Psychologie en godsdienst

Godsdienst is zo oud als de geschreven geschiedenis. Hoe komen dergelijke ideeën tot stand? Waarschijnlijk is er een samenspraak tussen twee verzamelingen van psychische processen . Het ene deel van de hersenen ervaart van alles en nog wat, het andere deel stelt daar een theorie over op. Vervolgens wordt die theorie al dan niet geaccepteerd. onzin? Waarschijnlijk met. Er zijn aanwijzingen voor het bestaan van een dergelijke mentale splitsing.

Temporaal kwab syndroom

Het Temporaal kwab syndroom houdt in dat een bepaalde stoornis aan de zijkant van de hersenschors leidt tot drie verschijnselen die overigens niets met elkaar te maken hebben.
  • De patient heeft de neiging, verwikkeld te raken in bizarre senxuele activiteiten.
  • Hij heeft een bijna onophoudelijke drang tot schrijven ( typografie )
  • Hij is een fervent aanhanger van een religieuze overtuiging, maar die ideeën worden in hoog tempo voor andere ingeruild.

De patient is als het ware wanhopig op zoek naar een theorie over de wereld, en het oordelende, in dit geval beschadigde deel van zijn brein, accepteert kritiekloos elke hypothese die in een ander deel van de hersenen op komt. Men beschouwt dat voortdurend genereren en opschrijven van ideeën als een vorm van epilepsie.

Godsdienst

Wie zich realiseert wat er in zijn lichaam afspeelt en wat er allemaal in de omgeving aan de hand is, wordt overvallen door een geval van verbijstering over de chaotische stoet van taferelen. Van talloze processen die zich afspelen begrijpen we niets. Met ultieme wanorde valt echter niet te leven. Wie zijn hand in het vuur steekt verbrandt hem. Zo zit de fysieke wereld in elkaar. Wie zijn medemens liefdeloos behandelt, zal alleen gelaten worden. Zo zit de sociale wereld in elkaar.

Aan dergelijke regels heeft men echter niet genoeg. De mens heeft behoefte om een algemene theorie te ontwikkelen over de manier waarop de wereld is gebouwd. Zo een verzameling van leerstellingen is een godsdienst of wereldbeschouwing.

In het algemeen gesproken in de structuur van en godsdienst echter niet willekeurig, bovendien is de stabiliteit van het systeem vrij groot. Veel valt af te leiden van de omstandigheden waarin mensen leven.

De conclusie in eenvoudig. Confronteer de hersenen met ordelijke gegevens, en zij scheppen een eenvoudige theorie over het universum, laat chaos ervaren, en er ontstaat een zeer ingewikkeld wereldbeeld. Als het maar even kan probeert de mens echter één principe voor zoveel mogelijk dingen verantwoordelijk te stellen.

De mens moet een theorie over de wereld hebben, Het maakt in principe niet uit of die christen, Mohammed of giranten mechanica heet. Afschuwelijke godsdienstoorlogen zijn in dit kader heel begrijpelijk immers, een godsdienst biedt zekerheid. Twijfelen betekent dat je je bedreigd voelt door een rivaliserende opvatting. Het behoud van het eigen Denk- Systeem is dan belangrijker dan het leven van een ander mens.

Wisselwerking.

Er in natuurlijk een wisselwerking tussen godsdienst' in sociaal''- maatschappelijke omstandigheden. Denk voorbeeld aan in " het zweet uw aanschijn, zult gij uw brood verdienen. Hieruit volgt niet alleen de harde arbeidsmoraal ook het feit dat vanaf de zeventiende eeuw geleerden meetinstrumenten gingen bouwen is hieruit af te leiden ".
Voordat moet je als geleerde alleen maar " denken. Waarschijnlijk hebben de wetenschappelijke revolutie en de snelle groei van kennis en inzicht veel te danken aan de Reformatie.

En de Psychologie?

De wisselwerking tussen geloof, religie en depressies staat als een paal boven water. Vooral " in Calvinistische kringen waar de " voorbestemdheid” uitgangspunt van het wereld lijk leven in, komen percentueel meer gevallen van depressie voor dan in Niet- Calvinistische kringen. Hier komen we later op terug.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psycholoog Carl Gustav Jung leefde van 1875 tot 1961. Deze psycholoog, die werd opgeleid door de bekende psycholoog F…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
De functies van psychologie, religie en theologieDe functies van psychologie, religie en theologieGodsdienstwetenschap is een fascinerend vakgebied omdat veel conflicten in de wereld een godsdienstig of religieus motie…
Het Peter Pan-syndroom, mannen die niet volwassen wordenHet Peter Pan-syndroom, mannen die niet volwassen wordenBijna iedereen kent in zijn omgeving wel een man die niet volwassen wil worden, terwijl deze man de leeftijd al lang hee…

Transpersoonlijke groei binnen uw eigen bewustzijnMenselijk bewustzijn heeft de potentie om te groeien, zich steeds verdiepender te ontwikkelen en te verruimen. Er bestaa…
Een psychologische kijk op fraudeDe laatste jaren komt frauderen steeds meer in de publieke belangstelling. Fraude betekent dat we ons iets toeeigenen, w…
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.