Coaching: De cognitieve benadering
De cognitieve psychologie heeft een grote invloed gehad op coaching. Uit deze psychologische benadering is de cognitieve therapie en de cognitieve benadering bij coaching ontstaan. Deze benadering vormt, samen met de behavioristische benadering, een van de meest gebruikte manieren van coaching. De cognitieve benadering bij coaching gaat uit van het idee dat de gedachte het gevoel voortbrengt. Door irrationele en belemmerende gedachten te veranderen kan iemand zijn eigen mogelijkheden verbreden.
Waarom coaching
Voor verschillende beroepen, maar met name voor leidinggevenden en managers, kan het veranderen van de manier van denken voordelen opleveren. Als men beperkende gedachten heeft, die dus op de een of andere manier hun succes limiteren, is het lastig om deze zelfstandig te onderkennen en te veranderen. Een coach is wel in de positie om incorrecte of slechte gedachten te onderkennen; niet alleen vanwege de expertise van een coach, maar met name vanwege de positie die een coach aanneemt ten opzichte van de coachee.
Cognitieve psychologie
Cognitieve psychologie is de studie van het brein en de patronen hierin. Mensen kunnen leren om hun eigen gedachten te herkennen en te veranderen. Dit resulteert in sterke emotionele en gedragsmatige voordelen. Automatische incorrecte gedachten, zichzelf herhalende incorrecte gedachten, zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor depressie en angst. Het verminderen of elimineren van deze gedachten zal dus de kwaliteit van leven significant verbeteren. Cognitieve psychologie gaat er dan ook van uit dat ideeën op dezelfde manier behandeld kunnen worden als gedragingen; men kan ook bij gedachten gebruik maken van technieken als "reinforcement" en "shaping" als conditioneringsprincipes.
Het basisidee achter cognitieve psychologie wordt het beste uitgelegd door Kant. Kant stelt dat mensen niet eerst bang zijn en daarna pas denken dat ze bang zijn, Kant stelt juist dat dit andersom gebeurt; de gedachte gaat het gevoel voor. Dit wordt weergegeven door onderstaande volgorde volgens Kant:
- I see a tiger
- I think I’m in danger
- I feel afraid
- I run
Het idee is dat je gevoelens niet door de omgeving komen; maar door de manier waarop je denkt. De Romeinse filosoof Epictus noemde dit: “
Man is not disturbed by events, but by the view he takes of them”
Het idee achter cognitieve psychologie is dus dat we het leven niet kunnen controleren, maar wel de manier waarop we over het leven denken. Cognitieve psychologie zoekt hierbij niet naar manieren om positief te denken, maar naar accuraat denken.
Cognitieve coaching
Cognitieve coaching start met een onderzoek naar emoties en gevoelens. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de gebeurtenissen in het leven neutraal zijn; het leven is niet goed of slecht. Gedachten veroorzaken gevoelens, de eerste stap bij coaching is dus het identificeren van gedachten die ten grondslag liggen aan de gevoelens. Daarna kunnen deze middels een actieplan aangepakt worden. Een van de mogelijke manieren om dit te doen bij coaching is middels het zes stappenplan. Dit kent de volgende stappen:
- Verzamel data (eventueel middels een 360 feedback).
- Bestudeer de data en begrijp het probleem
- Ontwikkel een actieplan
- Trek actief probleemdenken in twijfel
- Vervang probleemdenken met nieuw denken. Dit nieuwe denken moet wel accurater, haalbaar, redelijk en acceptabel zijn voor de coachee.
- Versterk en behoud het nieuwe denken.
Cognitieve coaching heeft niet alleen voordelen, maar ook een aantal nadelen. Deze zwaktes van de cognitieve benadering van coaching zijn:
- Niet iedereen kan de manieren van denken herkennen die ze hebben (een coach kan proberen om dit toch te bereiken door een ander mentaal model te gebruiken, misschien kan de coach de coachee stimuleren om dan in beelden te denken?)
- Veel mensen voelen zich beledigd wanneer hun manier van denken wordt uitgedaagd. De coach zal daarom ook altijd de manier van denken op een positieve manier moeten uitdagen, zodat het minder bedreigend of beledigend wordt.