De waarheid over jezelf

De waarheid over jezelf Veel mensen leven niet het leven dat ze zouden willen leven maar laten hun identiteit afhangen van verwachtingen uit de buitenwereld. Je 'ik' hangt onder meer af van overtuigingen, je eigen etiket, keuzes, belangrijkste momenten en invloedrijke mensen. Authentiek leven kan alleen als je beseft dat rollen en vaste denkpatronen je persoonlijkheid beperken. Hoe herken je deze belemmeringen, hoe is je identiteit tot stand gekomen en hoe kun je meer vanuit jezelf leven? Wat is jouw waarheid?

Je authentieke ik

Niet weten wie je zelf bent, is niet ongewoon. Het is de gewoonte om je eigen ik te relateren aan externe zaken zoals het beroep dat je uitoefent, de rol die je speelt, de plaats waar je woont, of je getrouwd bent of niet, en wat jij denkt wat je functie in het leven is. Je ware ik staat echter los van deze facetten en kan worden gevonden in je eigen kern. Het is de samenstelling van al je talenten, vaardigheden en wijsheid, al die dingen die jouw unieke persoon maken en die tot uiting moeten komen in plaats van te leven volgens verwachtingspatronen van anderen.

Je fictieve ik

Als je ver van je eigen ik verwijderd bent dan zul je jezelf incompleet voelen, alsof er een gat in je ziel zit. Je zult misschien tot de conclusie komen dat het gemakkelijker is om de rollen te spelen die je familie en vrienden van je verwachten in plaats van de persoon te worden die je werkelijk wilt zijn. Op deze manier leven put je cruciale levensenergie uit. Energie die je nodig hebt om de dingen na te streven waar je waarlijk waarde aan hecht. Veel mensen leven niet het leven dat ze zouden willen leiden, negeren hun talenten en ware gaven, maar leven in meer of mindere mate de rol die ze zich hebben aangemeten: Ze leven hun fictieve zelf. Dit fictieve bestaan geeft je valse informatie over wie je werkelijk bent en wat je zou moeten doen in je leven. Het zet een blokkade op naar je ware identiteit. Vertrouwen op de informatie vanuit je fictieve leven ( = je rol ), betekent dat je je vertrouwen in een gebroken kompas legt.

Zo weet je of je authentiek leeft

Stel jezelf de volgende vragen:
  • Is je zelfachting gebaseerd op hoe anderen over je denken?
  • Doe je dingen die anderen gelukkig maken, zelfs als je je er zelf niet goed over voelt?
  • Heb je het moeilijk met andermans succes?
  • Noem je jezelf 'stommerd' of 'oen' als je fouten maakt, of zelfs als je ze niet maakt?
  • Vind je het moeilijk om risico's te nemen?
Indien je 'ja' hebt geantwoord op een van deze vragen, dan is je zelfconcept en eigenwaarde vervormd. Als je 'ja' hebt geantwoord op drie of meer van bovenstaande vragen, dan leef je niet volgens je authentieke zelf, maar leef je naar verwachtingen van jezelf en/of anderen: Een rol.

Interne dialoog

Dit is de voortdurende conversatie die je met jezelf hebt over alles dat er met je gebeurt. Zie het als een interne stem. Deze dialoog speelt zich op dezelfde snelheid af als gesproken woorden en lokt bij elke gedachte een fysiologische reactie uit. De interne dialoog is dus zeer belangrijk. Gedachten staan zelden stil, meestal zijn het flitsen bij alles wat we doen, en raken we er niet van overvoerd. Praten tegen jezelf kan zelfs letterlijk voorkomen. De sfeer van de interne dialoog bepaalt hoe je je voelt op dat moment en deze kun je dus zelf 'sturen'.

Labels als waarheid?

