Hoe word ik gelukkig? Tips voor een ontspannen leven
Soms zit je even in een dip en weet je niet meer hoe je daaruit komt. Iedereen om je heen lijkt zo gelukkig met zijn leven en jij voelt je waardeloos. Hoe komt het toch dat sommige mensen alles lijken te hebben? Ze lijken allemaal zo ontspannen en blij. Een troost: niet iedereen is altijd gelukkig. Iedereen heeft zijn ups & downs, maar sommigen lijken er makkelijker mee om te gaan dan anderen. Onderzoeken laten zien dat een gelukkig en ontspannen leven weinig te maken hebben met materiële zaken of prestatie, maar hoe je zelf naar het leven kijkt. Het is tijd om op zoek te gaan naar de gelukkige jou. Lees hier de tips hoe je dat voor elkaar krijgt.
Wees optimistisch
We hebben de vraag allemaal weleens gekregen: is het glas halfvol of halfleeg? Jouw antwoord op deze vraag laat zien hoe je in het leven staat. Zie het glas als halfvol, dan ben je optimistisch en denk je in mogelijkheden. Is voor jou het glas halfleeg, dan sta je vaak wat pessimistischer in het leven. Een van de belangrijkste onderdelen voor een gelukkig leven is positief blijven. Hoewel dat in sommige situaties lastig is, is het belangrijk om de goede kanten van het leven te zien. Doe je dit niet, dan heb je de kans om in een neerwaartse spiraal te komen en is het moeilijker om daar weer uit te komen. Ben je bijvoorbeeld je baan verloren, kijk dan meer naar de nieuwe mogelijkheden en uitdagingen die het juist biedt. Droomde je misschien altijd al om voor jezelf te beginnen, dan is dit je kans. Of was je wellicht al een tijdje uitgekeken op je oude baan, dan heb je nu de mogelijkheid op zoek te gaan naar iets anders, dat meer bij je past en je meer uitdaging biedt.
Luister naar je gevoel
Probeer meer naar je eigen gevoel te luisteren. Soms heb je situaties, waarin alles feitelijk lijkt te kloppen, maar waar je toch een onbestemd gevoel blijft houden. Dit onderbuikgevoel is je intuïtie en heeft het vaak bij het rechte eind. Dit betekent overigens niet dat je je verstand moet uitschakelen. Doe wat je zelf wilt en niet wat anderen van jou willen of verwachten. Zien je je bijvoorbeeld heel graag rechten studeren, maar wil je zelf liever biologie studeren, kies dan wat je eigen gevoel je ingeeft. Uiteindelijk zul je veel gelukkiger worden van keuzes waar jezelf volledig achterstaat. Durf daarnaast ook voor jezelf op te komen. Zeg 'nee' als je iets niet wilt. Vraagt die ene collega weer aan je of je een rapport kan schrijven, ook al kom je al om in het werk, zeg dan 'nee'. Je voorkomt hiermee dat je teveel hooi op je vork neemt en over je eigen grenzen heen gaat.
Geen stress
Stress is misschien wel een van de belangrijkste factoren die de weg naar een gelukkig leven belemmeren. Stress zorgt niet alleen voor veel mentale klachten, maar ook fysieke klachten. Mensen met stress zijn namelijk eerder ziek dan mensen die een ontspannen leven leiden. Stress is niet altijd te vermijden, maar je kunt wel leren er beter mee om te gaan. Houd eens een dagboek bij, waarin je opschrijft op welke momenten je gestresst voelt en hoe dat komt. Op deze manier krijg je een overzicht van de zaken die jou het meest in de weg zitten. Voel je je bijvoorbeeld gestresst op het werk, omdat je teveel taken hebt. Durf dan ook eens 'nee' te zeggen of ga een gesprek aan met je baas, waarin je de situatie uitlegt. Jouw baas is er namelijk ook bij gebaat dat je je goed voelt. Gestresste werknemers zijn immers vaker ziek.
