Oordelen én veroordelen

Oordelen én veroordelen We zijn er goed in oordelen en veroordelen en waarom? Past het niet in het eigen plaatje, jaloezie, onbekend (maakt onbemind) … ieder zal zo zijn/haar reden hebben, maar feit is wel dát relatief veel mensen de mening direct klaar hebben. Waar we niet altijd bij stil staan is dat het oordeel meer over ons zegt dan over de persoon waar je je mening over gevormd hebt. Hoe zit dat en hoe kan je het proces keren?

Waarom oordelen?

Sommige mensen noemen het goedkoop en gemakkelijk, want je oordeel direct klaar hebben levert je nooit meer en beter inzicht op. Je gesprekspartner kan het zomaar oppakken en mogelijk zal deze zelfs afhaken. Echter, belangrijker is wat de reden is dat je zo snel je oordeel over de persoon in kwestie of situatie klaar hebt.

In plaats van slechts bezig te zijn met het waarom, dit kan ook overanalyse tot gevolg hebben, kan je ook kijken of je het proces kan keren en juist bezig kunt zijn met het loslaten van je oordelen. Gaandeweg dit proces kom je dan meestal vanzelf bij de oorzaak van je oordelend karakter uit.
Goed luisteren en gefundeerd je mening vormen, of je het nu meegekregen hebt vanuit je jeugd, je een beetje jaloers bent of je vindt dat je overal direct een mening over moet hebben, is plots minder interessant als je het proces kunt keren en je er vervolgens ook prettig bij voelt. immers niet onbelangrijk.

Hoe kom je tot niet oordelen?

Voor de een gaat het proces snel als deze merkt dat je mening klaar hebben als deze ook gefundeerd is, prettiger aanvoelt. Voor de ander is het er ingeslopen, wellicht een karaktertrek of vanuit de jeugd meegekregen en is het een langer proces om het uit je systeem te krijgen.

Echter, als je er moeite voor doet, kan je het absoluut leren. Je moet er alleen gevoel bij krijgen dat het wel prettig kan zijn om iemand anders zijn/haar verhaal te horen, dan je innerlijke proces aan de gang te zetten (en daar mag best een onderbuik gevoel in meegenomen worden) en dan tot je mening te komen. Immers, bedenk ook eens waarom je direct je mening zou moeten vormen? Overigens betreft geweldloze communicatie ook het non verbale gedeelte. Wees alert als je in gesprek gaat.

Aandachtspunten

Er zijn wel wat aandachtspunten waar je mee aan de slag kunt om het in je systeem te krijgen, zoals:
  • Zorg dat je rustig bent als je in gesprek gaat, geen achterliggende zaken die door je hoofd spelen. Dit kan immers je beeld vertroebelen of je pikt zelfs delen van het gesprek niet op.
  • Bedenk voordat je begint dat je iemands verhaal gewoon aan wilt horen, je benieuwd bent, nieuwsgierig zelfs en interrumpeer vooral niet. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een documentaire op TV. Kijk deze eerst af en vorm dan je mening (eventueel aangevuld met meer externe informatie).
  • Heb je tijdens een genoemd traject al een mening in je hoofd, bedenk op dat moment dan waarom je je nu al een mening vormt (stel jezelf gewoon de vraag). Wees alert op dergelijke momenten, want het levert je veel informatie over jezelf op. Met name het waarom kan je nog wel eens een stuk duidelijker op het netvlies krijgen. Dit helpt weer het proces te keren.
  • Voel, ervaar wat het met je doet als je nog niet van jezelf je mening mag vormen of wanneer het je toch overkomt. Ben hier bewust mee bezig, want ook dit kan je houvast geven bij de analyse en het in de toekomst voorkomen.
  • Tijdens een dergelijk traject is het goed het verschil tussen een vraag te stellen die je meer duidelijk verschaft en een antwoord/mening in je vraag verwerken. Een open vraag stellen is dan ook het beste en probeer deze vanuit een positieve instelling aan te gaan.
  • Zo vanzelfsprekend en toch weer niet … luister/kijk aandachtig, altijd.
  • Zorg dat je na het gesprek voldoende beeld hebt om die mening te vormen. Aanvullende vragen of zelfs enig research kan je helpen je mening vanuit verschillende oogpunten te vormen.
  • Ergens het niet mee eens zijn is niet oordelen, maar alleen als het gebaseerd is op belichting van meerdere kanten.

Tot slot

Wat ingeslepen is in de mens, haal je er niet zomaar uit. Het vergt flink wat oefening om te komen tot het loslaten van oordelen of veroordelen. Geef het dan ook niet te snel op. Een mens kan veranderen, maar alleen als je het echt wilt … er serieus mee aan de slag gaat en het tijd geeft.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oordelen; je kind gaat geloven dat het zo isOordelen; je kind gaat geloven dat het zo isAls ouders en professionals nemen we gedrag van kinderen waar. Als gedragingen zich herhalen koppelen we er vaak een oor…
Oordelen, vooroordelen en veroordelenOordelen, vooroordelen en veroordelenIedereen doet het, oordelen, vooroordelen en veroordelen. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Wat is het nou preci…
Universele levenslessenUniversele levenslessenHet klinkt zo zwaar … levenslessen, maar levenslessen doet iedereen gaandeweg zijn/haar leven op. We staan er soms niet…
Niet-euclidische meetkunde, een weerlegging van Kant?Niet-euclidische meetkunde, een weerlegging van Kant?De euclidische meetkunde kennen we allemaal, al kan het zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt. Dit is namelijk de wi…

Rationeel gedrag in een model: Rational Actor modelRationeel gedrag in een model: Rational Actor modelIn de praktijk blijkt dat niet iedereen voor iedere handeling die ze verrichten een rationele overweging heeft gemaakt;…
Angst voor de tandartsAngst voor de tandartsAngst voor de tandarts komt vaker voor dat men denkt. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking geeft aan bang te zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Hans Ferry - psychotherapeut
Reactie

Ray, 14-01-2017
Het is onmogelijk om niet te oordelen, je kunt je eigen normen en waarden niet wegcijferen. De evolutie heeft ons ingegeven situaties maar ook anderen te beoordelen teneinde te kunnen overleven, als we dit niet langer zouden doen moeten we onszelf volledig wegcijferen maar onze eigen mening doet er ook toe, het bepaalt onze identiteit. Het is een uiterst zalig idee dat we niet zouden kunnen oordelen maar het komt voort uit een doctrine. Oordelen is overleven. Reactie infoteur, 16-01-2017
Niet mee eens, je kunt iets bekijken zonder te oordelen. Daarmee niet gezegd dat dit eenvoudig is.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 17-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.