Het Parlement van Nederland

Het Parlement van Nederland Dagelijks hoor je de term parlement wel een keer voorbijkomen op de televisie of de radio. Je weet dat deze het land bestuurt, maar wat is het nu echt precies? Waar bestaat het parlement uit en wat betekent het parlement voor de gewone burger?

De vertegenwoordiger

Het parlement is de vertegenwoordiger van het Nederlandse volk. Het is verdeeld in de Eerste en de Tweede Kamer. Het parlement wordt ook wel de Staten-Generaal genoemd en de zittingsduur ervan is vier jaar. Parlementsleden moeten Nederlander en minimaal 18 jaar zijn. Ook mogen ze niet uitgesloten zijn van het kiesrecht. Niemand kan zowel lid van de Eerste als de Tweede Kamer zijn.

Het woord

De naam parlement is afgeleid uit het Franse woord parler, wat praten betekent. Een parlement is dus een gesprek, discussie. Je kunt het ook zien als een vergadering waar mensen discussiëren over zaken. Nederland hanteert dus een parlementair systeem en hierbij wordt dus het woord parlement gebruikt. Bij de tegenhanger hiervan, een presidentieel systeem, heet het een congres.

Bicameraal systeem

Zestig landen, ook Nederland, hebben een bicameraal systeem. Dit is een tweekamerstelsel, zoals de Eerste en de Tweede Kamer. In ons land wordt de volksvertegenwoordiging de Staten-Generaal genoemd. Sinds 1814 is dit dus een parlement en in 1815 werd dit weer opgedeeld in een tweekamerstelsel.

Vier functies

Het Nederlandse parlement heeft vier functies. Dit zijn een representatieve, wetgevende, deliberatieve en controlerende functie.

Representatieve functie

In ons land vertegenwoordigen de parlementsleden het volk en hierdoor vormen zijn de spil tussen het volk en het politieke systeem.

Wetgevende functie

Het parlement is de wetgevende macht. Dit gaat vaak in overleg met de regering die de wetsvoorstellen weer doet.

Deliberatieve functie

Dit komt neer op de functie van de parlementariërs om te debatteren over nieuwe wetsvoorstellen.

Controlerende functie

De parlementsleden controleren het functioneren van de regering. Zo wordt er gebruik gemaakt van calculaties van de Algemene Rekenkamer om te controleren of de uitvoerende macht zich wel aan de begroting houdt en het staatsgeld op een verantwoorde wijze uitgeeft. Hierbij wordt ook vaak een parlementaire onderzoekscommissie ingezet. Dit is een speciaal controlemiddel, waarbij een commissie wordt aangesteld om de oorzaak van een grote fout op een bepaald beleidsterrein uit te zoeken. Op basis van het onderzoek worden dan weer aanbevelingen gemaakt.

Wetgevend en controlerend

Eigenlijk komt het erop neer dat de functie van het parlement wetgevend en controlerend is. Het oefent controle uit op het beleid van de regering.

Voorzitter en griffier

In elke Kamer, dus zowel in de Eerste als de Tweede wordt er een voorzitter benoemd. Verder wordt er ook in elke Kamer iemand tot griffier benoemd. De griffier en de voorzitter zijn geen parlementsleden.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Provinciale Staten, wat doen ze?Provinciale Staten, wat doen ze?Menigeen weet niet wat dit precies inhoudt. De Provinciale Staten vormen het Algemene Bestuur van de provincie; hebben r…
De regering en het kabinetDe regering wordt gevormd door de koningin en alle ministers. Het kabinet bestuurt het land en voert het beleid uit. Dez…
Het recht: regeringsstelselsHet recht: regeringsstelselsVroeger werd er uitsluitend onderscheid gemaakt tussen een monarchie, waar een koning aan het hoofd stond, en een republ…
Taken en rechten Eerste en Tweede KamerDe volksvertegenwoordiging in Nederland bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer, oftewel de Staten-Generaal. Welke take…

De Tweede KamerDe Tweede Kamer is het belangrijkste bestuursorgaan in Nederland. Het maakt de wetten en controleert de regering. De Twe…
De Eerste KamerDe Eerste Kamer vormt, samen met de Tweede Kamer, de Staten Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden, ofwel de volksv…
Bronnen en referenties
  • Parlement.nl
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.