Lifestyle: Lichter leven

Lifestyle: Lichter leven Lichter leven kan verschillende betekenissen hebben, maar lichter leven in de figuurlijke zin van het woord is wel iets wat steeds meer mensen aanspreekt. Of het nu door “de nieuwe tijd” Aquarius komt of de mens gaat nadenken wat ze nu echt van waarde vinden in het leven, feit is dat steeds meer mensen tot het besef komen dat alles waar ze zich een slag voor in de rondte werken, slechts materie oplevert. Wat dan overblijft is dat wat je echt gelukkig maakt, alles wat je echt lief is. Bij de een is dat het gezin, de ander een heerlijke vriendengroep en weer iemand anders wordt gelukkig van zijn/haar dieren en alle combinaties die verder mogelijk zijn. Maar wanneer gaat echt geluk nu om materie? En toch is dat wat we al die jaren met ons meenemen en aan blijven vullen.

Een enorme last

Zolang de economie floreert en het geld ruim voldoende binnenkomt, zijn we er eigenlijk niet zo mee bezig. We hebben de voorbije jaren een soort zeepbel gecreëerd. Niet alleen de wereldeconomie, maar ook onze eigen kleine economie is daar in meegegaan. De mens is graag aan het vergaren en dus verklaarbaar gedrag. Als je er niet over hoeft te denken, sta je er ook minder snel bij stil.

Maar een zeepbel is niet voor niets een zeepbel… die klapt als deze te groot wordt en dat heeft plaatsgevonden. Al die zekerheden over de zaken in je leven, waar je eerder niet bij stil hebt hoeven staan, dreigen weg te vallen. Immers, die vaste baan is niet zo vast meer en dus al helemaal geen promotie. Maar ook “even wat lenen” gaat niet zo gemakkelijk, want de banken zijn op dezelfde voet doorgegroeid en worden ook op de vingers getikt. De opvang van je kind moet je zelf gaan bekostigen, want de staat krijgt minder geld binnen en aan het eind van de looptijd van je aflosvrije hypotheek heb je nog steeds een schuld staan. Je huis dan verkopen levert je op je oude dag mogelijk nog een schuld op … en ga zo maar door.

Dat stemt tot nadenken

Als de eerste paniek voorbij is, gaan veel mensen nadenken. Nadenken over het leven, het belang van zaken en wat er echt toe doet. Dit proces maakt, dat de groep mensen die lichter wil leven, sterk groeiende is. Uitzonderingen daargelaten, zit de mens nu eenmaal zo in elkaar dat deze pas gaat handelen als de noodzaak in beeld komt. Tijdens een periode dat verschillende zekerheden dreigen weg te vallen, wordt de mens ook vindingrijk.

Een dergelijke periode levert uiteindelijk dus meer op, want met nadenken over de essentie van het leven en door de vindingrijkheid andere dingen bedenken, kom je tot nieuwe inzichten en mogelijk zelfs een andere levensstijl. Dit laatste zie je steeds meer gebeuren, want je kind gelukkig maken met materie levert je niet meer liefde van je kind op. Je kind wil een ouder/verzorger die er voor hem/haar is… en vul alle voorbeelden verder maar in.

Wat is dan lichter leven?

Het leven liefhebben is wat anders dan veel hebben in het leven en dat wordt nog wel eens anders gezien. Toch kan je - als je terug wilt gaan naar de essentie - een stuk lichter leven. Want degene die lichter leeft, geniet wel van het leven maar heeft geen last van ballast. Ballast kan iemand in van alles zien. Enerzijds in het verzamelen van alles spullen die je in het leven meeneemt en meestal meer en meer wordt. Ballast in geld, er moet aan eerder verworden zaken voldaan blijven worden.
Je bouwt wat op, maar dit brengt dus ook die verantwoordelijkheid met zich mee. Denk aan het financieel kunnen voldoen aan de eisen die je zelf (eventueel met je gezin of andere huisgenoten) aan het leven hebt gesteld. Een woning, een auto (of twee), goed gekleed gaan, ontspannen door middel van vakanties, sporten want dat is goed voor het lichaam en de ontspanning en noem maar op. Dat het comfortabele leven lekker is, is prima … maar de vraag is of je het nodig hebt om te genieten van het leven. En dan komt de vraag die je jezelf moet stellen: Wat maakt mij echt gelukkig?

Wat maakt je gelukkig?

Als je dicht bij jezelf blijft en deze reactie goed waarneemt, weet je waar je echt gelukkig van wordt. Voelen wat je gelukkig maakt, hebben we lang niet gedaan maar is essentieel om die volgende stap te zetten. Je lichaam reageert zonder dat je er woorden voor hebt, als je iets waarneemt wat je echt gelukkig maakt. Iets materieels kan wel een lekker gevoel geven, maar staat los van echt geluk. Een lach van een kind, een handje wat de jouwe zoekt, een huisdier welke lekker beschermt op schoot komt liggen en een knuffel van een geliefde etc. etc. … de lijst is eindeloos.

Als dat besef er in, is de volgende stap ook gemakkelijker te zetten. Wat niet wegneemt dat je je nog steeds kunt omringen met allemaal leuke spullen, alleen er aan vasthouden is dan geen kwestie meer. Je weet immers dat je zonder kunt. Dit brengt vervolgens met zich mee, dat je ook meer geniet van wat je nu hebt. Volgende week is het misschien anders… maar met datgene wat je lief is om je heen, maakt het leven lichter en is het plots niet erg meer. Materie is materie en te vervangen.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan?

Het is maar net je instelling of je krampachtig aan iets materieels vast wilt houden en zo ja, voor wie? Werk doen wat je niet leuk vindt, maar wat je materie oplevert is ook een keuze. Als je echter lichter wilt leven is het relativeren belangrijk en lichter leven kan je realiseren door terug te gaan tot de essentie van echt geluk.

Dit artikel is gebaseerd op de levenslessen van een tiental mensen die dit proces doorlopen hebben. Niet gezegd dat het altijd even gemakkelijk is, maar het heeft hen uiteindelijk veel meer opgeleverd.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schopenhauer over liefde en gelukSchopenhauer over liefde en gelukDe zoektocht naar liefde is voor de meeste mensen het belangrijkste in het leven. Ook voor Arthur Schopenhauer (°1788 Da…
Leuke en romantische verjaardagswensen voor geliefdenLeuke en romantische verjaardagswensen voor geliefdenEen verjaardag is altijd een rede voor een feestje. De verjaardag van een geliefde is natuurlijk extra speciaal. Je geli…
Een lichter leven leidenEen lichter leven leidenDe meeste mensen willen wel een lichter leven leiden, want het leven vraagt best veel van ons. Dat torsen we eigenlijk d…
Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Hoe word ik gelukkig? Op welke manier bereik ik het ware geluk? Wat is geluk eigenlijk? Deze vragen kunnen alleen beantw…

Dagboekschrijven over gevoelensDagboekschrijven over gevoelensSchrijven over je gevoelens heeft vaak een helende werking. Schrijven over verdriet of (oud) zeer kan je helpen bij de v…
Mannen en vrouwen versus succesMannen en vrouwen versus succesSucces geeft aanzien, succes geeft (meestal) financiële middelen en/of succes geeft zelfvertrouwen en/of het goede gevoe…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.