Jezelf laten stralen

Jezelf laten stralen Het klinkt mogelijk vreemd, maar je kunt jezelf laten stralen. Vooropgesteld dat je wilt stralen en eigenlijk kunnen nogal wat mensen dat gebruiken. De economische recessie hakt er in, maar ook een scheiding die niet soepel verlopen is, het verlies van een dierbare verwerken etc. De psyche gaat bij menigeen even echt “het putje in”. Maar de mens is veerkrachtig en veert enig moment bijna als vanzelf weer op. Je voelt dat je klaar bent om een nieuwe fase in te gaan. Als je op dat moment zover bent dat je je op kunt peppen en kunt gaan stralen, versnel je het proces onbewust.

Wat zegt het woordenboek?

Stralen heeft niet zoveel betekenissen, maar we gebruiken het wel op verschillende manieren. Enkele die in de meeste woordenboeken voorkomen zijn:
 • blaken
  Bron: Zon - AnnastaalBron: Zon - Annastaal
 • schitteren
 • glanzen
 • glinsteren
 • flonkeren
 • glunderen
 • glimmen
 • blinken
 • (op)lichten
 • gloeien
 • pronken
 • schijnen

Eigenlijk komen de meeste zaken op hetzelfde neer. Letterlijk of figuurlijk wordt er een soort lampje aangestoken. Als het gaat om de inhoud van dit artikel, hebben we het feitelijk over de figuurlijke vorm. Hoe kan een mens na een negatieve periode weer gaan stralen.

Hoe ga je weer stralen?

Het gaat natuurlijk niet alleen over de buitenkant, hoewel dit absoluut meewerkt. Dat maakt dat het zinvol is om zowel van binnenuit als aan de buitenkant weer eens in de spiegel te kijken, jezelf goed op te nemen en die volgende stappen te zetten.

Buitenkant

Feitelijk is de buitenkant het eenvoudigste, maar kan wel meewerken je binnenkant “over de streep” te trekken. Het gaat om je totale uiterlijk en betreft:
 • Je houding, rechtop lopen met je kruin omhoog (zo kijk je niet omlaag of met je kin teveel omhoog en kijk je recht te wereld in).
 • Zorg dat je een open blik hebt, wat je met een beetje make-up kan bewerkstelligen als je dit van nature niet hebt. (wimperkrultang om deze wat te krullen en wat mascara om het contrast met de rest van het oog iets te vergroten. Mogelijk kan een wit oogpotlood op de binnenkant van de oogrand de blik nog opener maken).
 • Zorg dat je haar goed zit, want gewoon een goed geknipte coupe en haar wat “een beetje meewerkt” doet iets met mensen. Hoe vreemd het ook klinkt, haar is belangrijk voor mensen. Bovendien doet een goed geknipte coupe ook iets voor je gezicht.
 • Kleding is belangrijk, maar gaat niet over duur of goedkoop, maar passend. Zorg dat je iets draagt waar je je goed in voelt en wat goed past. Niet te krap, maar ook niet de groot. Kijk vervolgens ook of dat kledingstuk (wat bij je gezicht komt) iets voor je doet. Je huidskleur moet er door opgehaald worden. Kijk of je het kunt matchen met je voorkeurskleur. Rood straalt bijv. kracht uit, maar als rood niets voor je huid doet, kijk dan of je een sjaaltjes kunt dragen wat “tussen het rood en de huid zit”.
 • Maak je uiterlijk af met goed passende schoenen, waar je niet meteen pijn bij gaat hebben. Dan maar en iets lager hakje. Je voelt je immers zelfverzekerder als je normaal rechtop kunt lopen. Een leuke tas erbij om het af te maken.

Binnenkant

De binnenkant ligt wat gecompliceerder en hoewel een professional je er wel bij kan helpen, is het iets wat van binnenuit moet komen. Je moet door het diepste dal heen zijn, anders is het er verder uit klimmen niet haalbaar. In dat geval is een professional misschien sowieso beter.

