Hoe word je gelukkiger en kom je tot verandering?
Stel je eens voor dat je het leven dat je nu leidt tot in het oneindige zou kunnen herhalen. Zou je dat dan willen? De Duitse Filosoof Nietzsche heeft dit experiment bedacht. Hij noemde het 'de eeuwige wederkeer'. Als je dit met 'ja' beantwoordt, dan voel je je waarschijnlijk gelukkig. Als deze gedachte weerstand bij je oproept, dan is het misschien tijd om een andere koers te gaan varen in je leven. Maar hoe? Wat wil je dan eigenlijk met je leven? Weet je wel waar je gelukkig van wordt? En hoe ga je dat dan doen? Waar loop je tegenaan? Wat is je excuus om het niet te doen?
Waar word je gelukkig van?
Door jezelf of anderen enkele belangrijke vragen te stellen, kun je ontdekken waar jij eigenlijk gelukkig van wordt en welke richting je dus beter op zou kunnen gaan. Het zijn deze vragen:
- Waar blink jij in uit?
- Wat kun jij erg goed volgens jouw vrienden en familie?
- Wat waren je favoriete bezigheden als kind op de lagere school?
- Bij welke activiteiten raak jij in een flow en vergeet je de tijd?
- Over welke dingen in je leven ben je niet tevreden?
- Als je alles naar je hand kon zetten (opleiding, geld, tijd, plaats): wat zou je dan nu doen in je leven?
Schrijf je levensverhaal eens op
Het helpt vaak om je levensverhaal eens op te schrijven. Je analyseert jezelf door te schrijven. Je gedachten ordenen door het op papier zetten van jouw verhaal. Zo kun je ontdekken wie jij bent en wat jou drijft. En die zelfkennis is belangrijk. Je ontdekt of het leven wat je leidt ook echt bij je past.
Waarom leid je jouw huidige leven?
We maken keuzes in het leven. Belangrijke keuzes met betrekking tot opleiding, partner, wel of geen kinderen, waar we gaan wonen, enzovoorts. In hoeverre zijn dit echt bewuste keuzes geweest? Hebben jouw ouders je leven beïnvloed? Je hebt misschien onbewust aan hun verwachtingen voldaan. Misschien was je nog erg jong en wist je eigenlijk niet goed welke opleiding je wilde, maar toch moest je kiezen. Zo is het wellicht ook met andere belangrijke keuzes gegaan. Later voelt het bijna alsof het je allemaal is overkomen. Je vraagt je soms af hoe je hier eigenlijk bent terechtgekomen. Je beseft echter ook dat je huidige leven helemaal niet zo slecht is. Toch heb je het gevoel dat je leven maar voortkabbelt en knaagt er iets.
Morele vakantie
We dromen wel eens van een heel andere baan. Of van emigreren en een compleet ander leven gaan leiden. Ontwikkelingswerk gaan doen, een eigen restaurantje beginnen, een boek schrijven of een camping overnemen in dat heerlijke vakantieland. Bij de meesten blijft het hierbij. Onze eigen beperkende gedachten zorgen er namelijk voor dat er telkens een 'ja maar' opkomt. Volgens de Amerikaanse filosoof William James is het goed om onszelf af en toe te bezinnen op het leven dat we leiden. Wat goed werkt is 'brainstormen' op je toekomstdromen. Schrijf alles wat in je opborrelt, op een groot vel papier. Daarna moeten we dat ook weer loslaten en vertrouwen op de voorlopige antwoorden. Deze 'moral holiday' geeft nieuwe energie en zorgt ervoor dat je niet oneindig blijft piekeren. Na verloop van tijd lees je je 'brainstormsessie' weer eens terug en schrijf je op hoe je er dan voor staat. Zo kun je stap voor stap veranderingen doormaken.
