Rouwen als werkwoord; een persoonlijk proces

Rouwen als werkwoord; een persoonlijk proces 'Rouw' is een reactie op het verlies van iets of iemand van grote betekenis in het leven. Dit kan een geliefd persoon zijn, maar ook een levensaspect (bijvoorbeeld de mogelijkheid om te lopen). De pijn van het verlies van iets dat is geweest, zet het rouwproces in. Het inhoudelijke verloop van een rouwproces verschilt per persoon.

Het belang van 'rouwen'

Het belang van het bewust doorlopen van het rouwproces wordt vaak onderschat. Mensen pakken na hun grote verlies snel weer hun oude leven op, met als gevolg dat het verlies nooit volledig geaccepteerd is en in het onderbewustzijn de pijn een eigen leven zou kunnen gaan leiden. Ook gebeurt het dat mensen hun verlies nooit meer te boven komen doordat zij het rouwproces niet bewust doorlopen. Deze mensen verzanden vaak in een depressie en missen de mogelijkheid om hun leven weer naar zin op te pakken.

Takenmodel

Het rouwproces is een erg persoonlijk proces. Het inhoudelijke verloop van dit proces is dus voor iedereen anders. Wat wel vast staat, is dat elk proces een begin, midden en einde heeft. De Amerikaanse rouwdeskundige William Worden heeft in 1992 vier rouwtaken onderscheiden.

Het aanvaarden van de realiteit van het verlies

Men 'weet' dat het verlies heeft plaatsgevonden, maar het besef moet nog komen. Vaak is deze taak een kwestie van tijd. Wanneer het verlies erg onverwacht gekomen is, zal de weg naar het besef langer zijn dan wanneer er vóor het verlies al tijd is geweest voor de vorming van besef (bijvoorbeeld bij een lang ziekbed).

Het doorleven van pijn en verdriet

Over deze taak is niet iedereen het eens. Sommige wetenschappers zijn van mening dat verlies gepaard kan gaan met weinig verdriet. Belangrijk is dat men luistert naar welk gevoel er van binnen zit. Voel dit ook bewust. Een rouwproces is erg persoonlijk, zoals ook de ervaring van pijn en verdriet.

Het aanpassen aan een nieuw leven zonder de geliefde persoon of levensaspect

Het leven van de rouwende veranderd. Verschillende zaken in het leven zullen op een andere manier bekeken worden. De inrichting van een leven zal persoonlijk geëvalueerd worden en vervolgens zal hiervan acceptatie plaatsvinden.

Het verlies emotioneel een plaats geven en het oppakken van de draad in het leven

Het leven zoals het was met de dierbare persoon of het dierbare aspect, wordt herinnering. Emotionele energie kan weer geïnvesteerd worden in andere zaken dan de rouw.

Rouwen is werken

'Rouwen is werken', dit waren de woorden van William Worden. 'Trauerarbeit' noemde Freud het rouwproces meer dan een eeuw geleden. Het takenmodel opgesteld door William Worden kan helpen om door dit proces heen te komen. De taken hebben voor ieder persoonlijk een andere inhoud. Simpelweg omdat niet iedereen hetzelfde is.

Het uiteindelijke doel van rouwen

Hoe het rouwproces beleefd wordt, ligt erg uiteen. Het doel is echter voor een ieder hetzelfde, namelijk; het verlies een plekje geven in het leven dat weer als waardevol beschouwd wordt.
© 2011 - 2024 Allyson, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amputaties bij kinderen: verliesverwerking en begeleidingAmputaties bij kinderen: verliesverwerking en begeleidingVerliesverwerking vindt plaats wanneer een belangrijk onderdeel wegvalt uit het leven. Dit kan gaan om een dierbaar pers…
Het rouwproces ondergaanHet rouwproces ondergaanRouwen is van alle tijden en alle mensen. Toch gaan we er allemaal anders mee om en heeft ondermeer te maken met de cult…
Rouw bij kinderenRouw bij kinderenEen kind dat een dierbare verliest, moet net als ieder ander een rouwproces door. Een rouwproces verloopt bij iedereen a…
Rouwverwerking bij het verlies van een kindRouwverwerking bij het verlies van een kindEr zijn meerdere manieren om rouw te omschrijven. Rouw is verdriet om het verlies van iemand vanwege de dood. Ook word r…

Tijdsbeleving: Waarom de tijd steeds sneller gaatTijdsbeleving: Waarom de tijd steeds sneller gaatNaarmate mensen ouder worden hebben ze vaak het idee dat de tijd steeds sneller gaat. Elk jaar gaat weer sneller voorbij…
Bermmonument: mag je een bermmonument plaatsen?Iedereen kent ze wel: Kruizen, stenen en andere herdenkingsplaatsen langs de kant van de weg. Deze bermmonumenten geven…
Bronnen en referenties
  • www.verliesverwerken.nl
Allyson (2 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.