Wat is een rouwproces?

Wat is een rouwproces? Wat is rouwen nou precies en hoe moet dat? Niemand kan je vertellen hoe, omdat een ieder zijn eigen manier heeft om daar mee om te gaan, maar alleen al het begrijpen van zo'n proces kan je enorm verlichten.

Rouwen

Rouwen is eigenlijk niets anders dan na een ingrijpende verdrietige gebeurtenis tot rust proberen te komen. Dit kan zijn na het verlies van een dierbare, maar dat kan ook zijn na het verlies van een vriendschap of een baan. Iedereen die rouwt doorloopt een vijftal fases. Deze tijd heeft je geest nodig om het een plekje te kunnen geven. Er staat alleen geen vaste tijd voor. De één is er sneller mee klaar dan de ander. Dit heeft te maken met het karakter en de rugzak die men al mee gekregen heeft elders in het leven.

Fase 1: ontkenning

Ieder mens heeft een afweermechanisme die ontkenning wordt genoemd. Dit is een beschermende manier om informatie en traumatische gebeurtenissen langzaam en op eigen tempo binnen te laten komen. Langzamerhand gaat de mens dan opzoek naar de waarheid en neemt het in gedoseerde proporties op.

Fase 2: boosheid

Doordat mensen boos worden op alles en iedereen rondom het nieuws verdringen ze het verdriet en kunnen zich even ergens anders op richten. Vaak worden onschuldige mensen of mensen die het verdrietige nieuws vertellen als schuldige aangewezen door deze persoon. Ook dit heeft te maken met het verdriet gedoseerd opnemen. Hierbij komen vaak de vragen als: "Waarom ik?" en "Waarom gebeurt dat nu bij mij?".

Fase 3: vechten en onderhandelen

Mensen onderhandelen in deze situaties veel met zichzelf. Door een beter gevoel te krijgen proberen ze iets te doen in hun leven wat anders ondenkbaar zou zijn. Deze manier houdt de mens zich op de been door toch voldoening of goed gevoel te halen uit een situatie die hopeloos en juist een naar gevoel geeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn motorrijlessen nemen of een kippenhok bouwen.

Fase 4: depressie

Als uiteindelijk blijkt dat onderhandelen en boos worden niet heeft geholpen om weg te lopen voor het verdriet slaat het alsnog toe. Er valt namelijk niet voor weg te lopen. Mensen kunnen zich in deze fase enorm machteloos voelen en zich terugtrekken van de gehele wereld en voor zichzelf het liefst de tijd even stop willen zetten.

Fase 5: aanvaarding

Mensen merken dat de tijd niet stopt en alles gewoon doordraait. Ook zonder hun. Accepteren is dan ook nog het enige wat overblijft. Accepteren van de gebeurtenis en het bijkomende verdriet. Het leren omgaan hiermee is dus een heel proces, maar uiteindelijk kan de mens zich hierin berusten.

Posttraumatische stress syndroom

Als het verwerken van een trauma niet lukt kan het zelfs leiden tot een posttraumatische stress syndroom oftewel afgekort PTSS.
Dit wordt vastgesteld door een arts van de GGZ oftewel geestelijke gezondheidszorg. Hier kan je naar worden verwezen door je huisarts. Samen met GGZ kan er dan een behandelplan worden opgesteld zodat je er zo snel mogelijk weer bovenop komt, maar dan met begeleiding. Let wel begeleiding is mooi meegenomen, maar uiteindelijk zal je het zelf moeten doen! Een aantal symptomen van PTSS zijn:
  • Concentratieproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Slecht slapen of juist nachtmerries
  • Nergens zin in hebben
  • Lusteloosheid
  • Schuldgevoel
  • Huilbuien
  • Schrikachtig zijn

Aantal tips

Een aantal tips bij rouwverwerking voor je op een rij:
  • Praat erover zoveel het kan
  • Schrijf het voor jezelf nog eens op hoe alles is gebeurt en verbrand het daarna
  • Bid of mediteer
  • Huisarts en eventueel doorverwijzing GGZ
  • Lees boeken over lotgenoten
  • Surf op het web naar lotgenoten om ervaringen te kunnen delen
  • Brand een kaarsje
© 2012 - 2024 Jesajo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Codependentie en rouwen: verwerking van de onveilige jeugdCodependentie en rouwen: verwerking van de onveilige jeugdCodependentie is een progressieve psychische aandoening die voorkomt bij 10 tot 15% van de bevolking, waarbij iemand zij…
Rouwverwerking: hoe omgaan met rouwRouwverwerking: hoe omgaan met rouwVoor iedereen komt het moment dat men sterft en bij de één gebeurt dit helaas op een jonge leeftijd en bij de ander op e…
Rouwen als werkwoord; een persoonlijk procesRouwen als werkwoord; een persoonlijk proces'Rouw' is een reactie op het verlies van iets of iemand van grote betekenis in het leven. Dit kan een geliefd persoon zi…

Ben jij weerbaar?Ben jij weerbaar?De maatschappij verhard steeds meer en hoewel er ook relatief veel mensen juist de kwetsbare kant van het leven -en hoe…
Grensoverschrijdend gedrag binnen voorzieningenGrensoverschrijdend gedrag binnen voorzieningen“We noemen Breivik een gek om onszelf te beschermen” is een krantenkop van de krant De Morgen (28 juli 2011). Breivik, o…
Bronnen en referenties
  • GGZ
Jesajo (6 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.