Repareer je gebroken hart

Repareer je gebroken hart Het valt voor veel mensen niet mee om de draad weer op te pakken na een voorbije liefde. Mensen die hun partner klakkeloos dumpen realiseren zich vaak helemaal niet wat ze de ander aandoen, en de afgewezen partners raken verstrikt in een doolhof van ongeloof, ontkenning, machteloosheid, woede en verbittering. Zelfs als beide partners het eens zijn over het einde van hun relatie wacht hen soms een wereld vol verdriet en wrok. Hoe word je je liefdesverdriet de baas?

Storm van emoties

Liefde en verliefdheid zijn een bron van levensgeluk. Een verbroken relatie heeft het omgekeerde effect en niet zelden treden er hevige ontwenningsverschijnselen op. Depressie, wanhoop en ontreddering zijn geen uitzonderingen en in het ernstigste geval wordt er zelfs gemoord uit naam van liefde.

Feitelijk wordt het hart niet gebroken maar hebben de hersenen er een kluif aan om een nieuw evenwicht te vinden. Al die stoffen die plezierige geestelijke en lichamelijke reacties en gevoelens gaven veroorzaken bij een 'gebroken hart' een storm van heftige emoties zoals woede, wraakzucht, verdriet, moeheid, angst en haat. Daarbij komt dat oude gevoelens van liefde soms opduiken in de vorm van verlangen, behoefte aan lichamelijk contact en hechting. Het verstand krijgt amper grip op de emoties en daarom is liefdesverdriet zo enorm verwarrend en complex.

Liefde gedoofd

Is de liefde voorbij en wil je partner niets meer van je weten? Gedraagt hij zich als een blok ijs, roept hij dat het aan hem ligt en niet aan jou en laat hij de relatie expres verwateren? Heb je zelf iemand gedumpt en heb je daar gemengde gevoelens over? Of kwamen jullie samen tot het besluit dat jullie maar beter uit elkaar kunnen gaan?

Als je hart gebroken is en je vol bent van verdriet, woede en pijn dan wil je waarschijnlijk niets meer weten van de liefde. Misschien zit je wel 'vast' aan jouw ex en weet je niet hoe je verder moet. Hoe weet je eigenlijk wanneer het tijd is om het te laten gaan en naar iemand anders uit te kijken? De volgende punten kunnen je helpen over het allesoverheersende liefdesverdriet heen te komen.

Verdien beter

Een partner die je voortdurend in de steek liet in de vorm van liegen, bedriegen, onvolwassen gedrag en nog meer gedragingen die je werkelijk ongelukkig maken kun je beter kwijt zijn dan rijk. Het is verleidelijk om het maar weer te proberen maar je zult steeds weer struikelen over de grillen van de ander en al die tijd verlies je kostbare tijd van je leven. Vraag jezelf altijd af waarom je genoegen neemt met een dergelijke partner en herken dat je jezelf steeds weer vastbijt in de verkeerde persoon. De juiste partner beantwoordt je behoeften en vice versa. Zet een hogere standaard voor jezelf en ga vooral niet het verleden idealiseren. Zorg ervoor dat niemand je dumpt om je daarna, als het zo uitkomt, je weer eens te 'gebruiken'. Zorg er in dat geval voor dat het bericht over is gekomen dat je verder bent gegaan met je leven.

Verwacht niet dat je ex wel verandert

De beste voorspelling wat iemand in de toekomst gaat doen is zijn verleden, dus de kans dat het object van je liefde van weleer ooit zo zal worden als jij wilt is vrijwel nihil. Wacht dus niet op veranderingen en zet je leven niet in een pauze-stand. Focus niet langer op de ex want elke minuut dat je dat doet sta je je nieuwe leven in de weg. Blijf ook niet wachten omdat het handig, comfortabel en veilig is en je niet goed tegen alleen zijn kunt. Als de ex werkelijk wilde veranderen, had hij dat allang gedaan. Met stress en ongelukkig zijn hoef je geen genoegen te nemen. Vraag je af in hoeverre je partner jou nu eigenlijk geluk bracht. Weet dat een gebrek hieraan een gegronde reden is om er mee te stoppen.

