Universele levenslessen

Universele levenslessen Het klinkt zo zwaar … levenslessen, maar levenslessen doet iedereen gaandeweg zijn/haar leven op. We staan er soms niet echt bij stil, maar onbewust handelen we er vaak wel naar of we vervallen in de dezelfde fouten en dan wil of kan je (nog) niet leren van je fouten. Maar wat je ook doet, levenslessen zijn een serieuze business. Wat niet wegneemt dat je sommige zaken ook met een knipoog op moet kunnen pakken. Al was het maar om jezelf niet continu al te serieus te nemen. Je maakt het jezelf zo een stuk gemakkelijker.

Wat is het eigenlijk?

Eigenlijk is het letterlijk wat het woord zegt: “Lessen die je tijdens je leven opdoet; levenservaring; al doende leert men.”
Iedereen heeft zijn eigen weg te gaan en ieder individu is anders en heeft dus andere levenslessen. De kunst is om deze gaandeweg je leven te herkennen, te filteren en er vervolgens iets mee te doen.

Naast je individuele levenslessen zijn er ook een aantal universele levenslessen die soms vanuit een geloof herkend kunnen worden, soms vanuit het spectrum ‘humaan met elkaar omgaan’ en soms omdat we vinden dat iets zo hoort (veelal uit overlevering).

Naast de nobele kunst om dingen gedaan te krijgen, bestaat de nog nobeler kunst om dingen ongedaan te laten. Levenswijsheid bestaat uit de uitschakeling van onbelangrijke zaken. ( Lin Yutang)

Universele levenslessen

Hechting

Probeer van de mooie zaken die je in het leven tegen komt wel te genieten, maar voorkom dat je je er aan hecht. Het is immers allemaal vergankelijk. Realiseer je dat het pad naar al dat moois zeker zo belangrijk is dan het uiteindelijke doel. Leef dus vooral ook in het ‘nu’ en pak de zaken op zoals ze voor je komen en beslis dan (zo voorkom je tevens dat je jezelf gek maakt ofwel door de bomen het bos niet meer ziet).

Balans

Als je open staat voor leren in het leven, dan moet je ook pieken en dalen meemaken. Daar is vaak de pubertijd goed voor en als jong volwassene wordt daar ook nogal wat van meegepikt (ook al doen ouders vaak – vanuit liefde - hun best om die uitersten te voorkomen). Pas na het ervaren wat die uitersten zijn, ben je in staat die balans (en harmonie) te bereiken. Die balans is uiteindelijk belangrijk om alle aspecten die je in je leven toelaat ook goed te kunnen doen en er van te kunnen genieten.

Leren

Na het vorige punt zou je kunnen denken dat het leren ophoudt als je volwassen bent, maar een levensles is ook dat je altijd blijft leren. Althans, als je er voor open staat. Ieder moment in het leven kan een levensles opleveren en dan is het niet zo dat je daar continu bij stil moet staan. Echter, als je alles intens en met je volle aandacht doet, komen deze momenten voorbij en herken je ze. Soms in het moment en soms er na … maar dat maakt niet uit voor de levensles.

Bron: Marcisim, PixabayBron: Marcisim, Pixabay
Acceptatie en eigenwaarde
Acceptatie van jezelf en je eigenwaarde zijn erg belangrijk in het leven. Je eigenwaarde haal je uit jezelf en niet je je werk, je auto, je huis of het vele geld wat je hebt. Eigenwaarde zit in de mens, niet in zijn/haar ‘verzameling’.

Authenticiteit is ook een onderdeel wat binnen acceptatie en eigenwaarde valt. We noemen het ook wel “echt” of “jezelf” zijn. Doe je niet anders voor dan je bent. Behalve dat het vermoeiend kan zijn, kan je voorbij gaan aan een stuk betrouwbaarheid en originaliteit en zeker in intermenselijke relaties ga je dan aan essentiële zaken voorbij.

(Ver)oordelen

In oordelen en veroordelen is de mens goed, de ander heeft zaken niet goed gedaan, is niet leuk (of erger) en noem maar op wat er allemaal aan een oordeel onderhevig kan zijn. Vaak is de onderliggende gedachten dat als je een ander omlaag haalt, je zelf omhoog komt. Maar we hebben de mening ook snel klaar, vaak zonder verder te kijken. Probeer niet te oordelen als je niet het hele plaatje kent, bedenk bijvoorbeeld dat oordelen geen enkele toegevoegde waarde heeft.

Eerlijkheid

We hebben het niet over ‘een leugentje voor eigen bestwil’, maar eerlijk in het leven staan is met open vizier mensen tegemoet treden in werk en privé. Bovendien hoort daar ook bij dat je voor de mogelijke consequenties van die eerlijkheid, niet wegloopt. Integer handelen maakt hier absoluut onderdeel van uit.

Tot slot

Zo zullen er nog wel meer universele levenslessen te vinden zijn, maar als je kijkt naar de onderzoeken die gedaan zijn als het gaat om hoe invulling te geven aan het leven (normen en waarden) en waar er leerprocessen zijn, dan komen deze aspecten veelvuldig naar voren. Dit wordt vanuit allerlei verschillende leeftijdscategorieën aangehaald. Voor de een vanzelfsprekend en voor de ander een (dure) les.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Levensvragen én antwoorden van ouderenLevensvragen én antwoorden van ouderenHet klinkt wellicht zwaar, maar dat is het niet. Onbewust zijn mensen er vanaf een bepaalde leeftijd eigenlijk sowieso a…
Persoonlijke groei komt niet vanzelfPersoonlijke groei komt niet vanzelfIedereen kan in het leven leren, soms via de harde weg en andere gaat het (in ieder geval ogenschijnlijk) beter af. Maar…
Welke levenslessen kunnen we leren van 'de Dude'?Welke levenslessen kunnen we leren van 'de Dude'?De populaire cultfilm The big Lebowski is inmiddels uitgegroeid tot een ware levensfilosofie onder de naam dudeisme. De…
Leerprocessen: de verschillende typenBij alle dieren op de wereld is er sprake van leerprocessen. Het beste en meest aansprekende voorbeeld is natuurlijk de…

Haalbare doelen stellenHaalbare doelen stellenHet klinkt zo lekker zakelijk, stel je doelen SMART, want dan kom je verder. Strikt genomen is dat natuurlijk ook zo en…
Hoe overleef ik een echte crisis?Hoe overleef ik een echte crisis?Wat te doen als er een echte crisis ontstaat? Wat te ondernemen als de voedingsprijzen de pan uit rijzen? Wat te doen al…
Bronnen en referenties
  • Ph. Samyon - mental coach
  • Afbeelding bron 1: Marcisim, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.