Wat lichaamstaal jou wél zegt

Wat lichaamstaal jou wél zegt Lichaamstaal vertelt je meer dan er verbaal gezegd wordt. Dit zijn houdingen, gezichtsuitdrukkingen en meer. Liegt deze persoon? Voelt deze persoon zich wel comfortabel? Hoe voelt iemand zich écht? Je kan het allemaal aflezen van zijn/haar lichaamstaal!

Het non-verbale vertelt je meer

We gebruiken lichaamstaal om onszelf beter te verwoorden. Dit gebeurd onbewust, maar het is wel erg belangrijk. Lichaamstaal vertelt je in feite meer dan verbale communicatie. Eens je lichaamstaal begrijpt kan je bijna zeker weten hoe deze persoon zich echt voelt.

Verschillende uitingsvormen

Enkele voorbeelden

  • Houding: rechtop staan met de kin omhoog, gesloten zithouding, stevig doorstappen.
  • Aanrakingen: een hand geven, een schouderklopje geven, een kus op de wang.
  • Gebaren: stil zijn, met de vinger wijzen, duim omhoog houden.
  • Afstand: dicht bij iemand zitten, ruimte tussen jou en de andere persoon laten.
  • Gezichtsuitdrukkingen: wenkbrauwen fronsen, lachen, grote ogen opzetten.

Het lezen van gezichtsuitdrukkingen

Boosheid wordt aanzien als een negatieve emotie. Maar dat is het eigenlijk niet. Als iemand boos is, is dat een uiting van ongenoegen en soms zelfs vijandigheid. Als je boos bent stijgt je bloeddruk en adrenalinegehalte. Boosheid gaat van lichte irritatie tot woede. Kenmerken van boosheid:
  • Gefronst voorhoofd, naar beneden getrokken wenkbrauwen, je gezicht wordt rood, wijdere neusvleugels.
Angst is de emotie die je voelt als je bang bent. Het is een negatieve emotie waarbij je onrustig bent en je gespannen voelt. Helaas kunnen bepaalde angsten ziekelijke vormen aannemen, dit wordt een fobie genoemd. Fobische angsten bestaan voor zo wat alles: situaties, materiaal, omgevingen, enzoverder. Kenmerken van angst:
  • Grote ogen, je huid wordt bleek, rimpels in het midden van je voorhoofd, omhooggetrokken wenkbrauwen.
Blijdschap is een positieve emotie. Je voelt je gelukkig en blij, dit is een prettig gevoel. Je lichaam ontspant, je gaat meer lachen, je bloeddruk stijgt en gaat actiever bewegen. Je vrolijk voelen draagt bij tot een goede gezondheid. Kenmerken van blijdschap:
  • Je lacht veel, je neus krult omhoog, licht omhooggetrokken wenkbrauwen, de huid naast je ogen rimpelt.
Verdriet is een minder leuke emotie. Je voelt je gekwetst of teleurgesteld. Je wilt je terugtrekken en huilen. Verdriet heeft ook te maken met verlies. Door te huilen ben je je nadien ook opgelucht. Soms kan het verdriet van andere je ook verdrietig maken als je daar gevoelig voor bent. Kenmerken van verdriet:
  • Naar beneden hangende ogen en wenkbrauwen, vochtige ogen, je mondhoeken zijn naar beneden, een gefronst voorhoofd.
Afschuw is een negatieve emotie. Afschuw is een emotie die je uit als je iets vies vindt. Dit kan van tegenzin tot walging gaan. Het gaat over smaken, geuren, dingen zien waar je niet tegen kunt. Kenmerken van afschuw:
  • Dichtgeknepen ogen, omhooggetrokken neus, je mondhoeken gaan naar beneden, je wangen trekken omhoog.
Verbaasd zijn hangt af van de situatie waarin je je bevindt. Er kan je plotseling iets overkomen maar je kunt ook verbaasd zijn als er iets onverwachts gebeurd. Daar zit het verschil tussen een aangename verrassing en onaangename verrassing. Kenmerken van verbazing:
  • Je wenkbrauwen trekken omhoog, je ogen worden groot, je mond gaat open, je voorhoofd trekt horizontale rimpels.

