Slechte gewoontes afleren door zelfspraak

Slechte gewoontes afleren door zelfspraak Iedereen heeft zo zijn slechte gewoontes. De ene persoon eet te veel, drinkt te veel of heeft de neiging om altijd te snel te rijden terwijl een ander dan weer verslaafd is aan roken, nagelbijten en vele andere gedragingen heeft die wel eens uit de hand kunnen lopen. Daar veel van deze gewoontes nadelige gevolgen kunnen hebben voor jezelf en andere personen is het geen slecht idee om stappen te ondernemen om van deze nare gewoontes verlost te geraken. Zelfspraak is een cruciale fase tijdens dit proces.

Zelfspraak, de interne dialoog

Het is belangrijk te weten dat iedere gewoonte, goed of slecht, begint met een bepaalde gedachte. Wat je tegen jezelf zegt heeft een grote invloed op het behalen van een bepaalde doelstelling, alsook het omzetten van een slechte gewoonte in een goede gewoonte. Deze zelfspraak vindt plaats in onze gedachten, het is een interne dialoog die, mits enige training, kan functioneren als gids om jezelf te kunnen overtuigen van de noodzaak van verandering door je te concentreren op de positieve gedachten.

We maken allemaal gebruik van zelfspraak, zowel op een positieve als op een negatieve manier. Het is iets waar we onbewust gebruik van maken zonder er echt controle over te hebben, het is een manier waarop we informatie verwerken. Deze interne dialoog is niet meer dan een mengelmoes van woorden en beelden waaraan we eigenlijk weinig aandacht besteden tenzij we effectief leren om deze taal te analyseren en te verduidelijken.

Zodra we in staat zijn om onze innerlijke dialoog op een positieve manier te beïnvloeden en we specifieke doelstellingen kunnen lokaliseren kunnen gerichte acties worden ondernomen om deze doelstellingen te volbrengen en dus slechte gewoontes te kunnen omzetten in goede. Hou er wel rekening mee dat het veel zelfdiscipline vergt om een bepaalde gewoonte te doorbreken. Uiteindelijk is zelfspraak de enige manier om dit effectief te doen.

Deskundigen hebben reeds aangetoond dat slechte gewoontes één per één moeten worden aangepakt en dat het ongeveer 14 tot 21 dagen duurt alvorens een slechte gewoonte effectief doorbroken kan zijn.

Ongewenste gewoontes herkennen en aanpakken

Wanneer we een slechte gewoonte willen proberen doorbreken is het essentieel om het onaangename gedrag te vervangen door aangenaam en meer productief gedrag. Onderstaande gewoontes komen heel frequent voor op het lijstje van goede voornemens:
  • Roken
  • Overmatig eten door stress
  • Uitstelgedrag
  • Slechte omgang met geld
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Ongezonde voeding
  • Te weinig tijd besteden aan vrienden en familie

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een ellenlange lijst van gewoontes waar mensen graag een einde aan willen maken. In de meeste gevallen kan zelfspraak reeds een oplossing bieden voor deze problemen en kan het een einde maken aan deze vervelende gewoontes. Wanneer het echter gaat over een gewoonte die bedreigend is voor de gezondheid zoals roken, is professionele hulp zeker noodzakelijk. Maar zelfs wanneer je gebruik maakt van professionele diensten is zelfspraak de beste manier om enkele positieve levensveranderingen te implementeren in je leven. Het werk van professionals zal nooit een gunstig effect hebben wanneer de persoon in kwestie een negatieve ingesteldheid heeft.

Concrete acties

Gebruik nu de zelfspraak om de specifieke stappen te overlopen naar het beëindigen van slechte gewoontes en het aanvatten van nieuwe. Neem kleine stapjes om te beginnen en stel haalbare doelstellingen voorop die je gemakkelijk kan bereiken. Elke keer je een doel bereikt ken je jezelf een kleine beloning toe als motivatie.

Hou een dagboek bij waarin je alle positieve gedachten en acties neerschrijft. Wanneer je door een moeilijk periode moet kan je hierop terugvallen om jezelf terug moed in te spreken en te motiveren. Vul deze ook regelmatig aan met nieuwe oplossingen die je hebt gevonden voor bepaalde obstakels.

Wat als je hervalt in oude gewoontes?

Wanneer je hervalt in je oude gewoontes is het belangrijk dat je zelfspraak niet negatief wordt beïnvloed. Pep jezelf op en zorg dat frustraties er niet toe leiden dat je je doelstellingen opgeeft. Vertel jezelf dat het slechts een tijdelijke terugval was en werk eens zo hard om tot het gewenste resultaat te komen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je van slechte gewoontes af?Hoe kom je van slechte gewoontes af?Als er een pasklaar antwoord was, dan zou de koptekst geen vraagteken bevatten. Dan zouden we het gewoon weten en er naa…
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…
De kracht van het bewustzijnBewustzijn kan zowel helen als vernietigen. De manier waarop we denken, reageren, overtuigingen hebben en bepaalde houdi…
Goede voornemens: tips om je voornemens vol te houdenAls het nieuwe jaar begint willen we dit goed beginnen, zodat we een nieuw jaar tegemoet gaan waarin we niet meer de fou…

Vermijdingsgedrag: onaangename situaties uit de weg gaanVermijdingsgedrag: onaangename situaties uit de weg gaanVermijdingsgedrag is een afweermechanisme waarbij men een situatie tracht te ontlopen die geassocieerd is met onaangenam…
Stikangst of stikfobie: Angst om te stikken in voedselStikangst of stikfobie: Angst om te stikken in voedselBij stikangst (of stikfobie) is de persoon in kwestie bang om zich te verslikken en vervolgens te stikken in eten. Dit k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Het echte leven - Door Phil McGraw
  • https://www.hypnosementor.nl/onderbewustzijn-gaat-voor-de-gouden-medaille/
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.