Er vanuit gaande dat je “het licht” weer gaat zien, wil zeggen dat je langzaam weer in die opwaartse richting komt. Er zijn enkele zaken belangrijk om bij stil te staan:
 • Zorg dat je je hoofd en lichaam in balans hebt, dat wil zeggen dat je je lichaam goed moet voelen én accepteren. Eventueel kan regelmatig wat yoga-oefeningen doen je hierbij helpen.
 • Zeg tegen jezelf dat je goed bent zoals je bent en je kunt het niet vaak genoeg tegen jezelf zeggen.
 • Zorg dat je in de ochtenduren naar buiten kunt. Lekker een stukje wandelen in het ochtendlicht (en bij voorkeur in een lekker zonnetje) is goed voor je humeur, vitamine D aanmaak en positiviteit.
 • Leef in het NU, dat wil zeggen dat je nu moet ervaren wat er om je heen gebeurd, genieten van het moment wat je alleen of met anderen hebt (dan komt die volgende stap namelijk vanzelf).
 • Stel je – bijvoorbeeld tijdens je wandeling – voor dat er op een prettige manier een schijnwerper op je gericht is. Schijnt de zon lekker tijdens je wandeling, dan mag het ook de zon zijn die je volgt met zijn stralen. Ervaar hoe prettig het voelt en beeld je in dat je steeds meer gaat “gloeien”.
 • Zorg dat je iedere dag een momentje hebt waarop je je dag doorneemt en ziet – misschien langzaam – dat het iedere dag net een stukje beter gaat. Ook van die opwaartse beweging ga je namelijk stralen. Zie het als een reflectiemoment.
 • Meditatie kan je ook helpen weer te gaan stralen en dan is je “rugzak” leegmaken goed. Zorg dat je je zorgen, verdriet, pijn een plek geeft en doorgaat met je leven. Dat kan je doen door die rugzak in je gedachten leeg te halen, te bekijken wat je nog tegen komt en dit bij een riviertje mee weg te laten drijven op het water … tot het uit je gezichtsveld verdwenen is.

Conclusie

Het is voor menigeen een lange weg om terug te komen, maar met wat wilskracht en misschien hier en daar een helpende hand, is er voor iedereen licht aan het eind van de tunnel. Wat beter dan letterlijk en figuurlijk te stralen als je voor die uitgang van de tunnel staat. Het een gaat prima samen met het ander en ze versterken elkaar absoluut. Je moet het alleen echt willen … en er voor gaan!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psyche: Jezelf laten stralenPsyche: Jezelf laten stralenWie goed in zijn/haar vel zit, straalt. Dat heeft niets met uiterlijke schoonheid te maken. Dat is iets wat van binnenui…
De stralende mensDe stralende mensHet klinkt zo mooi “de mens die straalt”. Dit staat gelukkig los van schoonheid in de traditionele zin van het woord. St…
De gevaren van de zonDe gevaren van de zonDe zon, een ster die het dichtst bij de aarde bevindt en het helderste object is aan de hemel. Een energiebron, maar hel…
Verbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonVerbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonDe zon is voor iedereen een belangrijke bron van vitamine D. Hoewel de zon veel essentiële vitaminen geeft, ontstaat ook…

Dag tegen het Pesten en omgaan met pestgedrag en cyberpestenDag tegen het Pesten en omgaan met pestgedrag en cyberpestenHet is me toch wat, dat er een dag, een week of een jaar tegen het pesten moet worden uitgeroepen! Elke dag zou een dag…
Wat houdt zelfvertrouwen in?Wat houdt zelfvertrouwen in?Wat is relevant als het om zelfvertrouwen gaat? Hoe zit het met de relatie met je capaciteiten? Aan welke gedachten en g…
Bronnen en referenties
 • Afbeelding bron 1: Zon - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.