Het lezen van een houding

Een lichaamshouding zegt veel over je. Het is belangrijk naar anderen toe, want iedereen beoordeeld je. Of je nu recht of in elkaar gezakt zit, je naar iemand toe buigt of je wegtrekt. Iemand die depressief is zal in elkaar gezakt zitten, de schouders zullen naar beneden hangen en weinig oogcontact maken. Als iemand die neerslachtig is bewust zijn/haar lichaamshouding aanpast, zal hij/zij zich ook beter voelen. Terwijl een levenslustig, zelfzeker persoon recht loopt met de schouders naar achteren en borst vooruit. Ze lopen vaak met hun kin omhoog en stappen krachtiger door. Als je hele lichaam naar iemand toe gedraaid is kom je veel aandachtiger en open over. Door deze houding krijg je ook belangstelling. En zo werkt het vide versa. Als je iemand zijn/haar houding spiegelt, wil dit zeggen dat je hem/haar aardig vindt. Dit werkt ook andersom! Als een ander persoon jou houding spiegelt, wil het zeggen dat hij/zij jou ook wel mag. We passen onze houding aan anderen aan, tenzij we alleen zijn. Dan zijn we meestal gewoon ontspannen.

Enkele houdingen

  • Gesloten houding: dit is een onzekere houding. Bijvoorbeeld: gekruiste armen of benen.
  • Open houding: alles rondom je "aannemen". Bijvoorbeeld: met de handen op de rug staan.
  • Uitsluitende houding: jezelf afzonderen of iemand ergens niet bij betrekken. Bijvoorbeeld: wegdraaien van iemand.
  • Insluitende houding: jezelf of iemand anders erbij betrekken. Bijvoorbeeld: toedraaien naar iemand.
  • Toekeren: belangstelling hebben. Bijvoorbeeld: je lichaam naar anderen toekeren/naar anderen leunen.
  • Afkeren: geen belangstelling hebben. Bijvoorbeeld: je lichaam van anderen afkeren, van anderen wegdraaien.
  • Symmetrische houding: je lichaam is overal in gelijke positie, je toont respect. Bijvoorbeeld: rechtop zitten.
  • Asymmetrische houding: je lichaam is niet overal in gelijke positie, je voelt je ontspannen. Bijvoorbeeld: neerhangen op een tafel.

Leuke weetjes

Hoe weet je dat hij je leuk vindt

  • Zijn voeten staan richting jou als je bij hem in de buurt staat/zit.
  • Als hij naar jou toe leunt en niet wegtrekt als jullie lichaam tegen elkaar komt.
  • Hij kijkt naar jou en kijkt snel weg als jij hem ziet staren.
  • Zijn pupillen worden groter als je met hem staat te praten.
  • Zijn schouders staan richting jou als jullie praten.

Algemene leuke weetjes

  • Een persoon die aan het liegen is kan je betrappen als ze na het vertellen van de leugen naar links kijken.
  • Iemand die met de handen in de heupen staat, is niet goed gezind.
  • Kijkt iemand naar beneden, dan is deze persoon onzeker van zichzelf of droevig.
  • Kijkt iemand naar boven, dan heeft deze persoon zelfvertrouwen en is zeker van zichzelf.
  • Iemand die 3 klopjes met de platte hand op iemand anders rug geeft, wil dit wijzen op macht.
  • Een stevige handdruk wijst op een dominante persoonlijkheid, ook als zijn/haar hand bovenaan ligt.
© 2012 - 2025 Creativesoul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Non-verbale communicatie lezen: iedereen kan het lerenNon-verbale communicatie lezen: iedereen kan het lerenNiet iedereen is even getalenteerd in het lezen van anderen. Toch is dit een belangrijk onderdeel van de communicatie. D…
Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Lichaamstaal vormt een belangrijk onderdeel van communicatie. Lees hier hoe je daar tijdens bijvoorbeeld sollicitatieges…
Non-verbaal, communiceren zonder woordenNon-verbaal, communiceren zonder woordenNon-verbaal is een manier van iets overbrengen waar we ons wellicht niet altijd bewust van zijn. Toch is het in de meest…
Communicatie, de non verbale signalen van de lichaamstaalCommunicatie, de non verbale signalen van de lichaamstaalCommunicatie is ingewikkeld en vooral non verbale communicatie. Non verbale communicatie via lichaamstaal is ook veel ou…

Ik heb altijd gelijk: tunnelvisieIk heb altijd gelijk: tunnelvisieTunnelvisie is het hebben van een overtuiging die niet altijd juist is. In sommige gevallen zijn er goede tegenbewijzen,…
Prosopagnosie - geen gezichten kunnen herkennenProsopagnosie - geen gezichten kunnen herkennenProsopagnosie: het niet kunnen herkennen van gezichten. Ongelofelijk? Nee, dat niet. Onpraktisch? Ja, dat zeker wel. Er…
Bronnen en referenties
  • http://www.lichaamstaal.nl/
Creativesoul (14 artikelen)
Laatste update: 25-09-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.