Leer weer te vertrouwen na een gebroken hart

Leer weer vertrouwen te hebben, door jezelf te vertrouwen. Hoeveel je de ander vertrouwt hangt af van in hoeverre je jezelf vertrouwt in het omgaan met de onvolkomenheden van de ander. Maak niet de fout alle mannen (of vrouwen) verantwoordelijk te houden voor de fouten van die ene. In een nieuwe liefde weet je wederom niet wat er zal gebeuren en garanties zijn er al helemaal niet. Een ander vertrouwen heeft dus in de eerste plaats te maken met zelfvertrouwen en je eigen kracht om, mocht het weer mislopen, jezelf overeind te houden. Liefhebben is een risico nemen. Kies niet voor een leven vol achterdocht maar sta open voor nieuwe personen in je leven en laat de slechte ervaring je nergens van weerhouden.

De tweede vrouw

Als de man in kwestie bezet was, hetzij door een huwelijk of in een relatie, dan is het zinloos om te veronderstellen dat hij deze partner ooit voor jou zal verlaten. De man die 'van twee walletjes' eet ziet geen voordelen in het verruilen van de ene partner voor de andere. Maak dus niet de fout om de tweede viool te spelen in de hoop je geliefde op deze manier los te weken van zijn echtgenote/vriendin. Relaties gebaseerd op deze hoop leiden tot niets anders dan verdriet. Herken het onderliggende probleem en laat het je geen tweede keer gebeuren.

Liefde doet pijn

Dit is een algemene regel: Weet dat je altijd min of meer zult worden gekwetst in een relatie want er is geen perfecte persoon zonder fouten. Ook een goed bedoelende vent zal zijn partner kwetsen. Hij zal je gevoelens kwetsen, hij zal dingen zeggen waarvan je niet wilt dat hij ze zegt, hij zal dingen doen die jij niet wilt dat hij doet en hij zal de dingen nalaten die jij wenst dat hij doet. Een relatie is een niet perfecte band tussen twee welwillende zielen die zeggen dat ze liever in een relatie zitten en hun leven delen, hun plezier en activiteiten delen dan dat ze dat alleen moeten doen. Waar het bij een relatie om gaat is dat je besluit om het aan te kunnen, dat je genoeg vertrouwen hebt in jezelf dat je alle pijn kunt doorstaan.

Zorg ervoor dat je gehoord wordt

Soms kun je niet over een verbroken relatie heenkomen als je meent dat de ander je niet begrijpt en van jouw gevoelens niets wil weten. Het is altijd veel beter als er van twee kanten uiteen wordt gezet waarom de relatie moet stoppen, met inbegrip van de bijbehorende gevoelens. Als je stuit op een muur maakt dat de zaken erg lastig. Geef jezelf permissie om uiting te geven van verdriet en woede. Laat de ander weten wat je ervan denkt. Ben jij zelf de dumpende partner zorg er dan voor dat de ander haar/zijn relaas kan doen en respecteer andermans gevoelens. Wreedheid en hardheid hoeft er niet nog eens extra ingewreven te worden.

Verwacht geen vriendschap

Sommige relaties beginnen met een lange fase van vriendschap maar andersom komt zelden voor. De kans dat minnaars ooit 'gewoon vrienden' worden is helaas klein. Verwacht het zeer beslist niet in de eerste tijd. Tegen de ander zeggen dat jullie best goede vrienden kunnen blijven is botter dan je denkt. Vriendschap gebaseerd op een mislukte relatie is geen goed bouwwerk om mee verder te komen omdat gevoelens de onbevangenheid van een natuurlijke vriendschap overschaduwen. Zorg er eerst voor dat je vrienden met jezelf wordt.

