Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden, hoe doe je dat?
Je hebt besloten iets in je leven te veranderen. Je hebt een goed voornemen en je bezit de motivatie om te veranderen. Maar hoe houd je deze goede voornemens vol? Kan je vage voornemens volhouden? Hoe kan je gedrag effectief veranderen om je goede voornemens vol te houden? Hoe kunnen goede voornemens haalbaar zijn?
Experts
Een goed advies is om je te verdiepen in het onderwerp dat je graag wil veranderen. Win info over het te veranderen onderwerp in bij de experts, bij de mensen die echt verstand over het onderwerp hebben. Het biedt jou grote nieuwe inzichten die je zeker kunnen helpen je goede voornemen vol te houden.
Voordeel en nadeel
Het volgende advies kan van grote waarde zijn om je te steunen je goede voornemens vol te houden. Maak een lijstje van het volgende:
- Wat zijn de voordelen van je goede voornemens?
- Wat zijn de nadelen van je goede voornemens?
- Wat zijn de voordelen als je NIET aan je goede voornemens houdt?
- Wat zijn de nadelen als je NIET aan je goede voornemens houdt?
Stop dit lijstje dagelijks bij je. Zodra je een moeilijk moment hebt en problemen ondervindt om vol te houden: lees het lijstje door.
Radicale veranderingen
Werken radicale veranderingen? Kan je gedrag zo radicaal veranderen? Het is veel beter om gedragsverandering door te voeren die haalbaar zijn. Effectief, maar haalbaar. Houd daar rekening mee als je voor jezelf een goed voornemen hebt. Maar hoe weet je of gedrag effectief zal zijn?
Doel
Welk doel streef je na? Welk goed voornemen wil je volhouden? Welke veranderingen moeten plaats gaan vinden om je doel te bereiken? Gedrag is alleen effectief als je ervan overtuigd bent dat het je helpt je doel te bereiken, als je zeker weet dat het je helpt te veranderen.
Haalbaar
Hoe weet je wanneer gedragsveranderingen haalbaar zijn? Als je weet dat je er goed in bent!
Vage voornemens
Werken vage voornemens? Vage voornemens werken niet echt, waarom? Omdat ze te vaag zijn, zoals bv: “Ik ga beter mijn best doen.” Waar ga je beter je best voor doen? Wanneer ga je beter je best doen? Des te vager het voornemen, des te kleiner de kans op enig positief resultaat.
Niet meer doen
Dingen tegen jezelf zeggen die je niet meer wil doen, helpen je niet. Zoals bv tegen jezelf zeggen: “Ik wil niet meer roken.” Zodra je dat tegen jezelf zegt, creëer jij in je hoofd een beeld over roken, je kan alleen nog maar denken aan roken. Lastig als je er mee wil stoppen! Schrap dus uit je lijst met goede voornemens alles wat zegt: “Ik wil niet meer…”
Advies van anderen
Op advies van anderen veranderen helpt niet. Op advies van anderen veranderen werkt niet. Jij moet het doen, niet de ander. Het is jouw leven en jouw verantwoordelijkheid, niet van de ander. Als de ander aangeeft dat het beter in voor “ons” om te veranderen, kan de ander misschien wel gelijk hebben, maar aangezien jij diegene bent die moet veranderen en het veranderingsproces moet ondergaan, werkt dat “ons” niet!
Visualiseren
Wat helpt nog meer om je eigen goede voornemens vol te houden? Door de voornemens als een film in je hoofd te laten afspelen, door de voornemens te visualiseren. Let goed op tijdens deze film en visualisatie: Wat doe je en is het goed wat je doet? Schrijf deze film en visualisatie op. Ook dit kan je dagelijks bij je houden en zodra je het moeilijk krijgt om vol te houden, lees je je eigen film terug.
Dit artikel is onderdeel van de speciaal:
Dieet volhouden moeilijk?