Jaloezie bij kinderen

Bijna elke kind zal jaloezie ervaren op een bepaald punt. Sommige kinderen zijn misschien jaloers op hun broers en zussen of vrienden, anderen kunnen jaloers op de tijd die je hebt met je vrienden of partner doorgebracht.

Jaloezie is een normale emotie

Jaloezie is een normale emotie en hoort bij de emotionele ontwikkeling van de kinderen net als blijdschap, boosheid, angst en verdriet. Ieder kind is wel eens jaloers. Ongeacht de oorzaak van de jaloerse gevoelens van je kind, is het belangrijk om te werken en erover te praten, zodat hij leert zijn jaloezie te verwerken in een geschikte en gezonde manier.

Oorzaken

Kinderen ervaren jaloezie om vele redenen en het blootleggen van de wortels van emoties zal je helpen die gevoelens met je kind te sorteren. Een nieuwe baby, die een groot deel van je aandacht krijgt kan veroorzaken dat hun broers en zussen zich jaloers voelen. Bezittingen of talenten van andere kinderen zijn een andere veel voorkomende trekker, en de kinderen van gescheiden ouders zijn soms jaloers op de tijd dat hun ouders hebben doorgebracht met een nieuwe vriend of vriendin. Sommige kinderen kunnen jaloezie ervaren wegens een leuke vakantie, toekenning of rang van hun vrienden.

Negatief gedrag

Als je vermoedt dat je kind zou jaloers kunnen voelen, zijn er verschillende tekenen om op te letten: zijn boosheid te uiten als een vriend of een broer of zus krijgt om een gebeurtenis die hij niet bij hoort. Hij zou liegen of dingen te vernietigen als een manier om wraak te nemen. Een kind kan ook pesten, gemeen tegen andere kinderen als hij jaloers op hen is. Jaloezie kan ook manifesteren in minder agressieve manieren: je kind kan verdrietig, depressief of teruggetrokken zijn, maar kan ook worden aanhankelijk, grof of veeleisend.

Positief gedrag

Jaloezie is niet altijd een slechte zaak. Gevoelens van jaloezie op een vriend of broer of zus over een goed cijfer of prijs kan je kind motiveren om zijn best volgende keer te doen als vonk ambitie om de nodige stappen te nemen. Jaloezie kan je kind ook leren mededogen - als hij voelt jaloers wanneer anderen niet zouden delen, is hij beter in staat om te begrijpen hoe belangrijk is het om zijn bezittingen te delen. Je kind heeft je waarschijnlijk nodig om hem te helpen kanaliseren zijn jaloezie in een positieve reactie.

Wat kunnen ouders doen?

Je bent waarschijnlijk jaloers geweest een keer of twee, zodat je weet hoe het voelt, dat je beter in staat om je kind te begeleiden in het omgaan met zijn jaloezie. Erken jaloezie van je kind door hem te laten weten dat het OK is om de manier waarop hij dat doet voelen, zolang hij niet uithalen en zich bezighouden met ongepaste of ongewenste gedragingen. Spelen tot de mogelijkheden van je kind en hem herinneren aan de vele bezittingen die hij heeft. Dit kan hem helpen te zien dat hij heeft verschillende troeven die andere kinderen ook zouden benijden.

Jaloezie tussen broers en zussen

Jaloezie tussen broers en zussen is een veelvoorkomend probleem. Het komt voor in alle culturen. Hoe groter het leeftijdsverschil tussen de kinderen, hoe meer jaloers zijn over het algemeen. Het is anders wanneer je kind twee of drie jaar oud en krijgt dan een jongere broer of zus. Op deze leeftijd kan je kind nog steeds erg jaloers en reageert zeer emotioneel. Ook je kind kan niet goed de impact te evalueren van een sterke knuffel of een helpende hand, tegen een van beide een pasgeboren, zelfs in vergelijking met oudere broers en zussen, waaraan ze jaloers zijn.

Waarom is je kind jaloers op de kleine broer of zus?