Definieer je ware intenties

Vraag jezelf altijd af waar je staat. Ben je serieus aan het proberen om het liefdesverdriet te boven te komen of hoop je stiekem dat het weer goedkomt met je ex? Pas als je hebt geaccepteerd dat de relatie voorbij is kun je verdergaan met je leven. Rijd dus niet langs het huis van je ex, hang niet aan de telefoon en schrijf niet voortdurend e-mails met vermoedelijk niet zo'n positieve lading. Veel mensen blijven steken in deze fase omdat ze (nog) niet volledig hebben kunnen aanvaarden dat er geen toekomst meer in zit. In die zin is het een soort rouwproces, een cocktail van allereerst shock, daarna ontkenning, boosheid, verdriet en uiteindelijk aanvaarding. Maar dat kan best wel eens lang duren.

Plaats het in perspectief

Vraag jezelf eenvoudige dingen af. Doet het pijn? Ja. Mis je bepaalde dingen uit de relatie? Zeker. Is het het einde van de wereld? Absoluut niet! Je komt uiteindelijk over de pijn heen ook al voel je je miserabel. Houd jezelf bezig met de dingen die jij leuk vindt en mis de goede kansen niet om een volwaardig en bevredigend leven te leiden. Heb je de neiging om je ex te bellen, te mailen? Achtervolg je ex niet want je geeft je macht hiermee uit handen. Vervang die neiging door een alternatieve bezigheid waar je op de lange duur veel meer aan hebt.

Ben jij het die dumpt?

Realiseer je dat het afwijzen van andermans liefde een forse dreun in zijn/haar gezicht is. Maak nooit relaties uit via sms, e-mail, telefoontjes of brieven. Spreek de ander altijd persoonlijk en laat de ander volledig uitpraten. Vraag na een paar dagen nogmaals hoe het gaat, en doe dat regelmatig indien nodig. Wees niet zo wreed om het onderwerp gevoelens als taboe te beschouwen. Geef de ander altijd alle ruimte en verschuil je niet achter teksten als 'Ik heb je altijd al op de hoogte gehouden van mijn twijfels' terwijl je gedragingen volledig het tegendeel bewezen. Wees niet zo laf om de ander te ontlopen en doe ook niet alsof er niets aan de hand is. Probeer niet de 'goede vriend' uit te hangen als je dat niet kunt zijn.

Quotes over verloren liefde

"Trying to forget someone you have loved is like trying to remember someone you never met."
"Time goes by, life goes on, and all I can think of is why you're gone."
"Memories are the best souvenirs."
"If you love something, set it free. If it comes back, it was, and always will be yours. If it never returns, it was never yours to begin with."
"Love fails, only when we fail to love."
"Love can sometimes be magic, but magic can sometimes be just an illusion."
"How can you hate someone so much but love them even more?"
"If I could turn back time, an ocean would be gone - the ocean I cried for you."
"No matter how smart someone is, they'll never realize what they have, until it is gone."
"It's hard to tell your mind to stop loving someone, when your heart still does."

"If you can't save the relationship, at least save your pride."
"Deep down you know it's best for yourself, but you hate the thought of him being with someone else."
"Some wounds never heal, they just stop bleeding...."
"Love is born with a smile, grows with a kiss, and dies with a tear."
"What is more painful - thinking that you should hate him, or knowing that you can't?"
"You can break my heart a million times, but I will not fear love. It is not Love that caused my pain, but caring for someone who could not feel my love."
"One can not truly experience the beauty of love without enduring the pain that comes with it once it is lost."
"Deep in my heart, I'm suffering, knowing that I've lost you. On the outside, I'm living, pretending that I've forgotten you."
"Ask me how many times my heart has been broken and I will tell you to look in the sky and count the stars."
"A heart breaking isn't always as loud as a bomb exploding.. Sometimes it can be as quiet as a feather falling.. And the most painful thing is, no one really hears it, except you.."

