Nieuwe mensen leren kennen? Deze tips helpen zeker!
Nieuwe mensen leren kennen is niet altijd even makkelijk. Want hoe spreek je mensen aan of hoe zorg je ervoor dat je nieuwe vrienden maakt? Onderzoeksbureau Motivaction deed onderzoek naar eenzaamheid onder mensen. Wat blijkt? Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Het gaat hierbij echt niet alleen om ouderen, ook jongere mensen gaven aan zich af en toe best eenzaam te voelen. Maar hoe kun je nu nieuwe mensen leren kennen en hoe zorg je ervoor dat het een vriendschap wordt? Met deze 13 tips komt het zeker goed.
Breng meer tijd door met anderen
Als je vrienden wilt maken, moet je zorgen dat je onder de mensen komt. Als je nog op school zit, ga tijdens de lunch of les bij andere scholieren zitten. Ga niet meteen aan de drukste tafel zitten, maar begin eens met een tafel waar een of twee mensen zitten, zodat het makkelijker is om een gesprek aan te knopen.
Word lid van een club of vereniging
Heb je een bepaalde hobby of een sport die je graag doet, ga dan bij een club of een sportvereniging. Het voordeel is dat je mensen met dezelfde interesse leert kennen. Dit betekent dus dat je al een ding met elkaar gemeen hebt. Heb je bijvoorbeeld een passie voor voetbal, word dan eens lid van een voetbalvereniging of hou je van zingen, word dan lid van een koor. Of als je het aandurft, word
lid van een datingsite. Dit is zeker niet alleen maar bedoeld om de liefde van je leven te ontmoeten, maar ook om gewoon nieuwe mensen te ontmoeten.
Doe vrijwilligerswerk
Door het doen van vrijwilligerswerk heb je de kans om mensen van alle leeftijden te ontmoeten. Zoek iets wat je echt leuk vindt en waar je achter staat. Ben je gepassioneerd over mensenrechten, ga dan eens kijken bij Amnesty International. Houd je juist erg van muziek, dan kun je vrijwilligerswerk doen bij een poppodium of muziekfestival.
Praat met mensen
Het klinkt misschien logisch, maar het is niet voor iedereen even makkelijk. Om te oefenen, kun je bijvoorbeeld eens een praatje aanknopen met de verkoper of de persoon naast je in de bus. Je zult zien dat het aanknopen van gesprekken steeds makkelijker gaat. Praat eens over het weer: een geliefd onderwerp bij Nederlanders of vraag eens om advies aan de verkoper. Een goede tactiek is om ook een complimentje te geven. Zeg eens iets aardigs over de schoenen die iemand draagt en vraag geïnteresseerd waar hij/zij ze gekocht heeft.
Let op je houding
Lach veel en maak oogcontact met mensen als je met ze praat. Als je er chagrijnig uitziet, zullen mensen je minder snel aardig vinden. Probeer niet te gapen en creëer een open houding. Non-verbale communicatie is net zo belangrijk, al dan niet belangrijker, als verbale communicatie.
Stel jezelf voor aan het einde van het gesprek
Heb je een gesprek aangeknoopt met iemand, stel je dan voor aan het eind van het gesprek. Als jij je zelf voorstelt, zal de ander dat hoogstwaarschijnlijk ook doen. Probeer zijn/haar naam te onthouden voor in de toekomst. Mocht je deze persoon weer tegenkomen, dan kun je zijn/haar naam gebruiken in het gesprek. Het laat zien dat je geïnteresseerd en betrokken bij het gesprek was.
Maak een afspraak
Stel eens voor om iets samen te gaan doen. Doe dit vooral wanneer je de ander waarschijnlijk niet zo snel meer zult zien. Op deze manier kun je elkaar nog wat beter leren kennen. Je kunt voorstellen om eens samen een drankje te doen of samen te lunchen. Het hangt allemaal af van de situatie en waar jij je prettig bij voelt.
Vraag door
Als iemand je iets vertelt over zijn/haar hobby, stel dan gerichte en geïnteresseerde vragen. Vertelt iemand enthousiast over zijn/haar danslessen, vraag dan of hij dit doet met anderen. Is zijn/haar antwoord 'ja', stel dan eens voor of het mogelijk is dat je een keer mee kan.
Voer geen druk uit
Als je iemand hebt leren kennen, die je graag wat vaker wilt zien, voer dan geen druk op hem uit. Bel niet te vaak op of kom niet spontaan langs. Zeker niet in het begin, wanneer je elkaar nog niet zo goed kent. De ander zal zich hier erg ongemakkelijk bij voelen en het heeft juist het omgekeerde effect. Bouw het contact rustig op. De stap van kennis naar vriendschap kan lang duren, maar wees geduldig.
Wees een goede vriend
Wees er niet alleen als het goed met iemand gaat, maar sta ook voor iemand klaar als het wat minder gaat. Vaak is een luisterend oor al voldoende. Wat ook belangrijk is, is dat je zelf initiatief neemt. Stel zelf eens voor om samen een film te kijken, of bel hem/haar eens op hoe het gaat. Zorg dat er een juiste balans is en dat de vriendschap van beide kanten komt.
Wees betrouwbaar
Dit sluit eigenlijk aan op tip 10. Als je een afspraak hebt, zorg dan dat je op tijd bent. Laat je vriend niet onnodig wachten. Dat zou je zelf ook niet leuk vinden. Als het je echt niet gaat lukken om op een afspraak te komen, bel hem dan op en stel direct een nieuwe datum voor. En als je vriend iets met je wil bespreken, luister dan naar hem en probeer hem te helpen. Er gaat niks boven een vriendschap waarin je alles met elkaar kunt bespreken.
Wees niet jaloers
Als je vriend met anderen praat, wees dan niet jaloers. Probeer ook niet je vriend apart van de groep te houden. Dat zorgt alleen maar voor irritatie. Op lange termijn zal het het einde van de vriendschap betekenen.
Houd contact
Bij veel mensen verwateren vriendschappen, omdat ze bijvoorbeeld geen tijd meer hebben om af te spreken. Maak tijd voor elkaar. Dit betekent niet dat je iedere week moet afspreken, maar houd de vriendschap in leven. En weet wat er in zijn/haar leven speelt. Een eenmaal verwaterde vriendschap is lastig om te herstellen.