Dit is een grote verandering voor je kind. Het leefde door een overvloed aan emoties: opwinding, angst, trots, liefde, jaloezie, woede en teleurstelling. Voorheen was het alleen maar met je en je partner. Dat is nu voorbij. Het ervaren een soort onttroning, omdat het niet langer het centrum van het leven. Dit kan een ingewikkeld en teleurstellende ervaring voor je kind. De baby huilt of schreeuwt, en het geluid moet je kind nog wennen.

Wat kan je doen om je kind te helpen niet jaloers te zijn op de nieuwe baby?

Leg je kind uit wat er gebeurd is

Vertel je kind in eenvoudige bewoordingen wat er is gebeurd, zo als je kind genoeg tijd om te wennen aan het idee. Prentenboeken kan je helpen om de situatie uit te leggen en definiëren voor je kind.

Vertel je kind herinneringen van zwangerschap

Vertel je kind vanaf het moment dat je zwanger van hem was. Laat hem foto's zien, toen hij een baby was.

Bevorder de gevoelens van liefde

Laat je kind voelen wanneer je ongeboren baby schopt in je maag. Zodat je je kind helpt een positieve band met zijn broers en zussen te bouwen.

Laat je kind je helpen

Voor de baby worden er veel voorbereid: een commode is ingesteld, het opzetten van een bed en nog veel meer. Laat je kind je helpen. Misschien kan hij helpen beslissen waar de commode is ingesteld? samen, de kamer kan worden ingericht.

Praat met je kind over de veranderingen

Terwijl je met je kind over de aankomende veranderingen praat, help je hem te voorbereiden op de nieuwe situatie.

Houd een groot deel van de dagelijkse routine

Pogingen tijdens de geboorte, de tijd in het ziekenhuis... probeer veel van de dagelijkse gewoonten te behouden. Sterke veranderingen in het dagelijks leven kan je kind in verwarring zijn.

Bereid het eerste bezoek

Je kind komt naar het ziekenhuis en ziet je met de baby in je armen. Je zou hem kunnen verklaren waarom de baby moet worden in je armen genomen. Het kan ook nuttig zijn als de vader de baby pakt samen met je kind en vervolgens naar je bed brengen.

Begroet je oudere kind zoals altijd

Als je in het ziekenhuis en je kind komt op bezoek, probeer de gebruikelijke begroeting rituelen in acht te nemen. Neem de arm van je kind. Praat met andere mensen over om hen bewust te maken dat ze het oudere kind moet eerst begroeten voordat de baby aan de beurt is.

Trek je terug, als je borstvoeding aan je baby geeft

In de eerste twee weken moet je proberen te vermijden om je baby borstvoeding te geven met aanwezigheid van je oudere kind. Sommige kinderen reageren erg jaloers als ze zien hoe hun broer of zus borstvoeding krijgt. Leg aan je kind uit dat hij is groot en kan echt voedsel nemen voor zichzelf, terwijl de baby's anders eten.
© 2014 - 2024 Salma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloezie in een relatieJaloezie in een relatieJaloezie is een normale menselijke emotie. Maar we hebben altijd geleerd dat jaloezie vooral een negatieve emotie is. De…
Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…
Wat is jaloezie?Bijna iedereen heeft in het leven wel eens te maken met jaloezie. Zelfs in zo'n 1 op de 3 relaties komt jaloezie voor. O…
Ziekelijk jaloers: oorzaken en oplossingZiekelijk jaloers: oorzaken en oplossingIeder mens is wel eens jaloers en dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Jaloezie is een emotie die kan optreden door v…

Piramide van Maslow en kritiek van AlderferDe piramide van Maslow bestaat uit een vijftal hiërarchische behoeften van de mens. Volgens de theorie van Maslow verloo…
Tips om socialer te wordenTips om socialer te wordenVoor veel mensen zijn sociale activiteiten leuk en gezellig. Dit geldt echter niet voor iedereen: voor velen is het onde…
Bronnen en referenties
  • http://opeenrijtje.com/gedragsproblemen/jaloezie/
  • http://www.kindengezin.be/opvoeding/meerdere-kinderen/jaloezie-tussen-broertjes-en-zusjes/
Salma (1 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.