"I wish you could look at me and see the person you once loved instead of the person you have grown to hate."
"When speaking of lost love, time may heal all wounds, but there will always be scars."
"Love is hard to get, but harder to let go."
"One of the hardest things you'll ever have to do is stop loving someone because they've stopped loving you."
"No one can ever promise you they will never hurt you, because at one time or another it will happen. The real promise is if the time you spent together will be worth the pain in the end."
"You have to forgive to forget, and forget, to feel again."
"If someone you love breaks your heart, cry a river, build a bridge, and get over it."
"Don't cry because it's over, smile because it happened."
"I don't try to remember us but when I do, it brings a smile to my lips and a tear to my eye."
"Love hurts, but friendship hurts more when lost through love...."

Veel succes met de nieuwe start... want achter de wolken schijnt de zon!

Lees verder

© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwin liefdesverdrietOverwin liefdesverdrietJij bent verliefd, of je houdt nog veel van je ex partner, maar de ander houdt niet meer van jou. Liefdesverdriet als ge…
Wat te doen met liefdesverdriet?Wat te doen met liefdesverdriet?Het leiden aan liefdesverdriet is alles behalve leuk. Het voelt alsof je hart in stukken is gescheurd en het is bijna ve…
Liefdesverdriet: Wat kun je doen om de pijn te verzachten?Liefdesverdriet: Wat kun je doen om de pijn te verzachten?Liefdesverdriet… De meeste mensen krijgen hier minstens een keer in hun leven mee te maken. Wanneer een relatie wordt ve…

Eenzaamheid, de moderne plaagEenzaamheid, de moderne plaagRuim een kwart van de Nederlanders voelt zich eenzaam en dit aantal groeit. Eenzaamheid is niet leeftijdgebonden maar ko…
De waarheid over jezelfDe waarheid over jezelfVeel mensen leven niet het leven dat ze zouden willen leven maar laten hun identiteit afhangen van verwachtingen uit de…
Bronnen en referenties
Reacties

Marga, 11-01-2016
Er zijn inmiddels bijna 3 jaar over de scheiding gegaan, de laatste jaren in zwaar weer te hebben gezeten te hebben gevochten, afstand genomen emotioneel en vreselijk verliefd geworden. Mijn ex was in de jaren daarvoor 2x zelf vreemdgegaan maar trok dit niet was boos en agressief en wilde zo snel mogelijk scheiden. Ik moest hals over kop huis en haard verlaten met gierende hormonen door het lijf en tegelijk ontreddering. Het is heel snel gegaan. Ik had een liefde die nieuw was maar de pijn over het eind van onze relatie van 20+ jaar was heel groot ook omdat er een gezin mee gepaard ging. Ik miste hem veel en hij mij maar door alle stress en ellende na de plotselinge scheiding lukte het niet de afstand te overbruggen… hij vond dit
jaar een vriendin. En daar knapte het bij mij. Ik ben ten einde raad, huil veel, droom van mijn ex en besef eigenlijk nu echt dat hij mijn grote liefde was - die ik dus kwijt ben voor altijd. Ermee omgaan kan ik niet en heb psychologische hulp gezocht. Als ik dit had geweten… Reactie infoteur, 11-01-2016
"A divorce is like an amputation: you survive it, but there's less of you" ~ Margaret Atwood, Canadian novelist

Aapje, 27-07-2015
Tja… het is echt waar, ruim 25 jaar nadat mijn ex onze relatie verbrak loop ik er nu opnieuw tegenaan. Ik heb het nog steeds niet verwerkt, niet helemaal. Maar hij ook niet. Ook al is hij getrouwd en heeft hij inmiddels twee volwassen kids, hij zoekt mij nog steeds en ik hem. Als het aan hem had gelegen, hadden we al sex gehad, maar dat wil ik niet. Hij zegt dat hij gelukkig is, maar dat geloof ik niet. Hij wíl graag gelukkig zijn, immers als zijn materiele welstand en status geven dat signaal ook af. Maar ik weet dat hij niet gelukkig is. Ik ook niet, maar ik geef het wel aan mezelf toe. Ik ben niet gelukkig. En dat durf ik te voelen, dat diepe ongelukkige gevoel, ik mis iets, maar wat? Ik ben getrouwd, heb wat ik wil (geen overdaad), maar ik mis… die arm om me heen, een goed gesprek, af en toe eens ergens naartoe… Misschien kan ik gewoon domweg niet van iemand houden… wat een armoede Reactie infoteur, 05-02-2016
"Sometimes you miss the memories, not the person."

