Goede voornemens volhouden, doelen bereiken
Goede voornemens volhouden kan heel moeilijk zijn. Je begint heel enthousiast aan stoppen met roken, afvallen, meer bewegen of minder eten, maar na een tijdje verval je weer in je oude gewoonten. Het is van belang dat je van te voren goed over je goede voornemens nadenkt: welke doelen leg je jezelf precies op, en hoe ga je die bereiken? Uiteindelijk is er ook nog steeds flink wat wilskracht en motivatie nodig, maar goede voornemens volhouden wordt daarmee toch wel een stukje makkelijker.
Goede voornemens zijn zo gemaakt: stoppen met roken, gezonder eten, afvallen, meer sporten, minder alcohol drinken, minder koffie drinken, meer aandacht aan je gezin of familie besteden. De lijst met mogelijke goede voornemens is behoorlijk lang. Tijdens de jaarwisseling nemen veel mensen zich voor om één of meer van deze
voornemens op te pakken en er serieus mee aan de slag te gaan, maar ook op andere momenten in het jaar kun je uiteraard besluiten om je leven te beteren.
Helaas blijkt dat de meeste mensen de goede voornemens niet volhouden. Ze beginnen vaak heel enthousiast, verliezen dit enthousiasme na een aantal dagen, weken of maanden, en vervallen uiteindelijk weer in hun oude gewoontes. De grote vraag is dus: hoe kun je
goede voornemens volhouden?
Goede voornemen volhouden door focus
Om je goede voornemens vol te kunnen houden is het heel belangrijk om de juiste voornemens te kiezen: wat vind je werkelijk belangrijk? Het gaat er daarbij niet alleen om wat belangrijk genoeg is om er werkelijk aandacht aan te besteden, maar ook welk voornemen belangrijker is dan andere doelen. Je dagelijkse beslommeringen blijven namelijk gewoon bestaan, en vragen nog steeds net zoveel aandacht. Er zijn misschien heel veel dingen die je wilt veranderen aan jezelf en aan je omgeving, maar je kunt niet alles. Je kunt je het beste focussen op één, maximaal twee voornemens tegelijk. Hoe meer doelen je voor jezelf stelt, hoe groter de kans wordt dat je er geen enkele gaat halen.
Duidelijke doelen stellen
Goede voornemens kunnen nog weleens vaag geformuleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan: 'afvallen' of 'gezonder eten'. Beide zijn uiteraard heel goed om te doen, maar ze zijn niet duidelijk genoeg. Om ervoor te zorgen dat je je doelen haalt, en dat je je goede voornemens volhoudt moet je aan jezelf duidelijk maken wat je precies wilt. Iets waar je jezelf op kan afrekenen. Hoeveel kilo wil je precies afvallen? Wat is gezond eten voor jou: maximaal drie keer in de week vlees, elke ochtend ontbijten, niet meer dan twee kopjes
koffie op een dag? Stel dit vast en schrijf het ook op, zodat je er niet onderuit kan.
Als je niet weet wat precies je doel is, wordt de kans ook erg klein dat je je doel gaat halen.
Stel tussentijdse doelen
Als je wilt
stoppen met roken is het qua planning eigenlijk heel simpel: je raakt vanaf het moment dat dit voornemen ingaat geen sigaret meer aan. Bij andere goede voornemens is het verstandig om tussentijdse doelen te stellen. Als je in een jaar bijvoorbeeld 15 kilo wilt afvallen, bepaal dan ook waar je wilt staan na een maand. Daar hoef je jezelf niet keihard op af te rekenen, maar het helpt je wel om gefocust te blijven en bij te houden hoe het ermee staat. In sommige gevallen kan ook een stappenplan helpen.
Gebruik gedragsnormen in plaats van prestatienormen
Als we doelen stellen zijn we geneigd om ons vervolgens op deze doelen te focussen. Op zich is dat prima, maar daarmee hechten we wel veel waarde aan de uiteindelijke prestatie, terwijl we daar op dit moment (en op ieder moment) weinig invloed op kunnen uitoefenen. 15 kilo afvallen of (altijd) gezond eten is niet iets wat je binnen 1 dag kunt bereiken. Voor dit soort doelen is het zelfs nauwelijks van belang wat we vandaag precies doen. Als we vandaag 2 chocoladetaarten opeten, zou dat weliswaar niet echt helpen bij het afvallen, maar tegelijkertijd is het ook geen onoverkomelijke belemmering bij het afvallen. Hier zit dus behoorlijk wat ruimte om te zondigen, en daarmee begint vaak het probleem van het volhouden van goede voornemens.
Om dit te voorkomen is het aan te raden om gedragsnormen met jezelf af te spreken. Je focust je daarmee dus niet zozeer op wat je wilt bereiken (de prestatie), maar veel meer op wat je daarvoor moet doen (het gedrag). In het geval van afvallen spreek je bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke dag 2 liter
water drinkt, een stevig ontbijt eet, en dat je 3 keer in de week gaat
wandelen. Hiermee is heel duidelijk wat je iedere dag wel en niet moet doen om te voldoen aan je goede voornemen.
Goede voornemens volhouden door resultaten bij te houden
Wil je je goede voornemens volhouden ga dan op zoek naar een manier waarop je de vorderingen en resultaten bij kunt houden. Dit is niet zozeer belangrijk om jezelf af te rekenen, maar vooral om jezelf te laten zien wat je al bereikt hebt. Bij afvallen: hoeveel kilo's ben je kwijt; bij roken: hoeveel geld heb je uitgespaard, of hoeveel levensjaren heb je (statistisch) al gewonnen.
Stel anderen op de hoogte van je goede voornemens
Je kunt de druk om goede voornemens vol te houden iets opvoeren door anderen op de hoogte te stellen van je goede voornemens. Als je je er niet aan houdt kunnen zij je daarop aanspreken, en je leidt eventueel zelfs gezichtsverlies. Dit kan een belangrijke extra stimulans zijn om het vol te houden. Zorg er wel voor dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het volhouden van je goede voornemens. Als je anderen daarvoor verantwoordelijk maakt gaat het niet lukken.
Streng zijn en uitzonderingen
Goede voornemens volhouden zal vooral lukken wanneer je streng bent voor jezelf. Als je namelijk begint met uitzonderingen maken, wordt dit al gauw erger, en verval je snel in oude patronen. Bij sommige goede voornemens helpt het echter om wel uitzonderingen toe te staan. Gezonder eten of veel bewegen is makkelijker vol te houden wanneer je jezelf toestaat om zo nu en dan eens te zondigen. Om niet in de verleiding te komen om steeds meer uitzonderingen toe te staan is het verstandig om van tevoren afspraken met jezelf te maken over deze uitzonderingen. Bijvoorbeeld dat je elke maand 1 dag mag uitkiezen waarop je mag eten wat je wilt.
Goede voornemens volhouden door jezelf te belonen
Het is belangrijk om een voornemen te kiezen waarvoor je intrinsiek gemotiveerd bent. Je doel bereiken is je grootste beloning. Maar ook als dat het geval is kan het helpen om tussentijds beloningen voor jezelf in het vooruitzicht te stellen, elke keer als je weer een stap verder bent. Wees niet te terughoudend om jezelf (kleine) cadeautjes te geven.
Lees verder