Stalking: als liefde een obsessie wordt

Stalking: als liefde een obsessie wordt Ware liefde, je kunt niet zonder de ander. Je wilt de ander een veilige thuishaven bieden, verzorgen en beschermen. Een wonderlijk en mooi gegeven. Je zit op een roze wolk en beleeft het mooiste gevoel wat er lijkt te bestaan. Maar wat als deze warme gevoelens van liefdevol koesteren omslaan in een obsessie? Het bezitten van de ander, wantrouwig en jaloers zijn, de ander voor jezelf willen hebben, de ander isoleren en in vrijheid beperken.

Obsessieve liefde

Deze soort van liefde, obsessieve liefde, draait niet om bezorgdheid, respect en warme gevoelens voor de ander, maar om bezit, controle en egoïsme. Je wilt diegene in je buurt en het laat je koud of de ander dit nu wel of niet wilt. Vaak hebben dit soort mensen nachtmerries over hoe hun partner hen verlaat en als dit uiteindelijk gebeurt is dan ook geheel en al aan hun eigen gedrag te wijten. Een relatie met een partner die een obsessieve liefde koestert is gedoemd te mislukken, omdat je gewoonweg gek van hen wordt. Een obsessieve partner probeert zijn slachtoffer door middel van bedreigingen aan zich te binden, bedreigingen in de trant van: ''Ik maak je helemaal kapot als je bij me weggaat en pak je alles af wat je lief is.'' Tot de dood ons scheidt... Na het verbreken van de relatie worden ze overspoeld door angst, paniek en boosheid, verdriet en eenzaamheid. Ontkenning speelt een grote rol en zij verwachten daarom dan ook dat de partner vroeg of laat wel weer terugkomt. Dat het verbreken van de relatie een grill van hun partner moet zijn, want zij/hij kan alleen bij hen gelukkig zijn. Als dit niet gebeurt, dan kunnen er andere gevoelens boven komen, want wat als de obsessieve partner dit niet kan verwerken en dit gedrag omslaat in de meest extreme vorm van geobsedeerde liefde, namelijk stalking. De verbroken relatie blijft immers verbroken en de partner komt niet spijtig en met hangende pootjes terug. Zie daar als partner maar mee om te gaan.

Stalking

Je wordt stelselmatig gevolgd en opgewacht. Je hebt het idee dat hij/zij alles van je weet. Je krijgt ongevraagde mail en brieven. Er worden postpakketjes bezorgd die je niet besteld hebt. Je wordt via blogs op internet zwart gemaakt en gebeld, er worden briefjes bij buren, familie en kennissen in de bus gegooid met denigrerende teksten over jou erin vermeld. Er worden spookcontracten via internet op jouw naam afgesloten. Op elke hoek van de straat, bij je huis, je werk, bij en in winkels zie je de gewezen partner. Je werkgever krijgt een brief waarin je zodanig wordt zwartgemaakt, dat je je baan zou kunnen verliezen. Er worden spullen vernield en bedreigingen geuit. Je voelt je nergens meer veilig en ontwikkelt een faal -en straatangst en wordt paranoïde. Uiteindelijk durf je zelfs niet meer alleen over straat en naar je werk. Je gaat zelfs verhuizen maar dat helpt niet, want blootstelling aan stalking kan lang duren. Dit kan zelfs een vreemde zijn, en kan zelfs zover gaan tot het ontvoeren, verminken en/of vermoorden van kinderen of een huisdier, zelfs tot lichamelijke of seksuele geweldpleging aan toe.

Doel

Het doel van een stalker is dat hij/zij vastbesloten is zijn/haar slachtoffer kapot te maken en te isoleren. De stalker gebruikt emotioneel geweld om zijn slachtoffer zijn wil op te leggen. Een tweede wapen is dat de stalker zich nergens voor schaamt. Als er niets aan gedaan wordt, maakt het je inderdaad kapot, het zuigt je leeg want uiteindelijk ben je alleen nog maar met de stalker bezig en zul je altijd achterom blijven kijken. De stalker speelt een psychologisch machtsspel waarbij hij/zij ervoor waakt geen moment uit je gedachten te zijn. Negeren heeft geen zin. Een stalker laat zich niet negeren en zal alleen maar denken dat je bang voor hem/haar bent. Je voelt je in je vrijheid beperkt en ernstig in je doen en laten aangetast. Veiligheid en vrijheid zijn voor ieder mens een elementaire levensbehoefte. Om dit gevoel te verliezen, is dan ook het ergste wat je als mens kan overkomen.

