Internet narcisme

Narcisten zijn zelfgeabsorbeerde mensen die vaak liegen over zichzelf en zich beter voordoen dan ze werkelijkheid zijn. Vandaag de dag groeien we op met de wetenschap dat we niet alles mogen geloven wat er gezegd wordt. Sommige mensen gaan heel ver om ervoor te zorgen dat alles wat gezegd wordt over hen een leugen is, en het internet is het ideale platform om dat toneelstuk op te voeren.

Definitie en soorten narcisme

Narcisme, nu officieel erkend als narcistische persoonlijkheidsstoornis of NPD, begon als een term die gebruikt werd in de kindertijd van de psychologie en die seksuele perversie en obsessieve masturbatie beschreef. Deze mensen waren zo geobsedeerd met zichzelf dat zij een ongezonde bevrediging verkregen door middel van zelfaanbidding.

De term evolueerde naar een diagnose die gesteld werd bij mensen die ofwel een te hoog of te laag gevoel van eigenwaarde hadden en er alles aan deden om de nodige aandacht te krijgen die ze meenden verdienden. Hoewel dit over een vrij serieuze mentale kwestie ging waren narcisten meestal niet geneigd om psychologische hulp te zoeken omdat ze hun mentale toestand niet zagen als een probleem. Sommigen zaten nog in de ontkenningsfase van het probleem terwijl anderen er zich volledig bewust van waren en het zelfs omarmden.

Vandaag bestaan er veel verschillende niveaus en categorieën van narcisme. Conversationele narcisten bijvoorbeeld zijn die mensen die in een grote menigte altijd in het middelpunt van de belangstelling willen staan. Een agressieve narcist is dan weer een term die wordt gegeven aan een pathologische leugenaar die geen schuldgevoel of spijt kent en andere mensen zal manipuleren om zijn onschuld te bewijzen. Narcistische ouders zijn mensen die kijken naar hun kinderen als een verlengstuk van zichzelf. Ze dwingen hun kinderen als het ware tot het doen van activiteiten waar ze zelf in uitblonken of die ze in hun jeugd zelf uitvoerden.

Omgekeerd narcisme is een andere term voor co-afhankelijkheid. Mensen die lijden aan omgekeerd narcisme hebben meestal een lage of zelfs geen eigenwaarde. Ze zullen vaak hun eigen behoeften verwaarlozen om er voor te kunnen zorgen dat die van een ander worden voldaan. Helaas zijn deze mensen vaak erg beïnvloedbaar door narcisten omdat mensen met omgekeerd narcisme altijd zullen toegeven en het ego strelen van narcisten.

Het wereldwijde internet is een broedplaats voor narcisten en die aanwezigheid zorgt dan ook voor verschillende problemen.

Internet narcisme

Internet narcisme werd voor het eerst een probleem met de komst en populariteit van online datingsites. Mensen gebruiken nog steeds oude foto’s van zichzelf op deze websites en stellen zich zodanig voor dat ze een potentiële partner blijken te zijn. Hoewel dit ook vaak wordt gedaan in ‘real life’ maakt het internet het toch nog veel gemakkelijker voor narcisten om dit valse beeld van zichzelf te behouden.

Vandaag de dag tiert internet narcisme welig door veel verschillende redenen. Allereerst hebben we een maatschappij die afhankelijk is van instant bevrediging, dat is overigens ook de reden waarom er zo veel reality tv-shows worden gemaakt. We schrijven Facebook statussen en Twitteren berichten aan de lopende band en verwachten hier dan ook zo snel mogelijk commentaar en ‘likes’ op die allemaal positief en bemoedigend moeten zijn. Om deze aandacht te bereiken hebben mensen al snel door dat de berichtgeving en informatie interessant, spannend en in sommige gevallen ook volledig vals moet zijn. Niemand zit namelijk te wachten op trieste en mondaine details van iemand zijn privéleven. Mensen gaan hun berichten ook zodanig laten overkomen naar de buitenwereld alsof hun leven, hun kinderen en hun job allemaal perfect zijn waardoor zijzelf ook perfect lijken.

