Schrijfster Torey Hayden

Schrijfster Torey Hayden Deze schrijfster en kinderpsychologe houdt zich bezig met het behandelen van kinderen die last hebben van autisme, het syndroom van Gilles de la Tourette, de gevolgen van seksueel misbruik en foetaal alcoholmisbruik. Ze is gespecialiseerd in mutisme en schrijft boeken over haar ervaringen met deze vaak getraumatiseerde kinderen en daarnaast publiceert ze romans.

Torey Hayden

Torey Hayden werd op 27 mei 1951 geboren in Livingston in de Verenigde Staten, onder de naam Victoria Lynn Hayden. Ze was een ondernemend, fantasierijk kind. Haar interesse in schrijven werd gewekt in de derde klas. Torey was een goede, maar niet overmatig vlijtige leerling. Ze bezocht de middelbare school in Billings en daarna het Whitman College in Walla Walla, Washington, waar ze de richting biologie, scheikunde volgde. Tijdens het eerste jaar aan de universiteit liep ze stage in een programma voor kansarme kleuters. Daar zat een kleuter onder de tafel, ze sprak niet en wilde er niet onder vandaan komen. Torey kreeg de opdracht contact te maken met de kleuter. Eerst zag ze dit niet zitten, maar haar begeleider zei dat alles wat bereikt werd bij dit kind winst was. Dus ze probeerde het en hierdoor werd haar interesse voor het speciaal onderwijs en in het bijzonder voor selectief mutisme gewekt. In 1975 ontving ze een Masters degree in speciaal onderwijs van de Montana State University in Billings. Hierna volgde ze de Universiteit van Minnesota in Minneapolis voor het doctoraal in onderwijspsychologie. Ze werkt hierna voor verschillende ziekenhuizen en onderwijsinstelling waarin ze les geeft aan het speciaal onderwijs en kinderen met psychische problemen behandeld. In 1980 emigreert Torey van Amerika naar Wales (Engeland). Ze leert hier de Schot Ken kennen, waarmee ze in 1982 trouwt. In 1985 wordt hun dochter Sheena geboren. Het huwelijk houdt helaas geen stand.

Selectief mutisme

Torey Hayden is gespecialiseerd in selectief mutisme. Selectief mutisme wil zeggen dat de patiënt in bepaalde omstandigheden weigert te praten. De reden hiervoor kunnen zijn sociale angst, een trauma of manipulatief gedrag. Sociale angst is de meest voorkomende reden. Volgens Torey Hayden is selectief mutisme niet direct een reden om psychologische hulp te zoeken. In veel gevallen kan het kind met wat hulp en geduld van de leerkracht weer tot spreken komen. Maar wanneer het kind na zes maanden nog steeds niet spreekt wordt psychologische hulp aangeraden. Bij oudere kinderen vanaf vijf jaar moet je eerder hulp zoeken. Dit omdat het probleem vanaf die leeftijd lastiger is op te lossen.