Maar deze vrijheid is ieder individu gegeven: althans in onze maatschappij.

Wat kun je zelf ondernemen? Iedere situatie is anders, hieronder enkele tips:

  • Laat je niet provoceren.
  • Geef je grens aan via een aangetekende brief, eventueel via een advocaat. Wees daarin heel duidelijk. Nee is nee!
  • Neem altijd een telefoon mee als je naar buiten gaat.
  • Maak zoveel mogelijk beeldmateriaal van de persoon die jou belaagt.
  • Betrek er derden bij die geen familie zijn en die, indien nodig, kunnen getuigen.
  • Zorg dat de buurtregisseur van jouw woonplaats op de hoogte is. In sommige gemeenten is er een inloopspreekuur.
  • Schrijf zoveel mogelijk op qua data, tijd en plaats waarop je belaagd wordt en door wie. (Logboek.)
  • Maak melding van stalking bij de politie. Zogeheten mutaties om dossier op te bouwen. Denk daarbij ook aan je logboek.
  • Bewaar, kopieer en verzamel zoveel mogelijk aan bewijsmateriaal. Dit kunnen post, voicemailgesprekken en e-mails zijn.
  • Zodra er voldoende aan verzameld bewijsmateriaal is, kan je een straatverbod aanvragen. Dit gaat via een advocaat.
  • Schroom niet om aangifte te doen, zodat eventuele vervolging kan worden ingesteld.
  • Bel 112 als je bedreigd wordt.
  • Laat je niet ompraten en/of chanteren. Ga geen gesprek aan, ook niet via derden, het gedrag van een stalker verandert niet.
  • Speur internet af wat je nog meer kunt doen.
  • Blokkeer je telefoon of neem een ander telefoonnummer.
  • Schakel buren in om een oogje in het zeil te houden op jou, je huisdieren en op je huis wanneer je er niet bent.
  • Haal bij het politie bureau een anti stalkings brief en stuur deze naar je belager. Let er wel op dat je deze aangetekend verstuurt en bewaar het bewijsje goed. Breng wel de politie op de hoogte wannéér je deze brief verstuurt. Dit om de waakzaamheid rondom jouw persoontje/huis te verhogen.
© 2012 - 2024 Writersblog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is stalking en hoe kunt u het oplossen?Een ander woord voor stalking is ook wel belagen. Het woord stalking komt af van het Engelse woord 'stalking' wat ook we…
Obsessief gedrag: stalkingHet is over. Jullie passen niet meer bij elkaar, hebben andere toekomstplannen, zijn op elkaar uitgekeken of misschien i…
De duistere wereld genaamd stalkingDe duistere wereld genaamd stalkingJe kijkt op je telefoon en je hebt tientallen oproepen gemist. Je raakt gefrustreerd, uitgeput misschien zelfs, en je vo…
Stalking, de duivelse schaduwStalking, de duivelse schaduwJaarlijks zijn tienduizenden vrouwen de prooi van een stalker die in zijn obsessie tot elke prijs gaat om de aandacht va…

Wat is een burn-out?Wat is een burn-out?Terwijl werk steeds belangrijker wordt en een meer prominente plaats gaat innemen in ons leven, komen steeds meer mensen…
Rationeel gedrag in een model: Rational Actor modelRationeel gedrag in een model: Rational Actor modelIn de praktijk blijkt dat niet iedereen voor iedere handeling die ze verrichten een rationele overweging heeft gemaakt;…
Bronnen en referenties
  • Beetje informatie van google
  • Eigen ervaring helaas
  • Gesprekken met de politie
  • Gesprekken met advocaat
Writersblog (20 artikelen)
Laatste update: 13-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.