Annick, 06-07-2013
Na het overlijden van mijn partner vorig jaar dacht ik dat ik nooit meer verliefd zou worden, en vroeger dan verwacht, misschien iets te vroeg, heb ik een man leren kennen die mij terug een gelukzalig gevoel gaf, ik voelde mij terug leven, en vooral terug vrouw.
Ik wou het stilletjes houden maar de verliefdheid sloeg toe, en van stilletjes was er geen sprake, we zagen elkaar alle dagen, vol passie, we hadden lange gesprekken, we voelden ons zo goed bij elkaar.
Ik begrijp het nog steeds niet maar 3 weken terug heeft hij de relatie verbroken, met als reden dat hij geen relatie aankan, niet alleen met mij maar met niemand!
Ik ben er niet goed van, slaap niet, krijg regelmatig huilbuien, voel me ellendig, ben ik misschien te vlug verliefd geworden? Gevoelens heb je nu eenmaal niet onder controle.
Ik probeer mijn leven terug op te nemen, het is moeilijk, ik voel mij zo in de steek gelaten, bedrogen zelfs.
Ik hoop er vlug bovenop te zijn, terug van het leven te kunnen genieten, misschien beter zonder partner… Reactie infoteur, 05-02-2016
"Fall in love with someone who deserves your heart. Not someone who plays with it."

Engel, 16-05-2013
Ben al een tijd alleen maar sinds kort weer tot over mijn oren verlieft. is mijn allereerste liefde van uit mijn jeugd. ben alleen heel bang hem te verliezen en dat ik me erg opdring heb hem dit ook gezegd hij heeft daar op heel lief gereageerd in de zin dat hij me veel te lief vind om me te laten gaan maar na dat bericht ben ik nog meer gaan twijfelen. maar van de andere kant vraag ik me ook af of ik dit gevoel van geborgenheid, verliefdheid en gevlijd worden niet meer gewend ben. ben er zeer emotioneel onder. maar er speelt nog iets het zijn mijn kids de een beschuldigt de ander van het ergste waar je iemand maar van kan beschuldigen en is uit huis gegaan ook hier zit natuurlijk een gebroken hart zit zelf hier in een spagaat geloof de een meer dan de ander maar kan mijn andere kind toch niet helemaal afvallen en in de steek laten. Reactie infoteur, 13-02-2016
"Insecurity is your intuition telling you that something's not right… either with them or with you." ~ Charles. J. Orlando

Wim Hendrix, 25-02-2013
Ik ben een paar maanden geleden enorm maar echt enorm verliefd geraakt op een vrouw die in de supermarkt in mijn buurt werkt, ik was er al in geslaagd om een heel leuk contact met haar op te bouwen, ik vroeg haar dan uiteindelijk 's uit, ze was toen wel heel druk bezig en reageerde niet echt positief moet ik eerlijk zeggen, wat een moment kies ik ook uit, ik besloot toch nog van haar een briefje te schrijven over mijn gevoelens voor haar en dat ik haar graag eens zou zien na haar werk, zo kon ze dit eens thuis rustig lezen, toen ik een paar dagen later haar reactie eens wou gaan polsen gaf ze mij ineens een vreselijke vieze minachtende blik, ik ben daar echt zo kapot van, al 2 weken heb ik meerdere malen per dag huilbuien, ik dacht werkelijk dat ze mij wel een kans wou geven.
Ik zou haar zo graag nog uitleggen dat ik niet kwaad ben op haar ben omdat ze mij afwees, daar kan ze helemaal niks aan doen, maar ik wil weten waarom ze zo reageerde, ze kan toch op z'n minst mij op een zachte manier afwijzen of een reden geven al is ze daartoe niet verplicht, maar ze mijd nu alle contact en wenst zelfs geen vragen te aanhoren, ik vind dit echt heel koud en hard en toont precies toch maar weinig respect voor mijn gevoelens dan, ik ben verdorie bijna 43 jaar maar dit raakt me enorm, wie weet kwam mijn uitnodiging heel ongepast voor haar maar dat kan ze dan toch even zeggen zodat ik mijn verdriet een plaatsje kan geven en het afsluiten, ik kan er zelf toch ook niks aan doen, zelf heb ik bij vrouwen die met mij wilden zijn maar waar ik geen gevoelens voor had dat altijd heel zachtjes aangepakt en vooral gecommuniceerd, Wim. Reactie infoteur, 05-02-2016
"Loving someone who doesn't love you is like waiting for a ship at the airport."

