Tips om socialer te worden
Voor veel mensen zijn sociale activiteiten leuk en gezellig. Dit geldt echter niet voor iedereen: voor velen is het onderhouden van sociale contacten soms erg lastig. Veel mensen hebben dan ook de wens om socialer te worden: gelukkig zijn hier genoeg mogelijkheden voor.
Minder onzeker worden
Moeite met sociale contacten berust vaak op onzekerheid: je bent hierdoor bang dat anderen je negatief beoordelen. Mensen die onzeker zijn zijn vaak erg zelfbewust: in hun hoofd analyseren zij iedere handeling die zij uitvoeren en bekritiseren zichzelf continue. Ze zijn bang dat hun omgeving hen op dezelfde kritische wijze beoordeelt, en voelen zich hierdoor weer onzeker in sociale situaties: hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat de wereld niet om jou draait. Iets wat jou zelf opvalt en je heel erg stoort, wordt vaak niet eens opgemerkt door je omgeving. Stel, je vindt het eng om in je eentje naar de stad te gaan, omdat je bang bent dat anderen dat raar vinden. Realiteit is dat mensen hier helemaal niet mee bezig zijn: waarschijnlijk valt het anderen niet eens op. Zelf vind je het waarschijnlijk ook helemaal niet raar als je iemand in zijn of haar eentje in de stad ziet rondlopen. Uiteraard geldt dit ook voor een heleboel andere (sociale) situaties. Het is dus belangrijk dat je probeert om niet teveel voor anderen te denken: vaak is dit helemaal niet realistisch.
Daarnaast is het belangrijk om je onzekerheid van binnenuit aan te pakken. Wanneer je zekerder bent van jezelf, durf je vaak ook meer. Het aangaan van sociale contacten wordt dan ook een stuk makkelijker: het is zelf zo dat mensen die zelfverzekerd zijn, vaak sociale contacten aan lijken te trekken.
Onzekerheid komt meestal voort uit het feit dat je je meer op negatieve punten en ervaringen richt dan op positieve. Dit betekent niet dat je niet kritisch over jezelf mag zijn: het is wel belangrijk dat er daarnaast ook veel aandacht is voor de dingen die je wél heel goed doet. Het helpt om elke dag vijf punten op te schrijven waar je die dag trots op bent geweest, die je goed hebt gedaan of die om een andere reden heel positief zijn. Je verlegt hierbij je focus van negatieve ervaringen naar positieve ervaringen, waardoor je jezelf ook positiever gaat benaderen en je zelfbeeld verbetert. Je zou ook aan iemand anders kunnen vragen of hij of zij een paar goede eigenschappen van je op zou willen noemen: vooral het feit dat je dit uit de mond van iemand anders hoort, maakt dat je je een stuk zekerder voelt over jezelf.
Een open lichaamshouding
Als je heel de tijd ineen gedoken zit en met een chagrijnige blik de wereld inkijkt, zullen anderen je niet snel benaderen om een praatje aan te knopen. Communicatie bestaat voor 70% uit lichaamstaal: het is dus van belang dat je openheid uitstraalt.
Een van de makkelijkste manieren om een open uitstraling te creëren, is door een glimlach op te zetten. Uiteraard hoef je niet de hele dag met een enorme lach op je gezicht te lopen; het is al genoeg om je mondhoeken omhoog te hebben. Hierdoor krijg je een vriendelijke uitstraling en zullen mensen eerder geneigd zijn contact met je te hebben. Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat lachen, ook wanneer je daar eigenlijk geen reden toe hebt, er automatisch voor zorgt dat je je vrolijker voelt.
Niet alleen je gezichtsuitdrukking, maar ook je lichaamshouding is van belang. Probeer een ontspannen houding aan te nemen met je armen en benen losjes van elkaar. Je komt hierdoor geïnteresseerd over, wat ervoor zorgt dat anderen zich op hun gemak voelen in jouw bijzijn. Ook het maken van oogcontact is belangrijk, omdat je hierdoor laat zien dat je actief betrokken bent in een gesprek.
Sociale situaties opzoeken
Als je moeite hebt met sociaal contact, ben je al snel geneigd om sociale situaties te vermijden. Dit helpt je natuurlijk niet om socialer te worden: zelfs de meest sociale personen zullen geen interactie met anderen hebben als zij contact vermijden.
Het is dus belangrijk om initiatief te leren nemen. Andere mensen kunnen niet altijd zien dat je verlegen bent: een passieve houding zou opgevat kunnen worden in desinteresse.
Knoop eens een praatje aan met iemand die je vaag kent, of vraag iemand die je aardig vindt eens om samen iets leuks te gaan doen. Waarschijnlijk reageert men ontzettend positief. Bedenk ook dat iets makkelijker wordt naarmate je het vaker doet: de eerste keer kan het erg spannend zijn, maar op den duur wordt het een gewoonte.
Als je nog niet zoveel sociale contacten hebt maar dat wel graag zou willen. kan het helpen om bij een (sport)club of een vereniging te gaan. Omdat je hier vaak te maken hebt met mensen die een gemeenschappelijke interesse hebben is het vaak vrij gemakkelijk om een gesprek te beginnen en op den duur vriendschappen op te bouwen.
Blijf jezelf
Bovenstaande tips kunnen je helpen om makkelijker met sociale situaties om te gaan. Ben je echter niet echt een “mensen-mens”, zul je dat waarschijnlijk nooit worden. Dwing jezelf vooral niet om te veranderen in iemand die je niet bent: hier zul je zeker niet gelukkiger van worden. Daarnaast zullen mensen het snel doorhebben wanneer je niet oprecht bent: juist wanneer je jezelf bent, word je vaak gewaardeerd door omgeving.