Alle mensen neigen ertoe om dingen in categorieën in te delen. We delen andere mensen in in groepen, subgroepen, klassen en functies. Behalve dat delen we onbewust ook onszelf in en deze etiketten hebben een zeer krachtige invloed op onze belevingswereld doordat we de neiging hebben te 'leven' naar de categorie die wij of anderen op onszelf hebben geplakt. Voorbeelden van labels zijn: De carrièrevrouw, de politicus, de huismoeder, de accountant, een dikkerd, een beauty, een verliezer of een winnaar. Labels zijn een breed begrip maar zijn weinig flexibel. Soms worden de labels ons opgedrongen door anderen, komen ze bijvoorbeeld van een vroegere leraar, van je ouders of een vriend. Ga altijd na waar de labels precies vandaan komen en zoek uit of ze voor jou 'werken'. Soms betaal je een te hoge prijs voor de uitvoer van een label wat te ver van je authentieke zelf afstaat.

Tapes

Dit zijn vaste gedachten die zo sterk met onszelf zijn verweven dat we ze automatisch afspelen in ons hoofd en ons gedrag beïnvloeden zonder dat we ons ervan bewust zijn. Tapes zijn gevaarlijk omdat ze een specifieke uitkomst van onszelf al vooraf bepalen. Hierboven genoemde labels zijn zonder context (bijv. Ik win nooit) maar tapes bevatten dat wel, bijvoorbeeld ' Ik krijg die promotie niet omdat ik toch nooit win'. Het zijn als het ware automatische conclusies in je hoofd. Genoemd voorbeeld heeft een negatieve uitwerking omdat het belemmerend werkt. Tapes bepalen je instelling bij alles wat je onderneemt in je leven.

Vaste overtuigingen en rollen

Een beperkend, niet flexibel geloof is een overtuiging. Het is een geloof dat we over onszelf, anderen en levensomstandigheden hebben, en dat zo lang gerepeteerd is dat het moeilijk te veranderen is. Overtuigingen beperken de zaken die we willen bereiken en blokkeren positieve informatie die ermee in conflict staat, terwijl ze elke negatieve input bevestigen. Onze overtuigingen bepalen de rollen die we in het leven spelen en hebben veel te maken met hun eigen draaiboeken. Net zoals acteurs een bepaald script volgen, de acties en handelingen die eruit voortvloeien, volgen wij eveneens levensdraaiboeken die zijn samengesteld op grond van onze vaste waarden en oordelen. Zo kun je, terwijl je denkt jezelf te zijn, vastzitten in een rol van 'succesvol zakenman', 'liefhebbende moeder', 'held', 'tragisch figuur', 'gefrustreerd artiest' of 'echtgenoot met losse handen'.

Omdat onze levensscripts zijn gebaseerd op deze vaste overtuigingen hebben we de neiging om weerstand te bieden aan elke uitdaging of verandering. Als we ons opeens gelukkig voelen terwijl ons draaiboek zegt dat we ons hopeloos en bedroefd moeten voelen, dan raken we in paniek omdat we van het script afwijken. Het voelt gewoon niet goed en behalve dat, de gelukkige rol behoort tot iemand anders, zo is hierbij het oordeel en dat is gelimiteerd denken. Overtuigingen limiteren ons leven en dicteren ons wat we niet kunnen doen, wat we niet verdienen en waar we niet gekwalificeerd in zijn.

Bepalende momenten

In elk mensenleven zijn er momenten geweest, positief en negatief, die hebben bepaald en herbepaald wie je eigenlijk bent. Deze gebeurtenissen hebben een immense impact op je bewustzijn gehad, zodanig dat ze je diepste wezen, of wie jij dacht dat je was, drastisch kunnen hebben veranderd. Het zijn ijkpunten in je leven, waaruit een soort nieuwe IK kan ontstaan. In alle gevallen word je min of meer gedwongen jezelf te vernieuwen, te herzien of kritisch waar te nemen. Het zijn precies die momenten waarbij je jezelf niet meer herkende, waarbij je identiteit een flinke knauw kreeg of juist een enorme lift. Na verwerking van gebeurtenissen volgt innerlijke groei en nieuwe stabiliteit. Je 'went' aan je herziene ik-persoon.

