Depressiviteit bij midlifecrisis: wat doe je als partner?
Het kan iedereen overkomen, zowel bij de man als vrouw: de midlifecrisis! Zodra we de veertig zijn gepasseerd kan het voorkomen dat we door gebeurtenissen of herinneringen compleet anders over het zelfbeeld gaan denken. Daardoor kunnen we in een identiteitscrisis terechtkomen en vreemd gedrag vertonen. Het groeien van een baard, ander gedrag, een dure sportwagen aanschaffen, structureel vreemdgaan of zoeken naar diepere redenen van het bestaan. Iedereen vraagt zich dan zeker wel af of dit nu alles is wat het leven te bieden heeft. Enerzijds wordt deze houding opgelegd door de westerse samenleving en anderzijds wordt het door gevoelens en stemmingen bepaald. Wat houdt depressiviteit bij een midlifecrisis in en wat kun je als partner doen?
Depressiviteit bij midlifecrisis
Aspecten van het ouder worden
Zodra we veertig zijn geworden neemt de kans op lichaamsproblemen toe. Door alle opgebouwde
stress wordt men sneller grijs en kan men eveneens vroegtijdig kaal worden. Dit is zeker het geval als het genetisch is bepaald. Daarnaast neemt met de leeftijd ook het hebben van kwalen toe, omdat het zuurgehalte in het lichaam toeneemt. Dit valt te verklaren door onvoldoende aanwezigheid van natriumbicarbonaat, waardoor zuren minder goed worden afgebroken en/ of afgevoerd. Zuuropbouw leidt tot pijnen en krampen. Al die toenemende kwaaltjes zorgt er ook voor dat we steeds vaker gaan nadenken over het bestaan en het nut van het leven.
Vergaande volwassenheid en nadenken
We worden ouder en hebben mogelijk al jarenlang een relatie. Door persoonlijke lichaamsproblemen en –stoffen gaan we mogelijk anders denken over wat we allemaal hebben bereikt. De doelen van vroeger lijken ineens onbelangrijk geworden en daardoor worden er vraagtekens gezet bij de bestaande relatie. Het voor anderen ogenschijnlijk ideaalbeeld van huisje-boompje-beestje past niet meer binnen de opvattingen, omdat er anders over wordt nagedacht. Is dit nu alles waarvoor we het doen?
Midlifecrisis en vergankelijkheid
Aanvullende eigenschap van de
midlifecrisis is dat de persoon gaat
nadenken over zijn eigen bestaan en dat aan het ouder worden ook een einde komt. De vraag rijst dan ook of er voldoende van het leven is geprofiteerd en dat al het mogelijk eruit is gehaald. Zeker als men een druk bestaan heeft gehad, neemt de vraag toe of men er wel echt van heeft kunnen genieten. Er wordt vaker over vroeger nagedacht, waarbij mogelijk ook onverwerkte jeugdproblemen boven komen drijven. Binnen die context kan de persoon in ernstige twijfel terechtkomen, waarbij men irrationeel gaat reageren. Heeft de relatie wel gebracht wat men er van had kunnen verwachten of heeft men zich door bepaalde omstandigheden laten tegenhouden. Het kan ertoe leiden dat de persoon in een negatieve spiraal terechtkomt, waarbij eerdere problemen worden genegeerd en men ad-hoc beslissingen gaat nemen.
Invloed van lichaamsstoffen op depressiviteit
Door te twijfelen aan het eigen handelen in het verleden, kunnen we angstig worden over de toekomst. Heb ik er wel goed aan gedaan, hoe had het er anders uit kunnen zien? Zeker als er nog een onverwerkt verleden van toepassing is, dient het te worden verwerkt en dat neemt tijd in beslag. Stress en angsten kunnen toenemen, waardoor lichaamsstoffen zoals serotonine minder invloed kunnen uitoefenen. Het lichaam raakt minder tevreden, waardoor we in een negatieve spiraal terechtkomen. Het kan leiden tot een depressiviteit, waarbij we geen rekening met anderen houden. De huidige relatie komt door de gedragsveranderingen van de partner zwaar onder druk te staan. Een fase bij depressiviteit of
burn-out is dat het kan escaleren in extremiteiten passend binnen de midlifecrisis, waarbij alle stoutste dromen werkelijkheid worden gemaakt.