Dit is het beeld dat narcisten portretteren aan de buitenwereld via het internet. Elk zin die ze schrijven start met "ik" en ze zullen nooit verwijzen naar “ons/onze”. Het is niet alleen een handelsmerk van narcisten maar geeft ook blijk van egoïsme. “Me” en “de mijne” zijn dan ook de meest gebruikte woorden in de woordenschat van een narcist.

Een internet narcist is bovendien de eerste om te huilen wanneer iemand zich realiseert wat er daadwerkelijk gebeurd is. Ze sturen kwetsende berichten naar anderen om hun eigen standpunt duidelijk te maken en moedigen hun “volgelingen” aan om hen hierin te verdedigen ten koste van alles. Die volgelingen hebben meestal dan ook maar een kant van het verhaal gehoord en zetten zichzelf zo voor schut in het “gevecht”.

Waarom mensen verbergen wie ze echt zijn

We hebben nu al een duidelijk overzicht van de verschillende soorten narcisten en de manier waarop ze willen overkomen naar de buitenwereld, maar waarom doen ze dit nu?

Sommigen zouden suggereren dat de anonimiteit van het internet het perfecte podium voor deze mensen is. De enige echte identificerende informatie die iemand op het internet kan vinden is immers een ISP-nummer maar heel weinig mensen weten echter hoe dit te gebruiken. Dit is dus de voornaamste reden waarom er zoveel gelogen wordt op het internet over wie en wat we zijn.

De meeste mensen liegen over hun leven omdat ze niet tevreden zijn met hun eigen realiteit. Of ze verdienen niet de gewenste hoeveelheid geld of de kwaliteit van hun leven is niet waar ze denken recht op te hebben of ze zijn gewoon op zoek naar aandacht en zullen alles doen om dit te krijgen.

De meest ongelukkige neveneffecten van internet narcisme is dat onschuldige mensen uiteindelijk worden gedupeerd door deze leugenaars waardoor het gevoel van eigenwaarde en vertrouwen in anderen beschadigd wordt.

Het enige wat je kan doen tegen deze narcistenplaag is dat je niet alles hoeft te geloven wat gezegd wordt. Bekijk alles vanuit een kritisch standpunt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Narcisme herkennenNarcisme herkennenNarcisme kent verschillende variaties, van een grote zelfvoldaanheid tot een zware narcistische persoonlijkheidsstoornis…
De spiegel en Narcissus of narcismeDe spiegel en Narcissus of narcismeSpiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het hele land? De spiegel staat gelijk aan ijdelheid, narcisme…
Narcisme en de social mediaJe hoort vaak verhalen over de problemen van en met narcisten. Dit zijn mensen met een enorme focus op henzelf, een te g…
Gezondheid: Een narcistische persoonlijkheidsstoornisGezondheid: Een narcistische persoonlijkheidsstoornisNarcisme is van alle tijd, maar er ligt of meer de nadruk op narcisme of narcisme neemt inderdaad toe. De verschillende…

Perspectieven op hoop in de zorgPerspectieven op hoop in de zorgWie in de zorg werkt, krijgt onherroepelijk te maken met levensvragen. Daarbij speelt hoop dikwijls een belangrijke rol.…
Wat kun je doen tegen piekeren?Wat kun je doen tegen piekeren?Voor sommige mensen slaat denken door naar piekeren. Veel mensen piekeren uren per dag over wat ze 'moeten' of wat ze 'n…
Bronnen en referenties
  • http://www.infocoachroberta.eu/gevaarlijke-kant-van-het-narcisme-agressief-narcisme/
  • http://het.verdwenenzelf.nl/waarom-doet-een-narcist-wat-hij-doet/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Narcisme
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.