Doorzettingsvermogen: de sleutel tot succes

Doorzettingsvermogen: de sleutel tot succes Het is niet altijd evident om met een zelfde hoeveelheid doorzettingsvermogen door het leven te gaan en doelstellingen te verwezenlijken. Dit kan te wijten zijn aan een beperking, tegenslagen en 'mindere' periodes in het leven. Toch is het belangrijk op tijd in te zien dat doorzetten belangrijk is in het leven en je hiermee rendement creëert. Doorzetten wilt echter niet zeggen dat je oogkleppen moet opzetten en je eigen ding blijven doen ongeacht negatieve feedback van je omgeving, het niet om kunnen met kritiek, je niet kunnen aanpassen en niet open staan voor samenwerking. Hoe kan je doorzettingsvermogen aanscherpen?

Doorzettingsvermogen

Doelstellingen bereiken en tegenslagen het hoofd bieden

Doorzetten wilt zeggen dat je steevast volhoudt aan ambities en pas stopt als je je doelstellingen hebt bereikt. Je biedt tegenslagen die een hindernis vormen het hoofd en houdt vol tot je je doel bereikt hebt. Je zet door en stopt pas wanneer je er werkelijk bent. Je creëert oplossingen om problemen het hoofd te bieden en blijft positieve 'vibes' invoeren om naar je doel toe te werken. Toch is dit niet eenvoudig gezien de vele hindernissen die je kan tegenkomen op je tocht.

Eigenschappen van een doorzetter

Positieve eigenschappen

Een doorzetter vertoont ambitie,en probeert het leven zoveel mogelijk positief te benaderen, is tactvol, zoveel mogelijk zelfstandig, resultaatgericht, stressbestendig en richt zich tot het tot in de puntjes uitvoeren van de gemaakte plannen om een doel te bereiken. Tegelijkertijd houdt hij of zij rekening met de omgeving door flexibel te zijn, vindt hij of zij positief omgaan met feedback een onmisbare eigenschap en vormt opbouwend samenwerken geen probleem. Deze eigenschappen kenmerken een goede doorzetter, maar soms ontaardt een doorzetter in extremisme.

Negatieve eigenschappen

Het willen doorvoeren van plannen ongeacht negatieve feedback van collega's of andere mensen kan tegen hem of haar inwerken. Doorzetten mag dus niet ontaarden in koppigheid en egoïsme. Voorbeelden hiervan zijn:
  • blijven volhouden om je doelstellingen te behalen ongeacht rekening te houden met feedback
  • het niet aanvaarden van kritiek
  • geen aanpassingsvermogen aan de dag willen brengen
  • niet openstaan voor samenwerking

Ook nood aan sociale steun

Deze vorm van extremisme biedt een enorme handicap voor de doorzetter, want om echt een doel te bereiken met deze eigenschappen wordt het eenzame strijd. Zonder medewerking van anderen, zonder sociale steun heeft doorzetten een heel andere betekenis, dat van een einzelganger die op zichzelf alles probeert te bereiken maar ondertussen ook alleen achter blijft en geen steun vindt. Een echte doorzetter vindt steun bij de omgeving en put hier energie uit. Zonder enige bevestiging, zonder enige waardering wordt het wel erg moeilijk.

Doorzettingsvermogen bij mensen met een beperking

Van mensen met een beperking, bijvoorbeeld mensen die blind zijn, met een fysieke of mentale handicap door het leven gaan, of ernstig ziek zijn wordt eigenlijk verwacht dat zij het leven op een bepaalde manier toch het hoofd kunnen bieden en kunnen meedraaien in de maatschappij. Ten opzichte van iemand die volledig gezond is vertrekken zij vanuit de min. Zij dienen met deze beperking om te gaan en op doorzettingsvermogen een weg te vinden in de maatschappij. Zij grijpen in het beste geval de mogelijkheden die aangeboden worden voor maatschappelijke inclusie, dewelke voor hen als een onmisbare factor kunnen aanzien worden om doorzettingsvermogen te stimuleren en die bovendien een platform bieden om hun persoonlijke kracht en doorzetting te bevestigen.

Doorzettingsvermogen versterken

Aanpak herzien

Wanneer je merkt dat je onvoldoende krediet haalt op jou manier, probeer dan je manier van aanpakken te herzien. Misschien is er een betere of succesvollere manier om iets aan te pakken. Denk er extra over na, analyseer je visie en kom tot een besluit.

Wees bestand tegen weerstand

Mensen kunnen vaak weerstand vertonen omdat ze jaloers of afgunstig zijn over hetgeen jij wilt uitvoeren. Probeer hier een balans in te vinden en weeg goed af welke gevolgen dit kan hebben voor jou. Het is niet omdat er kritiek komt dat dit ook gegrond is, vaak probeert iemand een goed idee tot zich te maken.

Neem het niet te persoonlijk

Een kritiek op een doel dat je wilt bereiken hoef je echt niet persoonlijk te nemen. Zie het afzonderlijk van jou als persoon en denk daarom niet dat je mislukt bent moest het niet lukken.
© 2015 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doorzetten op het werk: mentaal fit zijnDoorzetten op het werk: mentaal fit zijnWat is doorzettingsvermogen? Hoe belangrijk is het doorzettingsvermogen op het werk? Is doorzetten goed voor je carrière…
Enquête NOC*NSF: wat heb je eigenlijk aan sporten?Enquête NOC*NSF: wat heb je eigenlijk aan sporten?Sporten maakt fit en helpt bij het afvallen. Dat weten we nu wel. Maar sporten heeft ook voordelen op psychische en soci…
Sterrenbeelden element aarde (aardeteken)Sterrenbeelden element aarde (aardeteken)In de astrologie, je horoscoop, worden de vier elementen geduid, omdat deze bij je sterrenbeeld een belangrijke rol spel…

Angst: wat is het nut en welke angstvormen bestaan er?Angst: wat is het nut en welke angstvormen bestaan er?Het is heel menselijk en normaal om af en toe angst te ervaren. Angst hoort bij het leven net zoals de emoties vreugde e…
Doemdenken: oorzaken en tipsDoemdenken: oorzaken en tipsDoemdenken is het hebben van sombere gedachten over de toekomst. Negativisme, fatalisme en pessimisme kleuren hierbij de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay (bewerkt)
  • Een kwestie van karakter: waarom doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid belangrijker zijn dan iq, uitgeverij Atlas Contact .. Door Paul Tough 2012
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 25-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.