Wat is stalking en hoe kunt u het oplossen?

Een ander woord voor stalking is ook wel belagen. Het woord stalking komt af van het Engelse woord 'stalking' wat ook wel besluipen in het Nederlands betekend. Stalkers zijn voornamelijk mannen die hun slachtoffer lastig vallen door onder andere op allerlei manieren contact te zoeken terwijl dit niet gewenst is.

Wat is stalking?

Stalking houdt in dat u telkens lastig gevallen wordt door de 'stalker' in kwestie. Er wordt door de stalker constant contact gezocht met het slachtoffer dit kan onder andere zijn door:
  • het slachtoffer steeds te achtervolgen
  • constant te bellen of sms-en
  • brieven te sturen
  • via internetsites als hyves, twitter, facebook en via de mail

Het stalken begint vaak licht en sluipt er langzaam in, wat kan beginnen met af en toe telefonisch contact kan zelfs eindigen in mishandeling of in het ergste geval moord.

Waarom stalkt iemand?

Er zijn meerdere redene waarom iemand gaat stalking maar meestal gaat het om liefde, bewondering, wraak of jaloezie die steeds extremer wordt. Artiesten worden soms gestalkt door mensen die zij totaal niet kennen maar in de meeste gevallen is de stalker bekend.

Als de stalker niet door heeft waar hij/zij mee bezig is en denkt dat hij/zij juist goed doet door extreem veel aandacht te geven valt onder de categorie psychotische stalker. Deze stalker vertoond meestal geen geweld of er gaat een langere tijd over heen.
Als de stalker doelbewust bezig is en weet dat hij/zij het slachtoffer leed aan doet dan valt de stalker onder de categorie psychopatische stalker. Bij de psychopatische stalker is de kans op geweld aanzienelijk groter. Meestal komt de psychopatische stalker voor de buitenwereld normaal over wat het nog erger maakt, niemand ziet namelijk het gevaar in behalve het slachtoffer.

Hoe komt men er van af?

In enkele gevallen komt u van een stalker af door deze te negeren echter kan het daardoor ook zijn dat het stalken enkel zal verergeren omdat de stalker nog kwader wordt. Probeer hulpt te zoeken alleen al erover kunnen praten met iemand lucht in ieder geval even op en wie weet kan diegene u verder helpen.

Alles wat de stalker naar u stuurd of waar u hem/haar tegen komt noteer dat, hou alles bij zodat u een dossier krijgt. Neem eventueel foto's van toegestuurde berichten als bewijs.

Als het zelf niet lukt

Stalking is strafbaar in Nederland echter zijn de procedures meestal lang. Het is strafbaar als iemand stelselmatig een inbreuk doet op uw privacy terwijl dit niet gewenst is. U kunt met de politie een stappenplan samenstellen om iets te doen tegen uw stalker, als de stalker op heterdaad wordt betrapt kan hij/zij aangehouden worden. Eventueel kan er over gegaan worden op een contactverbod of een celstraf.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obsessief gedrag: stalkingHet is over. Jullie passen niet meer bij elkaar, hebben andere toekomstplannen, zijn op elkaar uitgekeken of misschien i…
Last van een stalker?Last van een stalker?Een stalker komt overal voor. Je wordt continu lastig gevallen door dezelfde individu. Hij/zij achtervolgt je op straat…
De duistere wereld genaamd stalkingDe duistere wereld genaamd stalkingJe kijkt op je telefoon en je hebt tientallen oproepen gemist. Je raakt gefrustreerd, uitgeput misschien zelfs, en je vo…
Stalking, de duivelse schaduwStalking, de duivelse schaduwJaarlijks zijn tienduizenden vrouwen de prooi van een stalker die in zijn obsessie tot elke prijs gaat om de aandacht va…

Rare namen lijst - Schaamnamen 3FM 2012Rare namen lijst - Schaamnamen 3FM 2012De rare namen of schaamnamen van het jaar 2012. Onlangs is weer voor de vijfde maal door Sander en Koen van 3FM de schaa…
Buienradar, ontstaansgeschiedenis & achtergrondinformatieBuienradar is een van de meest succesvolle sites van Nederland. Het voorziet in weersvoorspellingen op korte en langere…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.