Keuzes

Een verbazend klein aantal keuzes reikt zo diep dat ze levensveranderend zijn. Kritieke keuzes zijn die keuzes die je leven hebben gewijzigd, positief of negatief, en zijn grote factoren die bepalen wie en wat je wilt worden. Het zijn de keuzes die je leven hebben gemaakt zoals het nu is en je pad hebben bepaald. Voorbeelden van dit soort keuzen zijn de keuze voor een bepaalde partner, bepaald werk of een bepaalde hobby. Het leven hangt samen van beslissingsmomenten die je niet kunt ontlopen. Alleen grote besluiten bepalen uiteindelijk je levensweg.

Invloedrijke mensen

Er zijn enkele mensen in je leven die het concept van je ware ik en je eigen leven sterk hebben beïnvloed. Dit kunnen familieleden zijn, vrienden, of collega's, en hun impact kan zowel positief als negatief zijn. Het zijn precies die mensen die bepalen of je leeft volgens je authentieke zelf, of in de plaats daarvan een fake leven leidt onder controle van een fictieve versie van jezelf die je eigen identiteit heeft ondergesneeuwd. Het hangt onder meer van je karakter af in hoeverre je je leven laat leiden. Sommige mensen willen zo graag voldoen aan verwachtingen van de buitenwereld dat ze niet enkel een sociaal masker opzetten in gezelschap, maar altijd. Ze zijn zichzelf volkomen kwijtgeraakt of hebben hun eigen identiteit nooit ontwikkeld. Niet alle invloed van andere mensen is negatief, integendeel, sommige mensen kunnen ook een uitermate positieve bijdrage bieden. Positieve invloed is niet verstikkend of beperkend maar helpt je je ware identiteit vast te stellen, te leren kennen en na te streven. Ze brengen veranderingen in je leven aan, waar je achteraf dankbaar voor bent.

“Only the truth of who you are, if realized, will set you free.” ~ Eckhart Tolle
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrije wil en verantwoordelijkheidVrije wil en verantwoordelijkheidEr zijn veel filosofische discussies over de vraag of mensen een vrije wil hebben. Hebben we eigenlijk wel invloed op de…
Zelfreflectie – Tips om kritisch naar jezelf te kijkenZelfreflectie – Tips om kritisch naar jezelf te kijkenWe kunnen zelfreflectie toepassen op allerlei gebieden van ons leven en op alle situaties waar we mee te maken krijgen.…
Spijt hebben, waar heb jij spijt van?Spijt hebben, waar heb jij spijt van?Wat is spijt? Omgaan met spijt, hoe moeilijk is dat? Is goed omgaan met spijt gevoelens een onderdeel van de persoonlijk…
Ken uzelf: persoonlijkheid of essentie?Ken uzelf: persoonlijkheid of essentie?Boven de poort die leidde tot het orakel van Delphi, stonden de woorden: "Ken uzelf" te lezen voor ieder die het orakel…

Repareer je gebroken hartRepareer je gebroken hartHet valt voor veel mensen niet mee om de draad weer op te pakken na een voorbije liefde. Mensen die hun partner klakkelo…
Destructiviteit het beste middel tegen negativiteit?Destructiviteit het beste middel tegen negativiteit?Bijna iedereen voelt zich wel eens ongelukkig, gedeprimeerd of somber. De een heeft er meer last van dan de ander. We ga…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.drphil.com
Reacties

Fee, 14-10-2010
Zelf ben ik al 35 jaar getrouwd met dezelfde vrouw. Gelukkig getrouwd en zonder spijt. Maar als ik op een foto een beeld zie van het jonge meisje waarop ik destijds verliefd ben geworden, herken ik dat meisje niet. Ik ken ook, na 35 jaar, mijn vrouw niet zoals ze nu is in voorkomen en karakter. Dat zijn dingen die het leven vernieuwen en boeiend maken maar anderzijds aanvoel ik ze ook als verwarrend, vereenzamend. Reactie infoteur, 15-10-2010
Hi Fee, de behoefte om iemand echt te leren kennen kan teleurstellend zijn. Soms houd je een gevoel niet tot de ander te kunnen doordringen, en het is natuurlijk ook zo dat je andermans gedachten niet kunt weten. In die zin sta je inderdaad altijd alleen. Al ben je met honderd anderen. Groetjes, A.