Jurjen, 14-01-2013
Heel herkenbaar artikel. Het had voor mij nog veel langer mogen duren, zoveel goede opmerkingen staan erin. Momenteel zit ik diep in het 'rouwproces' compleet met sombere buien. Het komt inderdaad weer goed, maar dat duurt nog wel een tijdje verwacht ik. Dat komt ook omdat ik momenteel nog noodgedwongen met mijn ex onder 1 dak woon omdat wij in een koophuis wonen. Eerst moet dat verkocht worden en pas dan kunnen wij op zoek naar een huurhuis voor onszelf alleen. Als ik eenmaal op mezelf woon weet ik zeker dat ik snel mijn draai kan vinden alleen gaat daar nog even overheen… Reactie infoteur, 15-02-2016
"It's hard to forget someone who gave you so much to remember."

Ladyboss, 14-02-2012
Hoi,

Ik zit al 3,5 jaar met een gebroken hart, .
Hoe kom ik hiervan af?

Zeker op een dag als vandaag, is het vervelend, .
Overal hartjes en verliefde mensen, en ik zit hier weer en nog steeds, in mn eentje.,
Je gaat er rare dingen van denken; Ben ik niet goed genoeg?
Ben niet echt de knapste, of slankste, maar door mn goeie karakter wel een goed persoon.

Hoe kom ik eindelijk weer in een fatsoenlijk dagritme, en kan ik mezelf aansporen om dingen te ondernemen? Al is het maar iets opruimen of even naar de fitness.
Ik heb nu het gevoel dat het er niet toe doet, omdat ik maar alleen ben.
En het 'voor mezelf doen' is niet goed genoeg.

Zoveel vrienden en kennissen heb ik ook niet, dus ik kan niet even uit mn omgeving voor een frisse kijk op dingen.
Ik hoop dat ik een goeie tip kan krijgen.
Heb het hard nodig.

Bedankt, en groetjes :
LadyBoss Reactie infoteur, 15-02-2012
Hi LadyBoss, daar is het artikel voor. Er staan diverse handreikingen in om liefdesverdriet te boven te komen. Verder raad ik je aan om op internet (social media, chat, fora) te zoeken naar gelijkgestemden. Succes, A.

Henk Jan, 26-06-2011
Ik lijd aan een acuut geval van een gebroken hart en heb veel steun aan je woorden hier. Ik ben het van me af aan het schrijven en herken dingen die je hier ook zegt. Helaas heb ik het wel liever over een gebroken hart dan over chemische reacties in de hersens :-P tja romanticus ben en blijf je als je er voor kiest. Mijn rouwproces is gisteren begonnen en ik hoop snel weer terug te mogen keren naar de wonderlijke magie der liefde als ik er klaar voor ben, voor een nieuwe ronde. Ontzettend bedankt voor je ondersteunende woorden. Reactie infoteur, 27-06-2011
Hi Henk Jan, tot je dienst. De hersenen besturen je emoties, vandaar dat je inderdaad kunt spreken van chemische reacties, hoewel ik het zo niet eens genoemd heb. Het wegvallen van stofjes als endorfine, leidt tot afkickreacties, en die zijn vreselijk. Vandaar de 'pijn' van het gebroken hart. Sterkte! A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 24-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.