Huilen uit woede: waarom doen we dit?

Huilen uit woede: waarom doen we dit? Sommige mensen kunnen erg boos worden en daardoor in tranen uitbarsten. Dit gaat gepaard met een gevoel van machteloosheid en frustratie dat veel in conflictsituaties voorkomt. Vooral vrouwen hebben soms de neiging te gaan huilen als ze boos worden, terwijl mannen eerder agressief reageren en gaan vloeken. Huilen als je boos bent is een soort ontlading als we niet meer weten hoe we op een andere manier moeten reageren. Waar is huilen goed voor en waarom doen we dit bij verschillende emoties?

Waarom we huilen

Een mens kan huilen om verschillende redenen. Zo kan er sprake zijn van een ingrijpende gebeurtenis zoals een sterfgeval, liefdesverdriet of pijn. Een mens kan ook huilen uit medelijden, het inleven in een ander of tijdens het zien van een zielige film. Sommigen kunnen huilen uit vreugde of vanwege een bepaalde herinnering. Een mens huilt uit een bepaald gevoel van hulpeloosheid. Waarom huilen dieren dan niet? Zij beschikken ook over traanklieren, maar gebruiken deze alleen om de ogen te bevochtigen. Het kan zijn dat het een gevolg is dat mensen verder geëvolueerd zijn.

Een teken van hulpbehoevendheid

Baby’s huilen omdat ze op deze manier kunnen laten weten dat ze bijvoorbeeld honger hebben of naar hun vader of moeder verlangen. Later als we in staat zijn onze gevoelens te kunnen door middel van praten, huilen we nog steeds. Doordat er tranen uit de ogen lopen, zijn we in staat een verdrietig gezicht beter te kunnen herkennen. We geven hiermee een signaal af dat je het niet meer aan kunt, dat je niet meer verder wilt met de strijd met iemand, dat je gevoelig bent of om verbondenheid en medeleven aan te tonen. We huilen uit machteloosheid, maar ook uit angst, ontroering of woede.

Huilen uit woede

Huilen uit boosheid is iets dat voornamelijk voorkomt bij vrouwen. Mannen huilen meer bij vreugde of ontroering. Mannen uiten hun frustraties en machteloosheid door kwaad te worden terwijl vrouwen eerder geneigd zijn zich hulpeloos te voelen. Huilen uit boosheid komt vooral voor in conflictsituaties. Waar een man begint te vloeken en te tieren, zijn de meeste vrouwen geneigd om te gaan huilen. Er zijn vrouwen die dit zo gênant vinden, dat ze zelfs conflicten uit de weg gaan. Hoe graag ze het ook willen, de tranen zijn dan niet tegen te houden. Huilen is een teken van zwakte en dat willen ze juist niet laten zien. Aan de ene kant is er sprake van een enorme boosheid, maar de waterlanders zijn dan niet tegen te houden.

Wat houdt woede in?

Boosheid is een emotie dat iedereen wel kent. Het is een bepaalde emotionele spanning wat invloed heeft op je lichaam: je hart gaat sneller kloppen, er komt adrenaline vrij en je lichaam bereidt zich voor op een bedreiging. Er hoeft geen werkelijk gevaar te zijn, het kan ook door een bepaalde gedachte waar je boos van wordt. Het gevoel van woede verdwijnt meestal weer vanzelf. Mensen kunnen boos worden uit frustratie of als ze gekwetst worden. Door woede te uiten, maak je de ander kenbaar dat je gekwetst bent. Dit kan samengaan met huilen, ook al probeer je jezelf hiertegen te verzetten. Voor veel mensen is het een manier om het hart te luchten.

Waarom vrouwen meer huilen

De meeste mensen weten dat vrouwen meer huilen dan mannen. Komt het omdat jongetjes leren dat huilen niet gepast is? Een jongen moet flink zijn en meisjes mogen toegeven aan hun verdriet. Tegenwoordig mogen mannen hun emoties tonen zonder dat ze worden bestempeld als slappeling. Toch huilen vrouwen sneller. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het vrouwelijke hormoon prolactine, dat huilen stimuleert. Het mannelijke hormoon testosteron werkt remmend op huilen. Zo blijkt dat wanneer mannen zich chemisch moeten laten castreren vanwege prostaatkanker en mannen die transseksueel zijn en vrouwelijke hormonen krijgen toegediend, meer zullen huilen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huilen en emoties op je werkHuilen op kantoor, heb jij het wel eens gedaan? Moet het kunnen: huilen op je werk? Je tranen en je emoties tonen op je…
Waarom huilen mannen niet?Waarom huilen mannen niet?Mannen zijn kleinzerig en vrouwen huilen vaker. Feit of onzin? Hoewel mannen vaker zielig doen over pijn voelen ze over…
Is huilen ongezond?Is huilen ongezond?Heel wat mensen vinden huilen banaal. Ze doen er dan ook alles aan om hun tranen zo lang mogelijk voor zichzelf te houde…
Informatie over huilen om verdrietInformatie over huilen om verdrietIn principe huilt elk mens wel eens in zijn leven, dit is dan ook niet ongezond. Traanvocht heeft men altijd om onder an…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cherylholt, Pixabay
  • www.psychologiemagazine.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.