Bibliografie

Non-fictie

 • One Child 1980 in het Nederlands vertaald als Sheila. Het hartgescheurend verhaal over de geweldaddige Sheila. Een meisje van zes met ernstige gedragsproblemen en een hoog IQ, wat maar één ding wil; iemand die van haar houdt.
 • Sombody elses kids 1981 in het Nederlands vertaalt als Afgeschoven kinderen. Dit boek vertelt over de zevenjarige autistische Boo, Lori van zeven die een hersenbeschadiging heeft opgelopen als gevolg van lichamelijke mishandeling, Tomaso van tien en de twaalfjarige Claudia. Het boek staat niet op hetzelfde niveau als haar andere boeken. Ook deze kinderen zijn na de periode in de klas van Hayden verder gegaan met hun leven. Boo leeft in een beschermde woonvorm, Claudia is kinderpsycholoog, getrouwd en moeder van vier kinderen. Lori is getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze geeft de kinderen zelf thuis les via homeschooling. Het contact met Tomaso is Hayden in de loop van de tijd kwijt geraakt.
 • Murphy's Boy 1983 in het Nederlands vertaalt als Kevin, het kind van de rekening. De zestienjarige Kevin, spreekt niet en heeft last van vele angsten. Hij brengt zijn tijd door onder de tafel, met de stoelen als beschermende tralies om hem heen. Tegenwoordig werkt Kevin als verpleger in een ziekenhuis. Hij is getrouwd en heeft twee zonen.
 • Just Another Kid 1988 in het Nederlands vertaald als Geen kind als alle andere. Het verhaal volgt zes kinderen met diverse stoornissen, variërend van mutisme, schizofrenie, autisme tot mentale retardatie. Verder gaat het boek ook over Ladbrooke, de alcoholistische moeder van de autistische Leslie.
 • Ghost Girl 1991 in het Nederlands vertaald als Jadie, het meisje dat niet wilde praten. Jadie is het slachtoffer van gruwelijk misbruik. In Zweden heeft een zogenaamd slachtoffer haar vader en een vriend van de vader beschuldigd van incest en rituele moord. De vader en de vriend werden tijdens het hoger beroep vrijgelaten toen bleek dat de verhalen van het slachtoffer letterlijk waren overgenomen uit dit boek. De dochter heeft later ook toegegeven gelogen te hebben. Ze had het boek gelezen terwijl ze in een verpleeghuis verbleef. Haar kamergenootje aldaar was wel misbruikt en de meisjes spraken hierover. Zo was de dochter op dit idee gekomen. De vader en de vriend hebben drie en een half jaar onschuldig gevangen gezeten. Jadie zelf heeft nog steeds verwarrende herinneringen aan haar jeugd en blijft het moeilijk vinden hierover te praten. Ze is afgestudeerd in middeleeuwse Engelse literatuur.
 • The Tiger's Child 1995 in het Nederlands vertaald als Sheila, een meisje van veertien. Het verhaal is het vervolg op One Child. Hoe ging het verder met Sheila? Het boek vertelt in het nawoord hoe het met de volwassen Sheila gaat.
 • Beautiful Child 2002 in het Nederlands vertaald als Een kind in nood. Dit verhaal gaat over Venus. Een kind wat niet praat en vreemd beweegt. Ze blijkt thuis ernstig mishandeld te worden. Verder zitten in de klas de tweeling Shane en Zane die leden aan het Foetaal Alcohol Syndroom, de agressieve, intelligente Billy en de achtjarige Jesse met het syndroom van Gilles de la Tourette. De nu volwassen Venus woont samen en heeft een dochter. Ze is werkzaam als serveerster. Jesse is getrouwd en heeft een leidinggevende functie. Billy heeft een baan in de defensie-industrie. Hij heeft een vriendin. Met de tweeling is het contact verloren gegaan.
 • Twilight Children 2005 in het Nederlands vertaald als Schaduwkinderen. Dit boek gaat over de gewelddadige, zwijgende negenjarige Cassandra, de vierjarige Drake met selectief mutisme en de bejaarde Gerda, die na een beroerte ook niet meer kan praten.

Romans

 • The Sunflower Forest 1984 in het Nederlands vertaald als Een woud met vlammend gele bloemen. Deze roman vertelt het verhaal van Leslie, een normale tiener met een moeder die kampt met haar traumatische ervaringen in de oorlog. Haar moeder zakt steeds meer weg in haar eigen waanideeën totdat ze iets dramatisch doet, wat het hele gezin op zijn kop zet.
 • Overheard in a dream 1999 in het Nederlands vertaald als Was het een droom?
 • Innocent Foxes 2011

Kinderboeken

 • The Very Worst Thing 2003
 • Ziji 2009
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mutisme: sprakeloosheid bij o.a. autisme en depressieMutisme: sprakeloosheid bij o.a. autisme en depressieMutisme is een periode van sprakeloosheid: het onvermogen om te praten. Dit kan bij een selectief gezelschap zijn, of sp…
Selectief mutisme: Angst voor spreken in bepaalde situatiesSelectief mutisme: Angst voor spreken in bepaalde situatiesSelectief mutisme is een complexe angststoornis waarbij een kind kan praten, maar plotseling stopt met spreken, bijvoorb…
Selectief mutisme: accepteer en waardeerSelectief mutisme kenmerkt zich door het niet praten in bepaalde sociale situaties. Meestal valt het op doordat een kind…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…

Dromen: je werkelijkheid in een fantasiewereld!Dromen: je werkelijkheid in een fantasiewereld!"En toen vloog ik zo over de bagagebanden heen om hem tegen te houden. En heel raar, maar toen kwam superman erbij en ik…
Wilskracht is voor iedereen weggelegdWilskracht is voor iedereen weggelegdHet woord alleen al kan je met power uitspreken, wat de betekenis nog meer body geeft. Misschien wel omdat we de beteken…
Bronnen en referenties
 • http://www.torey-hayden.com/
 • http://www.goodreads.com/author/show/2911935.Torey_Hayden
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 08-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.