Verschil tussen man en vrouw
Het kan bij beide geslachten voorkomen, echter vaak valt het bij de man meer op. Er is meer sprake van excessief gedrag, zoals zonder reden scheiden en een jongere geliefde nemen, continu bezig zijn met het libido, het rijden in een sportwagen en modieus gekleed zijn. Ook haartransplantatie, wegscheren van het overgebleven haar en het laten staan van een
baard kunnen erbij horen. Bij de vrouw uit het zich eerder in de zoektocht naar een diepere betekenis van het leven. Het houdt in dat de vrouw minder excessief te werk gaat, waarbij de relatie meestal niet op het spel wordt gezet. Het gaat eerder om spirituele verbreding terwijl het bij de man vaak seksueel gerelateerd is.
Gefaseerde verslechtering
Deze crisis wordt veelal gekenmerkt door verschillende fasen. In eerste instantie zal er de ontkenningsfase zijn, waarbij veel wordt nagedacht en het complete leven tegen het licht wordt gehouden. Daardoor kan men boos worden, waardoor de stemming negatief wordt ook bevorderd door het dalende
serotoninegehalte. De irritatie groeit, waardoor men vaak onenigheid of vergaande ruzie heeft met de partner. Deze omstandigheid kan verder verslechteren in een werkelijke depressiviteit, waardoor men alles negeert en slechts negatieve gevoelens heeft. De persoon kan in excessief gedrag terugvallen. Dit kan aanvullend verslechteren tot men ook de waarde van het eigen leven niet meer ziet zitten. Het is noodzaak om tot bezinning te komen, voordat de omstandigheid verslechtert.
Noodzaak om de identiteitscrisis te doorbreken
Voordat de midlifecrisis te ernstige vormen gaat aannemen, dien je als partner je man over te halen om bepaalde dingen niet te doen. Je wilt uiteraard je relatie redden, maar je wilt jezelf ook niet door hem laten opfokken. De relatie en het goede gezinsleven staan hierbij op het spel. Soms kan het middels aanpassingen binnen de bestaande relatie helpen om de man weer jou alle aandacht te geven. Uiteraard geldt hierbij dat die aanpassingen binnen jouw eigen wensen vallen en het moet niet teveel van je vragen. Wat wil hij en hoe past het binnen jouw ideeën? Is deze fase gepasseerd dan zal de man vaak geen aandacht meer schenken aan de vrouw en dan rest er slechts de volgende keus.
Vergaande consequenties: keuze van de partner
Als jouw man een identiteitscrisis doorgaat dan heeft hij niet onder controle waar hij me bezig is. Hij zal geen aandacht meer schenken aan jou, waardoor jij als vrouw op de tweede plek wordt gezet.
“
Je partner maakt een verandering door, waardoor hij niet langer geïnteresseerd is in jou en de relatie. Hoe meer jij probeert te discussiëren des te meer desinteresse hij vertoont”.
Het houdt dus niet in dat je direct bij hem weg moet gaan, echter door de crisis komt de relatie wel onder zware druk te staan. Omdat je man is veranderd moet je hem niet tegenwerken, aangezien daardoor de frictie slechts toeneemt. Het is voor hem noodzakelijk om op eigen kracht eruit te komen en te realiseren wat hij allemaal heeft aangericht. Daarbij heb je als vrouw wel twee keuzes, aangezien het proces tot bezinning soms jaren kan duren:
- je wacht tot hij deze fase in het leven heeft doorlopen, waarna je man weer bij je terugkomt. In dit geval moet je je niet laten leiden door hoe je man reageert, je moet puur jezelf blijven;
- je verlaat hem. De escapades van de man vormen een te grote aanslag en druk op de relatie, waardoor dit voor jou de enige juiste beslissing is.
Dit zijn de enige twee opties die je hebt. De tussenkomst van een relatietherapeut zal niet werken, aangezien je man het slechts een “dom” idee zal vinden en het zal afwijzen. Wees jezelf en laat je door je eigen leven leiden, je man heeft blijkbaar een andere koers gevonden en daar moet jij je niet aan storen. Belangrijkste advies daarbij is “neem afstand” en observeer puur wat de feiten zijn. Op basis van wat je weet – zonder er te emotioneel op te reageren, kun jij een goede beslissing maken. Op de website
midlifecrisisweb.nl kun je verder lezen over de “do’s and don'ts” bij een midlifecrisis.
Lees verder