De Tweede Kamer

De Tweede Kamer is het belangrijkste bestuursorgaan in Nederland. Het maakt de wetten en controleert de regering. De Tweede Kamer bestaat uit partijen die door het Nederlandse volk zijn gekozen. De Tweede Kamer wordt een keer in de vier jaar samengesteld door verkiezingen, in tegenstelling tot de Eerste Kamer. Wat is de Tweede Kamer nu precies?

Aantal zetels

Sinds 1956 bestaat de Tweede Kamer uit 150 zetels. De Kamerleden bezetten allemaal een zetel en worden bij de Kamerverkiezingen gekozen op basis van een evenredige vertegenwoordiging. Ze vertegenwoordigen allemaal een politieke partij. De leden die samen dezelfde partij vertegenwoordigen, vormen een bepaalde fractie in de Tweede Kamer. Deze Kamerleden worden ook wel parlementariërs genoemd. Om Kamerlid te kunnen zijn moet je minimaal 18 jaar zijn.

De voornaamste taken

De voornaamste taken van de Tweede Kamer zijn de controle op het regeringsbeleid, medewetgever en de bevolking vertegenwoordigen. De Tweede Kamer telt in totaal 150 leden, die direct door het volk zijn gekozen. Zij hebben allemaal een zetel. De partijen met de meeste zetels vormen de coalitie en de regering. Zij zijn dus in de meerderheid.

Het burgerinitiatief

In 2006 is het burgerinitiatief in het leven geroepen. Hierbij kunnen kiesgerechtigden met 40.000 handtekeningen een onderwerp voordragen voor de Kameragenda. Dit onderwerp mag dan niet in strijd zijn met de grondwet en mag de laatste twee jaar niet zijn besproken in de Tweede Kamer. Sinds 2008 kan de actie voor een burgerinitiatief ook op het internet gevoerd worden.

Meer macht

De Tweede Kamer heeft meer politieke macht dan de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer ontstaan de regeringscoalities en vallen ze ook weer uiteen. Ook worden er hier, door de leden, ministers ter verantwoording geroepen voor hun beleid. Een minister of een kabinet kan eigenlijk niet aanblijven zonder dat deze het vertrouwen heeft van de Tweede Kamer.

Rechten en instrumenten

Om de regering te kunnen controleren heeft de Tweede Kamer verschillende rechten en instrumenten. Een heel belangrijke bevoegdheid is het budgetrecht of het recht van begroting. Dit houdt in dat de Kamerleden de mogelijkheid hebben om begrotingen van de ministeries te wijzigen of goed en af te keuren.

Debat en enquête

Ook horen hier het recht tot een uitnodiging van debat en het recht van enquête hierbij. Een van de allerbelangrijkste rechten bij de wetgeving is het recht van amendement. Dit is de mogelijkheid om wetsontwerpen op onderdelen te wijzigen. Als een meerderheid van de Kamerleden het amendement steunt, dan wordt de wijziging ook echt aangebracht. Wanneer een minister hier grote bezwaren tegen heeft, dan kan deze dreigen met aftreden of met het intrekken van het wetsontwerp.

Motie

De Tweede Kamer kan ook gebruik maken van een motie. Hierbij spreekt de Kamer een mening uit, of wordt er aan het hele kabinet of een minister gevraagd om iets te doen of juist te laten. Een minister kan een motie naast zich neerleggen. Deze is namelijk niet bindend en weegt minder zwaar dan een amendement.

Wetsvoorstellen indienen

Verder mag de Tweede Kamer ook wetsvoorstellen indienen. Dit komt, omdat ze het recht heeft van initiatief. In de meeste gevallen worden de wetsvoorstellen door de regering opgesteld, maar het komt ook voor dat slechts één of meer Kamerleden een initiatiefwetsvoorstel indienen. Hierbij verdedigen de indieners het wetsvoorstel. Ook in de Eerste Kamer.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Politiek voor kinderen: hoe werkt de regering?Nederland heeft een regering die bestaat uit ministers en een koning(in). Maar wat doet een regering precies en hoe is d…
Hoe wordt de Tweede Kamer gekozen?Om de vier jaar wordt de Tweede Kamer opnieuw gekozen. Het is voor een kabinet de uitdaging om herkozen te worden en dus…
Wat is een minderheidskabinet?Voor Nederland is het vrij ongebruikelijk, terwijl het in een aantal andere landen heel normaal is: een minderheidskabin…
De bekendste politieke partijen van NederlandDe bekendste politieke partijen van NederlandDe politiek, u hoort en leest er van alles over, er wordt van alles over gezegd. Maar hoe zit het nu eigenlijk met al di…

De regering en het kabinetDe regering wordt gevormd door de koningin en alle ministers. Het kabinet bestuurt het land en voert het beleid uit. Dez…
Het Parlement van NederlandHet Parlement van NederlandDagelijks hoor je de term parlement wel een keer voorbijkomen op de televisie of de radio. Je weet dat deze het land bes…
Bronnen en referenties
  • Overheid.nl
  • Parlement.nl
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.