Waarom huilen mannen niet?
Mannen zijn kleinzerig en vrouwen huilen vaker. Feit of onzin? Hoewel mannen vaker zielig doen over pijn voelen ze over het algemeen minder pijn. Ook huilen ze beduidend minder vaak dan vrouwen. De verhouding huilen tussen man en vrouw bedraagt 1 op 5. Voor iedere vijf huilbuien van een vrouw heeft de man er slechts één. Maar waarom huilen mannen niet of minder vaak dan vrouwen? Dit heeft te maken met opvoeding, hormonen en evolutie.
Mannen huilen minder dan vrouwen, feit of onzin?
Het is wetenschappelijk bewezen: mannen huilen minder vaak dan vrouwen. Eigenlijk was daar geen onderzoek voor nodig want het was al lang bekend. Vrouwen huilen tot wel 50 keer per jaar, mannen halen een gemiddelde van 10 keer per jaar. Het gaat hier om gemiddelden want er zijn uiteraard mannen die wel 100 keer per jaar huilen terwijl sommige vrouwen bijna nooit huilen. Uitzonderingen zijn er dus altijd. Maar dat mannen minder huilen dan vrouwen is een feit.
Mensen huilen, dieren niet
Dat dieren niet huilen is onzin, want dieren kunnen wel degelijk huilen. Ze uiten het alleen op een andere manier. Denk aan het gehuil van een hond en het klagelijk miauwen van een kat. Varkens krijsen en sommige apensoorten kijken verdrietig. Het is echter niet te zeggen of deze dieren ook echt verdriet voelen of dat het een andere emotie zoals angst is. De mens is de enige diersoort die huilt met tranen. Bij de mens is er een verbinding tussen de traanklier en het emotiegedeelte in de hersenen. Huilen staat dus in verband met emoties. Dieren hebben deze verbinding niet, het is nog niet bij een diersoort ontdekt.
Baby's doen het omdat ze geen keus hebben
Baby's huilen veel meer dan volwassenen. Sterker nog: jongensbaby's huilen meer dan meisjesbaby's. Ook dat is een feit. Maar baby's hebben geen keus. Ze kunnen niet praten, wijzen of gebaren maken om duidelijk te maken wat ze bedoelen. Dus zetten ze het op een huilen. Waarom huilt een baby? Omdat hij honger heeft, pijn heeft, een vieze luier voelt, geschrokken is, aandacht wil of iets anders. Bovendien wekt huilen medelijden op: de meeste volwassenen zullen een huilende baby willen beschermen en verzorgen. En dat heeft de baby nou net nodig. Huilen is dus niets anders dan een vorm van overleven.
Vrouwen willen de macht
Huilen wekt een gevoel van medelijden op. Vrouwen huilen als machtsmiddel. De meeste mannen merken dat ze geremd worden in hun gevoel van agressie, boosheid of andere gevoelens wanneer een vrouw huilt. Omdat mannen de macht hebben, hoeven ze niet te huilen. Ze hoeven immers geen indruk te maken op anderen. Mannen huilen ook minder vaak wanneer ze van huis uit is geleerd dat echte mannen niet huilen. Ze leren hun emoties te onderdrukken. In plaats van huilen zullen deze mannen eerder slaan, schoppen en schelden.
Een traan zit vol emotie
Alweer een feit: tranen zitten vol emotie. Uit onderzoek blijkt dat tranen gevuld zijn met het stresshormoon cortisol. Dit hormoon komt vrij bij stress. Door te huilen ontladen we ons van dit stresshormoon. Wanneer de tranen tegengehouden worden blijft het stresshormoon in het lichaam aanwezig. We gaan ons onrustig voelen en zullen eerder een woede-uitbarsting krijgen. Huilen voorkomt deze uitbarsting en is dus een goed alternatief. Huilende mannen zullen minder snel agressief worden.
Huilen om een gebeurtenis
Wanneer een gebeurtenis verbonden is aan een sterke emotie herinneren vrouwen zich dit vaker dan mannen. Over het algemeen herinneren mannen zich dit soort gebeurtenissen nog voor 60 procent tegenover een bijna 80 procent bij vrouwen. Ook dit verklaart waarom vrouwen vaker huilen dan mannen. Een vrouw kan gedachten bij zichzelf oproepen en hierom huilen. Mannen doen dit veel minder vaak.
Vrouwen voelen meer pijn
Er wordt vaak gezegd dat mannen kleinzeriger zijn maar niets is minder waar: vrouwen voelen meer pijn. Een man die pijn voelt moet in staat zijn terug te vechten. Het actieve gedeelte in de hersenen wordt aangestuurd bij pijn. Dit heeft te maken met de oerman als jager: hij moest jagen en zichzelf zien te verdedigen tegen aanvallers. Vrouwen die pijn voelen hebben een andere beleving. Bij hun wordt het emotionele gedeelte in de hersenen aangestuurd. Door te huilen wordt er medelijden bij de tegenstander opgewekt. Hierdoor is de kans groter dat de foetus bij de zwangere vrouw of de baby die zij meedraagt beschermd wordt.
Stoere mannen doen dat niet
Vrouwen willen een partner die voor sterk en gezond nageslacht zorgt. Vrouwen zijn onbewust bezig met het keuren van potentiële partners. Uiterlijk zegt veel over de gezondheid van de man. Zo worden mannen met spieren aantrekkelijker gevonden. Mannen met een stoppelbaard worden ook aantrekkelijker gevonden. Stoppels duiden namelijk op een snelle baardgroei en daarmee een hoog testosterongehalte. Ook een symmetrisch gezicht bij de man staat voor gezondheid zonder afwijkingen. Daarnaast speelt gedrag een rol. Een huilende man zou emotioneel labiel zijn en dus niet in staat zijn vrouw te beschermen. Een man die vaak huilt of overdreven zijn emoties toont wordt als zwak gezien. Toch houden vrouwen wel van een man die af en toe huilt en daarmee laat zien dat hij 'gevoel' heeft. Als het maar binnen de perken blijft, en vooral binnenshuis.
Hormonen
Vrouwen huilen vaker door het hormoon prolactine. Dit hormoon is bij vrouwen verantwoordelijk voor de melkproductie. Ook zorgt het hormoon voor de vochthuishouding en de traanproductie. Het komt in lage concentraties bij mannen en bij niet-zwangere vrouwen voor. Vrouwen die zwanger zijn en moeders die borstvoeding geven hebben een verhoogde afscheiding van dit hormoon. Dit verklaart waarom zwangere en pas bevallen vrouwen vaker huilen.
Conclusie
Dat vrouwen vaker huilen dan mannen staat als een paal boven water. Hoewel een aantal factoren een rol spelen is de precieze oorzaak en noodzaak over het huilen nog niet ontdekt. Huilen wordt in verband gebracht met emoties. Mannen tonen minder hun emoties. Enerzijds kan dit door opvoeding komen, anderzijds doordat een man niet moet denken maar doen. De evolutie heeft dit zo bepaald. Toch huilen jongens vaker dan meisjes. Pas rond de leeftijd van 12 jaar is er een duidelijke verschuiving te zien en gaan jongens minder huilen tegenover meisjes.