Rechtse politieke partijen

Rechtse politieke partijen Wat willen rechtse politieke partijen? Welke "rechtse" partijen kent Nederland en wat is het verschil tussen links en rechts in de politiek?

Politieke spectrum

De betekenis die aan de term “rechts” wordt gegeven, kan per land en van tijd tot tijd verschillen. Het is niet eenvoudig om partijen te positioneren in het zogenaamde “politieke spectrum”. Dit is een indeling van partijen van politiek links tot politiek rechts. Deze benadering zou echter geen recht doen aan de complexiteit van politieke opvattingen. Een rechtse partij kan namelijk op bepaalde gebieden “linkse” standpunten innemen en vice versa.

Links versus rechts

Wat is nu het verschil tussen linkse en rechtse politieke partijen? Linkse partijen vinden dat de overheid de zwakkeren in de samenleving moet beschermen. Ze zijn voorstander van een actieve overheid. Rechtse partijen daarentegen menen dat de overheid zoveel mogelijk moet overlaten aan het particulier initiatief.

Rechtse partijen: conservatief

Links is progressief: vooruitstrevend, rechts conservatief: behoudend.. Rechts staat voor conservatieve waarden, bijvoorbeeld op religieus en etnisch vlak.

Wat willen rechtse partijen?

“Rechts” wil vasthouden aan traditionele waarden en normen. Rechtse partijen leggen de nadruk op wat er al bereikt is en houden daaraan vast. Veranderingen moeten langzaam worden doorgevoerd.

Rechts: Vrijheid

Rechtse partijen vinden dat de persoonlijke en economische vrijheid behouden moet worden. De overheid moet zich niet teveel met de burgers bemoeien, vinden zij. In de samenleving moet iedereen voor zichzelf zorgen. De rol van de overheid is beperkt tot beschermer van de vrijheid.

Visie van rechtse politieke partijen

 • Vrijheid: persoonlijk en economische vrijheid voor burger en bedrijfsleven. Minder overheidsregels
 • Geen belastingverhoging: dit hindert de vrijheid
 • De taak van de overheid is beperkt tot handhaver van de rechtsorde
 • Internationale bescherming van de vrijheid
 • Nadruk op de belangen van het individu en het bedrijfsleven
 • Passieve rol voor de overheid
 • De productiemiddelen moeten in handen blijven van particulieren. Bedrijven moeten in bezit blijven van de ondernemers: privatisering. Particuliere bedrijven kunnen beter winst maken dan staatsbedrijven.
 • Denivellering (toename) van de inkomensverschillen. Dit is een prikkel om de motivatie te verhogen.
 • Ontwikkelingshulp is belangrijk, maar heeft geen prioriteit

Rechtse politieke partijen in Nederland

De volgende politieke partijen in Nederland worden als “rechts” beschouwd:
 • Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)
 • Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
 • Partij voor de Vrijheid (PVV)

Extreem-rechts

De term “extreem-rechts” wordt vaak gebruik voor groeperingen die fysiek geweld gebruiken om hun standpunten te verdedigen. Momenteel zijn er geen extreem-rechtse partijen in Nederland.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent links en rechts in de politiek?Wat betekent links en rechts in de politiek?Links en rechts zijn twee termen die heel vaak worden gebruikt in een politieke context. Links en rechts staan voor stre…
Kabinet Rutte II: links-rechtsverhouding binnen de coalitieKabinet Rutte II: links-rechtsverhouding binnen de coalitieWoorden als ‘links’ en ‘rechts’ zijn termen die vaak langskomen binnen de media als het gaat om de politiek. Dat de PvdA…
De Anti Fascistische Aktie (AFA)De 1992 opgerichtte AFA is een extreem-linkse actiegroep ontstaan vanuit de kraakbeweging als tegenhanger van de destijd…
De betekenis van politieke kleur in het politieke landschapDe betekenis van politieke kleur in het politieke landschapIn de politiek hebben partijen een bepaalde kleur. Zo staat de kleur blauw voor liberaal-democratisch en de kleur rood v…

Linkse politieke partijenLinkse politieke partijenLinkse politieke partijen in Nederland zijn onder andere GroenLinks en de SP. Linkse partijen zijn voorstander van de ve…
Instellingen van de Europese UnieDe Europese Unie heeft zeven instellingen, waarvan vier politieke instellingen en drie niet-politieke instellingen. In d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: C mon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Wikipedia
 • Staatsinrichting.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 16-08-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.