Politiek voor kinderen: hoe werkt de regering?

Nederland heeft een regering die bestaat uit ministers en een koning(in). Maar wat doet een regering precies en hoe is de regering opgebouwd? In dit artikel vind je informatie over de werking van de regering in Nederland. De tekst is speciaal voor kinderen geschreven.

Onze regering

De regering, zoals wij die in Nederland kennen, bestaat uit ministers en een koning(in). De ministers in de regering zijn belangrijke personen, zij staan aan het hoofd van een ministerie en werken aan bepaalde zaken in Nederland. Zo is er een minister van Financiën (geld) en een minister van Defensie (het leger). In plaats van 'regering' gebruiken mensen ook wel het woord 'kabinet'. Ze betekenen ongeveer hetzelfde; alleen zit de koningin niet in het kabinet en wel in de regering. Het belangrijkste gebouw van de regering staat in Den Haag en wordt het Binnenhof genoemd. De regering heeft twee belangrijke taken:
  • wetten maken
  • wetten uitvoeren

Alle wetten en plannen die worden bedacht moeten worden goedgekeurd door de Staten Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). Hier kun je straks meer over lezen.

De koning(in)

Nederland heeft veel koninginnen gehad. Koningin Emma werd in 1890 staatshoofd (het hoofd van Nederland) en tegenwoordig is koningin Beatrix het staatshoofd. In de toekomst zal prins Willem Alexander koning worden. De koning(in) in Nederland heeft eigenlijk niet heel veel macht; de echte macht in het land ligt bij de ministers. De minister-president is zelf verantwoordelijk voor veel van wat de koning(in) doet en zegt. Toch heeft de koning(in) een aantal belangrijke taken:
  • ontvangen van belangrijke, buitenlandse gasten
  • helpen bij het vormen van nieuwe kabinetten (ministers)
  • openbare taken zoals het openen van nieuwe gebouwen en het bezoeken van bejaardentehuizen
  • voorlezen van de troonrede op Prinsjesdag

de Eerste en Tweede Kamer

Wat zijn de Eerste en Tweede Kamer?

Een belangrijk deel van het kabinet wordt gevormd door de Eerste en Tweede Kamer. Samen heten ze de Staten Generaal. De Eerste en Tweede Kamer zijn niet echt kamers, meer grote zalen waarin allemaal stoelen staan. In de Eerste Kamer zitten 75 mensen (zetels) en in de Tweede Kamer 150 mensen. De Eerste en Tweede Kamer hebben allebei een voorzitter; iemand die zorgt dat gesprekken en discussies op een goede manier gevoerd worden. Tijdens verkiezingen kunnen mensen in Nederland, die 18 jaar of ouder zijn, beslissen welke politieke partijen in de Eerste en Tweede Kamer komen. Als er door veel mensen op een politieke partij wordt gestemd, zal de politieke partij meer zetels in een Kamer krijgen en dus ook meer te zeggen.

Verschil tussen de Eerste en Tweede Kamer
Het aantal zetels in de Eerste en Tweede Kamer verschillen dus van elkaar. Maar er zijn nog een aantal verschillen te noemen:
  • In de Tweede Kamer vergaderen ze veel meer dan in de Eerste Kamer
  • In de Eerste Kamer werken mensen die niet een hele week werken
  • In de Tweede Kamer komen mensen bijeen in een grote, moderne vergaderzaal met blauwe stoelen en in de Eerste Kamer komen mensen bijeen in een historische zaal met groene stoelen
  • De Eerste Kamer mag geen wetsvoorstellen wijzigen; de Tweede Kamer wel
  • De Eerste Kamer mag geen wetsvoorstellen doen; de Tweede kamer wel

De ministers

Zoals al eerder is verteld, hebben ministers een belangrijke taak in de regering. Zij staan aan het hoofd van een ministerie. In een ministerie werken naast de minister vaak ook staatsscretarissen; het hangt af van de hoeveelheid taken die er te doen zijn in het ministerie. Staatssecretarissen helpen ministers bij het leiden van het ministerie. Zij mogen soms zelfs optreden als minister en kunnen belangrijke beslissingen nemen.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De regering en het kabinetDe regering wordt gevormd door de koningin en alle ministers. Het kabinet bestuurt het land en voert het beleid uit. Dez…
Staatsinrichting: de volksvertegenwoordiging aan het werkDe belangrijkste gesprekspartner van de volksvertegenwoordiging is de regering. De verhouding tussen beide instellingen…
Het recht: regeringsstelselsHet recht: regeringsstelselsVroeger werd er uitsluitend onderscheid gemaakt tussen een monarchie, waar een koning aan het hoofd stond, en een republ…

Kabinet Lubbers IHet kabinet Lubbers I was het eerste van de 3 kabinetten die werden geleid door premier Ruud Lubbers. Dit eerste kabinet…
Politiek voor kinderen: politieke partijenIn Nederland bestaan tientallen politieke partijen waarop mensen in Nederland kunnen stemmen. Een aantal grote partijen…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.