Je talenten ontdekken en ontwikkelen
Jouw ziel heeft sterke punten en vaardigheden. Als je die punten in je leven benut, zal je ook voldoening vinden in wat je doet. Je belangrijkste talenten zijn er ook om te worden benut. Daarom heb je ze ook gekregen. Vaak zien we de sterke punten bij anderen wel. Schrijf voor jezelf eens op welke kwaliteiten een bepaalde man en vrouw hebben, welke dicht bij jou staan. Wat waardeer je in hen, waar zijn zij goed in? Doe hetzelfde met enkele bekende persoonlijkheden of mythische figuren. De kwaliteiten die je hebt opgeschreven heb je ook zelf. Dit werkt zo door 'positieve projectie'. Schrijf ze nog maar een keer op, maar nu met de tekst: 'Ik ben...' Anderen zijn namelijk onze spiegels. Zowel wat betreft positieve als negatieve eigenschappen. Als je jouw talenten niet gebruikt, zul je geen plezier hebben in je werk. Waarschijnlijk word je er teleurgesteld en gefrustreerd door. En als je werk kwaliteiten vraagt, welke je niet hebt, zul je vermoeid en overbelast raken.
Maak keuzes
En als je dan gaat bedenken wat je allemaal wilt, kun je niet kiezen! Keuzestress is kenmerkend voor de zoekende mens. Je wilt teveel en houdt alle opties open. Dat kan niet werken. Je versnippert alle vrije tijd omdat je alles uit het leven wil halen. Je doet van alles wat omdat het allemaal fijn is. Je bereikt echter het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Je zult dingen maar half doen of half afmaken. Beter is het te kiezen voor wat je echt het liefste wil.
Bron: AnnaER, Pixabay In actie komen
Om te veranderen is ook daadkracht vereist. Eerst inzicht en daarna actie. Mensen die je voor gingen zeggen: "Als je echt iets wilt, moet je het ook doen!" Het kan met kleine of grote stappen. Natuurlijk is het meestal niet slim om zomaar je baan op te zeggen en jezelf in het diepe te storten. Dat is ook niet de bedoeling. Heb je echter bij- of omscholing nodig om je droombaan te bereiken? Wat let je om die opleiding nu al te gaan doen? Wachten op het ideale moment? Dat moment zal nooit komen. Wachten tot je financiële situatie gunstiger is? Als je het echt wilt, zal het geen opoffering zijn om minder geld aan andere zaken uit te geven en te sparen voor die opleiding. Op elke leeftijd kun je nog cursussen volgen. Wacht niet totdat je ziek wordt en eindelijk je ogen open gaan. Overigens hebben veel mensen ook kapitaal in hun huis. Als je bereid bent te verhuizen naar een veel goedkopere woning, komt de overwaarde vrij. Met dat geld kun je de studie betalen of het opzetten van je bedrijf financieren. Je kunt al met je bedrijf starten naast je baan in loondienst en kijken wat het wordt. Of maak die wereldreis en neem een periode onbetaald verlof.
Kleine veranderingen kunnen ook gelukkiger maken
Iets doen wat bij je past, is vaak eenvoudig. Je wordt vaak al gelukkiger door kleine aanpassingen. Door in actie te komen, ontdek je misschien dat je door het oppakken van die nieuwe studie of hobby al nieuwe levenslust krijgt. Het gaat er niet om als persoon te veranderen, maar om te luisteren naar je sluimerende verlangens. Een recept voor geluk is doen waar je passie ligt. Anderen zullen jou ook meer waarderen als je met pretoogjes kunt vertellen over je nieuwe passie. Het kost energie als jij niet doet wat in 'jouw systeem' gewenst is. Als je je verlangens leeft, word je geen ander persoon, maar je wordt wie je eigenlijk al in oorsprong bent.
Wie iets echt wil doen, vindt altijd een weg; wie iets niet wil doen, vindt altijd een excuus.
(Constance Baker Motley 1921-2005)
Je bent het resultaat van alle vroegere afbeeldingen die je voor jezelf geschilderd hebt, en je kunt altijd nieuwe schilderen.
(Dr. Wayne Dyer 1940- )