Fee, 14-10-2010
Iedereen bedriegt zichzelf en iedereen. Waarheden worden omzeild door ze niet te benoemen. Tegenover anderen gedragen we ons als in competitie, om aanvaard en geliefd te worden. Waarom is mijn moeder een mens waarbij ik een gevoel van moederliefde zou moeten hebben? Hoe neem ik afscheid van mijn partner als ik of zij ooit sterft? Het leven is in feite afschuwelijk, maar dat kunnen we als mens niet aan, dus we zwijgen of hemelen juist het leven op. In het leven is er alleen de natuur die een waardevolle betekenis heeft en rust brengt. Het eigen ik is niet het eigen ik omdat het geconstrueerd is geworden door invloeden en angsten van anderen. We buigen het hoofd en volgen in onmacht, want we zijn een gedeeld "zijnde", stukjes van de andere, een lappendekentje. Iedereen is alleen, en daarom eet iedereen van iedereen. Reactie infoteur, 15-10-2010
Hi Fee, in het leven heeft iedereen meerdere rollen waardoor het soms moeilijk is om te bepalen wie nu je 'werkelijke ik' is. De invloed van de omgeving is niet uit te vlakken, dat neemt niet weg dat je altijd op zoek moet gaan naar authenticiteit. Veel mensen zijn daarvan vervreemd geraakt. Wie erdoorheen prikt, ziet dit 'bedrog' continu. Het is mooi als je weer eens iemand ontmoet die 'echt' is en zich minder van zijn omgeving aantrekt. Groetjes, A.

Theo Jehoul, 28-01-2008
Zelf ervaren hoe je leefmilieu invloed heeft op je persoonlijke keuzes. Het is bijzonder moeilijk je daarvan op gepaste wijze te distantiëren en eigen keuzes te maken. Volgens mij begint je kritisch denken slechts op een bepaalde leeftijd, omdat je als kind en jong volwassene te afhankelijk zijt van gezin, school, leefmilieu…
Velen nemen hun eigen leven pas in handen als ze een sterke crisis doormaken en aan de lijve ondervinden dat vele zo gezegde gevestigde waarheden beginnen te wankelen. Kerk en godsdienst hebben daar heel veel schuld aan. Ze bezorgen je een nodeloos en onbestaand schuldgevoel. Reactie infoteur, 12-02-2008
Hallo Theo, dank je zeer! Wat je zegt klopt. Ontwikkeling van persoonlijkheid kan enkel als er vrijheid van denken is. Het opdringen van een geloof is blokkerend. Het gevolg is vaak extreem, enerzijds een tegenreactie op de jarenlange indoctrinatie waarbij men zich verliest in waanzin, anderszijds een complete vereenzelviging met het leefmilieu uit angst voor loslating. Ik kende iemand die zijn leven had vergooid aan de verwachtingen van familie, maar rebels protesteerde bij een verwachting van buitenaf, zo diep zat die angst! Groet, A.

Nick, 22-12-2007
Interresant onderwerp dat alle facetten goed beschrijft. Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die in het dagelijkse leven toneel spelen en niet hun ware ik laten zien. Reactie infoteur, 29-12-2007
Hallo Nick, dank voor je waardering. Ja, sommigen zijn zo gewend te acteren dat ze hun eigen 'ik' niet eens kennen. Groetjes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 24-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.