daar een compliment uit te delen.
  • Bekijk alles wat je ontvangt met aandacht en wees er dankbaar voor. Een fijn moment met een goede vriend, een zonnige dag die je de ruimte geeft buiten van alles te doen, een zelf opgemaakt stukje groen van je kind of andermans kind of de glimlach van een bekende.
  • Deel alle prettige gevoelens die op je af komen met je omgeving. Maak hen deelgenoot en laat het een olievlek zijn die zich langzaam en bijna als vanzelf laat verspreiden.

Als je het bovenstaande regelmatig toepast, zal het als na verloop van tijd als een boemerang om je heen werken. Het komt dus iedere keer weer terug en je zult alleen maar ‘meer’ gaan ervaren. Dit is een van de belangrijke aspecten die in het boek ‘Leven in overvloed’ van Deepak Chopra heel prominent aanwezig zijn.

Gezondheid

Een ander aspect wat bij geven in balans belangrijk is, is het feit dat een gelukzalig gevoel, behalve een betere mentale gezondheid, je ook fysiek voordeel zal geven. We weten al langer dat het onlosmakelijk met elkaar verbonden is, maar je hebt zeker meer weerstand als je mentaal goed in je vel zit. Je humeur is beter, wat ook wel zo prettig voor je omgeving is, en het totaalplaatje maakt dat je meer aankunt.

Zakelijk

Zakelijk kan je er ook je voordeel mee doen. Als ‘geluk’ onderdeel van je businessmodel is en je geleidelijk aan je bedrijfscultuur laat veranderen in deze richting, komt er meer je kant op. Met het nastreven van geluk, en daarmee het geven, trek je het ontvangen als het ware aan binnen je organisatie. Er zijn ondernemingen die bij dit soort initiatieven kunnen begeleiden, want het is uitermate belangrijk dat een dergelijke filosofie het tot in de haarvezels van je organisatie doordringt.

Wetenschappelijke onderbouwing

Het is niet eenvoudig om dit soort aspecten van het leven wetenschappelijk te onderbouwen. Toch worden er regelmatig onderzoeken gedaan, die een redelijk representatief beeld moeten geven. Zo legden psychologen en economen van onder meer de Universiteit van British Columbia (Canada) tussen 2006 en 2008 een enquête voor aan ruim 200.000 mensen in maar liefst 136 landen. In 120 landen vonden ze een relatie tussen welzijn en doen van giften aan anderen. Het aspect geld speelde hier zeker geen hoofdrol en men concludeerde dus ook dat mensen met weinig geld nog steeds gelukkig kunnen worden met datgene wat zij kunnen geven. Verder bleek voor de meerderheid dat het geven van een cadeau meer voldoening geeft dan iets voor jezelf kopen.

Conclusie

Geven zit al eeuwen in onze cultuur, want waren het eerder nog cadeaus voor een vorst of vorstenkind, inmiddels geven we waar het ons uitkomt … en we voelen ons er goed bij. Als het kunnen ontvangen er dan ook aan gekoppeld wordt, kom je in balans en kan je veel meer hebben en wordt de wisselwerking steeds nadrukkelijker.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maakt geven gelukkig? Geven uit betrokkenheidMaakt geven gelukkig? Geven uit betrokkenheidHet geeft ons een goed gevoel als we iets kunnen doen voor de ander. Belangrijk daarbij is dat we zelf die keuze kunnen…
Liefde en het verliefde gevoelLiefde en het verliefde gevoelBehalve dan dat we altijd op zoek zijn naar liefde en genegenheid, zijn er nog meer zaken die belangrijk zijn in een rel…
Dertigersdilemma: keuzestress van de dertigerDertigersdilemma: keuzestress van de dertigerOvervloed aan keuzes, maar niet weten welke keus goed voor je is. Rennend door het leven, om maar niets te hoeven missen…

Veranderingen verrijken het levenVeranderingen verrijken het levenAls de aarde beweegt kan je meebewegen of je klampt je vast aan wat er op dat moment (nog) is. Voor veel mensen geldt da…
Ontwikkeling en uitdaging als elementen om in flow te zijnOntwikkeling en uitdaging als elementen om in flow te zijn'In flow zijn' is een belangrijk onderwerp in de positieve psychologie; de stroming binnen de psychologie waar men zich…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • ‘Give from the heart’ Rituals, winter editie 2015: ‘The power of giving’
  • ‘Who magazine’, ultimo 2015: ‘Mirror mirror’
  • https://www.deepakchopra.com/
  • http://www.nu.nl/wetenschap/3308054/weggeven-maakt-gelukkiger-dan-zelf-houden.html
  • Afbeelding bron 1: Wokandapix, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.