Het beïnvloeden van gedrag

Het beïnvloeden van gedrag Gevoelens en gedachten spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de meeste mensen. Gedachten kunnen negatief of positief zijn, hetzelfde geldt voor gevoelens. Iedereen heeft er mee te maken, maar toch is het voor de meeste mensen vaak iets wat vaag lijkt, iets waar we als mens zelf weinig invloed op hebben. Tot op zekere hoogte is dit ook zo, maar er zijn wel manieren om met gedachten en gevoelens om te gaan. Hierbij gaat het om eigen gedachten en gevoelens, maar ook over de gedachten en gevoelens van anderen. Wat hebben houding en attitude met ons gedrag te maken en hoe kunnen we gedachten en gevoelens beïnvloeden?

Wat is het verband tussen gedrag, attitudes, gedachten en gevoelens?

Gedrag is een heel groot begrip, heel veel dingen vallen onder ons gedrag. Heel veel mensen denken er niet aan, maar ons gedrag, gedachten en gevoelens, staan met elkaar in verband, het heeft veel invloed op elkaar. Onze gevoelens beïnvloeden ons gedrag. Onze hele houding is ook wel een attitude. Dat kan een bepaalde houding zijn die iemand aanneemt, of een houding gebaseerd op bepaalde gevoelens en gedachten. Alles wat wij denken, doen of voelen, staat met elkaar in verband. Het ene versterkt het andere, het ene reageert op het andere, het werkt samen in ons hoofd. Het is belangrijk om hiervan bewust te blijven, zodat je bepaald gedrag kan beïnvloeden. Het verband is dus ontzettend belangrijk, omdat de losse elementen eigenlijk veel zeggen, maar het beïnvloeden daarvan zal niet tot veel resultaat leiden, het is beter als het in het verband gezien wordt.

Het beïnvloeden van gedrag

Ons eigen gedrag is lastig te beïnvloeden. Er valt heel veel onder ons gedrag, maar het is het makkelijkste te zien als alles dat wij doen en zeggen. Laten we er vanuit gaan dat dat is wat wij hier met gedrag bedoelen. Dit gedrag is gebaseerd op gevoelens en op gedachten. Gedrag is alleen te beïnvloeden als we ons hier bewust van zijn. Als er bepaalde problemen ontstaan in het gedrag van iemand, is het verstandig om dus terug te vallen op de oorzaak van het gedrag, de gedachten en gevoelens. Bepaald gedrag vormt zich niet zomaar, het is altijd gebaseerd op gedachten en gevoelens.

Het probleem ligt dus ook meestal daar. Als we het probleem in het gedrag van iemand op willen lossen, moeten we kijken hoe we kunnen ontdekken wat er precies fout loopt. Iemand kan zelf nagaan wat er bij bepaald gedrag in zich om gaat. Hoe diegene ergens over denkt, wat diegene voelt, welke gedachten een rol spelen bij het gedrag. Door dit vaker te doen, zal het steeds makkelijker zijn om stil te staan bij gedrag en het aan te passen. Je zult bepaalde gevoelens gaan herkennen, waardoor je in dat geval ook gedrag wat je liever niet vertoond, kan aanpassen en beïnvloeden. Als bepaalde gedachten bepaald gedrag oproept, is ook dat een mogelijkheid om het gedrag te beïnvloeden.

Gedrag en attitudes

Een attitude is een bepaalde houding die iemand aanneemt, in algemene zin. Dit kan ook iets kleins zijn, bijvoorbeeld een houding die iemand aanneemt over mening. Als iemand er van overtuigd is dat paars een mooie kleur is, kan dat een bepaalde attitude opleveren. Die persoon kan een stoere of verdedigende houding aannemen, omdat hij heel trots is op de kleur paars. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, er zijn ook veel grotere dingen waarin iemand een bepaalde houding aan kan nemen. Deze houding lijdt automatisch tot bepaald gedrag, dat in dat geval bij die houding hoort. Door ook hierbij na te gaan waarom er een bepaalde houding aangenomen wordt, is dit te beïnvloeden.
© 2013 - 2024 Nikkay, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cognitieve dissonantie theorie van FestingerJe zegt of denkt het een, maar doet het ander. Waarom deed je niet waarin je geloofde? De reductie van het onprettige ge…
Attitude en gedragDe woorden attitude en gedrag worden veelvuldig genoemd, afzonderlijk van elkaar, maar ook in combinatie met elkaar. Wat…
Wat is de Cognitieve Dissonantietheorie?"Hij zit nog in de ontkenningsfase!" is een veelgehoorde uitdrukking over iemand die (herhaaldelijk) ontkennend antwoord…
Theorie van Gepland GedragGedrag bepaal je zelf. Toch??! Misschien toch niet helemaal. Stoppen met bepaald gedrag lijkt lastig te zijn. Ajzen was…

Dagelijkse rituelenDagelijkse rituelenWe beseffen het vaak niet, maar veel mensen hebben tal van veelal kleine rituelen die op een dag in een bepaalde volgord…
Coaching: De cognitieve benaderingCoaching: De cognitieve benaderingDe cognitieve psychologie heeft een grote invloed gehad op coaching. Uit deze psychologische benadering is de cognitieve…
Bronnen en referenties
  • Psychologie de essentie - Philip G. Zimbardo, Ann L. Weber and Robert L. Johnson
Nikkay (21 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.