Veranderen, hoe moeilijk is dat?

Veranderen, hoe moeilijk is dat? Hoe houd je gedragsverandering vol? Hoe moeilijk is het om te veranderen? Hoe moeilijk is een verandering in je leven vol te houden? Waarom is veranderen zo moeilijk? Wat kan iemand weerhouden om te veranderen? Waarom is het volhouden van voornemens zo moeilijk? Waarom is gedragsverandering zo moeilijk? Begint veranderen bij jezelf? Als de motivatie verdwijnt om te veranderen, val je dan terug in je oude gedrag?

Veranderen

Wat weerhoud iemand om te veranderen? Door:
 • Een gebrek aan zelfvertrouwen,
 • Pessimisme “Het gaat toch wel verkeerd,”
 • Fatalisme: het gevoel te hebben dat je gemaakt bent voor het ongeluk,
 • Leeftijd: “Ik ben toch te oud om te veranderen”?
 • Stagnatie: Alles laten zoals het is.

Voordeel

Wat is het voordeel om te veranderen? Wat zijn de voordelen in jouw leven om te veranderen? Wat zijn de voordelen in jouw situatie om een nieuwe verandering door te voeren? Maak eens een lijstje voor jezelf met de volgende zaken:
 • Wat zijn de voordelen van de veranderingen?
 • Wat zijn de nadelen van de verandering?
 • Wat zijn de voordelen om NIET te veranderen?
 • Wat zijn de nadelen om NIET te veranderen?

Verantwoordelijk

Besef heel goed dat: Veranderen begint bij jezelf. Besef dat:
 • Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven,
 • Jij bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag,
 • Jij bent verantwoordelijk voor het veranderen van je eigen gedrag.

Motivatie

Iemand kan lang volhouden dat er niets hoeft te veranderen in zijn leven. Iets motiveert je om nu wel te veranderen! Als deze motivatie van de verandering verdwijnt, vallen veel mensen terug in oud gedrag.

Doelen bijstellen

Wie wil veranderen moet zijn doelen bijstellen naar dagelijks gedrag. De zwakste schakel van verandering is het gedrag. Veranderingen lopen vaak stuk omdat het niet (geheel) lukt het gedrag blijvend aan de gewenste verandering aan te passen.

Voornemens

Waarom mislukken goede voornemens zo vaak? Goede voornemens mislukken vaak omdat het gedrag dat direct tot fijne en plezierige omstandigheden leidt, automatisch toeneemt. Gedrag dat direct tot negatieve omstandigheden leidt (stoppen met roken of afvallen) neemt automatisch af. Zonder goede voorbereidingen vooraf, bezit niemand de vaardigheden of het lef om door te zetten tijdens moeilijke (stress) momenten. Wanneer mislukken de goede voornemens? Juist: als je het moeilijk hebt tijdens (bijvoorbeeld) stress momenten.

Stress en crisis

Ten tijde van stress of tijdens crisismomenten val je terug in oud gedrag. Zonder jezelf goed voorbereiden dat tijdens goede voornemens of veranderingen er stress of crisismomenten in je leven voor kunnen komen, is de kans groot dat je terugvalt in oud gedrag. Pak tijdens moeilijke momenten je lijstje met de voordelen om te veranderen er bij.

Moeilijk

Waarom is veranderen toch zo moeilijk? Als een nieuwe verandering nou direct een grote stap voorwaarts zou betekenen, waar je direct positieve resultaten mee kon behalen, zonder enig pijn of moeite, dan zou niemand klagen om te veranderen. Dan zou veranderen gemakkelijk zijn. Als een verandering van een persoon of gedragsverandering een grote investering van tijd en moeite en een grote aanpassing vergt, tijd en energie kost, begrijp je waarom veranderen bij zoveel mensen moeilijk is.

Waardevol

Wat zijn de meest waardevolle zaken of dingen in jouw leven? Zijn dat die zaken of dingen die je veel bloed, zweet en tranen hebben gekost? Dat geldt ook voor deze verandering: als het je veel tijd en energie kost, zal de verandering je waardevol zijn.

Beloning

Wat helpt goed tijdens een verandering? Beloon het nieuwe gedrag dat gaat leiden tot verandering! Beloon je gedragsverandering uitvoerig en wees trots op jezelf!
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. M…
Het Triademodel helpt bij gedragsverandering in organisatiesHet Triademodel helpt bij gedragsverandering in organisatiesBinnen elke organisatie is er wel sprake van veranderingen. Dit kan gaan om het verbeteren van de communicatie en samenw…
Nieuw gedrag aanlerenNieuw gedrag aanlerenWat is beter? Oud gedrag afleren of nieuw gedrag aanleren? Welke redenen zijn er om nieuw gedrag aan te leren? Kan je he…
Financieel gedrag veranderen. Hoe doe je dat?Financieel gedrag veranderen. Hoe doe je dat?Je eigen gedrag veranderen is lastig, omdat je vaak de neiging hebt om steeds in je oude valkuilen te stappen. Gedragsve…

Je moet veranderen, maar je kan het nietJe moet veranderen, maar je kan het nietVerlang jij naar een verandering in je leven? Waarom onderneemt iemand geen actie om iets te veranderen in zijn leven, t…
Levensvraag: ‘Wie ben ik?’Levensvraag: ‘Wie ben ik?’Het levensdilemma ofwel het zogenaamde ‘dertigerdilemma’. Niet helemaal terecht, want menig veertiger zie je er ook tege…
Bronnen en referenties
 • http://www.mesters.nl/WEBLOG/Waarom%20is%20Veranderen%20zou%20Moeilijk.html
 • http://www.lucia-coaching.nl/leven1.html
 • http://www.werkenmetsucces.nl/index.php/category/veranderen/
 • http://www.gestaltpraktijk.org/m1.htm
 • http://www.leefbewust.com/themas/veranderen.html
 • http://www.tiggelaar.nl/
 • http://helpmeonlinecoach.blogspot.com/
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.