Je kunt er ook voor kiezen de stressfactor uit de weg te ruimen. Misschien heb je wel een vriendschap die eigenlijk al jaren meer energie kost dan het oplevert. Je realiseert je na jaren dat die ene vriendin eigenlijk alleen maar over haar eigen problemen praat en er niet voor jou is, als je haar nodig hebt. Als je haar na het zoveelste gesprek nog niet duidelijk hebt kunnen maken, dan is het wellicht beter om de vriendschap te beëindigen. Dit is een moeilijke beslissing, maar je zult zien dat je er uiteindelijk een hoop vernieuwde energie voor terugkrijgt.
Verdien voldoende geld
Geld maakt niet gelukkig, maar voldoende geld zorgt er wel voor dat je je niet druk hoeft te maken dat je de rekeningen niet kunt betalen. Het blijkt zelfs uit onderzoek dat mensen die veel geld winnen met de loterij na een jaar echt niet gelukkiger zijn dan voor het winnen van de loterij. Een goed salaris is natuurlijk mooi meegenomen, maar eigenlijk zijn de werksfeer en je collega's belangrijker. Je brengt 40 uur per week op je werk door, dus is het van belang dat er een ontspannen werksfeer op het werk is. Dit betekent niet dat je met al je collega's vrienden moet worden, maar wel dat je elkaar respecteert. Focus je bij het vinden van een baan, dus niet volledig op het salaris. Maar kijk vooral ook eens naar het bedrijf, de sfeer en de werknemers zelf.
Zorg goed voor jezelf
Zorg dat je je goed voelt over jezelf. Ga regelmatig sporten, doe mee aan sociale activiteiten of lees eens een avond een boek op de bank. Er zijn vele manieren om je te ontspannen en voor iedereen werkt het anders. De een houdt ervan om zichzelf helemaal uit te leven op de sportschool, terwijl de ander meer houdt van het nemen van een lekker bad. Het maakt niet uit waar je voor kiest, maar zorg ervoor dat je ook tijd neemt voor jezelf. Misschien heb je een drukke baan en een gezin en is het moeilijk om tijd vrij te maken. Regel eens een oppas en ga romantisch met je man uit eten of neem eens een dagje vrij van je werk om gewoon eens even thuis te relaxen.
Onderhoud je contacten
Sociale contacten zijn erg belangrijk bij een gelukkig leven. Met sociale contacten bedoelen we dat je regelmatig mensen ziet en spreekt in het echte leven en dus niet online. Natuurlijk zijn sociale netwerken handig om contacten te onderhouden, maar zie het meer als een extra dan als een middel op zich. Spreek regelmatig met vrienden af, ga op zondag op bezoek bij je ouders en stuur een lief kaartje als iemand ziek is. Als je weinig contacten hebt, dan kun je
nieuwe mensen leren kennen of misschien
lid worden van een datingsite. Word lid van een sportvereniging, of meld je aan voor websites die activiteiten aanbieden om nieuwe mensen te leren kennen. Blijf in ieder geval niet op de bank zitten, maar word actief.
Lach!
Dat lachen gezond is, dat weten we allemaal. Humor werkt aanstekelijk. Wanneer je iemand ziet lachen, begin je zelf ook al snel te lachen. Lachen zorgt ervoor dat je ontspant en is daarmee goed voor je gezondheid. Daarnaast krijgt je immuunsysteem een oppepper, omdat lachen het aantal stresshormonen verlaagt. Wist je dat er ook lachtherapie bestaat? Deze vorm van meditatie komt oorspronkelijk uit India. Lachtherapie zorgt ervoor dat je ontspannen wordt. Tijdens het lachen worden er namelijk endorfines aangemaakt, wat een geluksgevoel geeft. De therapie is erop gericht om te lachen zonder enige aanleiding. Ook 'nep'-lachen zorgt namelijk voor de gezondheidsvoordelen.