De Anti Fascistische Aktie (AFA)

De 1992 opgerichtte AFA is een extreem-linkse actiegroep ontstaan vanuit de kraakbeweging als tegenhanger van de destijds opkomende extreem-rechtse groeperingen.De AFA staat bekend om zijn felheid jegens de ''verrechtsing'' van de Nederlandse samenleving.

Doel van de AFA

De AFA wil naar eigen zeggen de extreem-rechtse, fascistische groeperingen en partijen onderdrukken en een verrechtsing van het overheidsbeleid aan de kaak stellen.Gevolgd door de AIVD zijn ze regelmatig in het nieuws door omstreden acties tegen partijen die zichzelf nationalistisch noemen, maar door de AFA en sympathisanten als fascistisch aangemerkt worden.
De AFA geeft geen ruimte voor enig nationalisme omdat dit zou leiden tot rascisme en fascisme, ze hebben de oorlog verklaard aan haat op grond van sekse, ras, geloofsovertuiging en seksuele geaardheid. De AFA streeft naar een samenleving waar gelijkwaardigheid en vrijheid centraal staan en sociaal economische verschillen geminimaliseerd worden.Om die reden worden ook doorgaans niet als extreemrechts bestempelde organisaties op de kaart gezet bij de AFA.

Actiemethoden

Een van de middelen die de AFA gebruiken in hun acties is reageren op aangekondigde acties van rechtse groepen door middel van een tegenactie, de bedoeling is extreem-rechts de kop in te drukken.Intimidatie, bedreigingen en vernielingen zijn middelen die de AFA niet schuwen in hun acties.Hoewel de AFA beweert naar geweldsloze acties te streven, is de AFA meestal de agressor.Rond de verkiezingen laaien de demonstraties van extreem-rechts chronisch op, zo ook van de linkerzijde, de AFA zit niet stil.Door middel van folders, flyers en brochures probeert de AFA links almaar te promoten, zonder zelf politieke aspiraties te koesteren.

Wereldwijde web

De Kafka (Een onderzoeksgroep naar rechts-extremisme in Nederland) publiceert regelmatig onderzoeksresultaten omtrent extreem-rechts.De AFA ziet de Kafka als zijn compagnon en levert vaak deze onderzoeksresultaten op internet om mensen te overtuigen van hun ideologie om zo een antipathie te bewerkstelligen tegen extreem-rechts.Tevens kondigt AFA regelmatig acties aan en geeft het de locaties van komende acties van extreem-rechts.

Toekomst

De verwachting is dat extreem-links en extreem-rechts beide in de komende decennia een groei zullen doormaken.De versplinterde groepen en organisaties zouden een eenheid kunnen vormen en dit kan een voorloper zijn voor ernstige problemen in de samenleving.De AFA en extreem-rechts leven op grond van oorlog, en een samenleving die steeds verdeelder lijkt te geraken zal dit proces alleen maar doen versnellen.
© 2010 - 2024 Erudio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Winterbeurt - Wat te controleren aan de autoDe Winterbeurt - Wat te controleren aan de autoOnderhoud van de auto voor aanvang van de winter. Zodra mist, sneeuw en gladheid de Nederlandse wegen weer kunnen gaan b…
Antifa en AFA  Antifascisten en Anti Fascistische ActieAntifa en AFA Antifascisten en Anti Fascistische ActieZe gaan voornamelijk in het zwart gekleed en bedekken over het algemeen hun gezicht. Ze dragen een zwarte sjaal voor de…
De Kleine Beurt - Wat te controleren aan de autoDe Kleine Beurt - Wat te controleren aan de autoOnderhoud aan de auto - De Kleine Beurt. Alhoewel de kleine beurt van (benzine)auto's -wat het onderhoud betreft- steeds…
Anti-Apartheidsorganisaties: Boycot Ouspan, Kairos en andereIn de tweede helft van de 20e eeuw hielden zich in Nederland tientallen organisaties en (plaatselijke) werkgroepen bezig…

Doodstraf in AmerikaDe doodstraf is al geruime tijd een hot topic, in dit artikel wordt belicht waarom men dit beter afschaft.
Milly Boele, vermoord door een politieagentMilly Boele, vermoord door een politieagentMilly Boele (Amalia Boele) een 12 jarig meisje uit Dordrecht, werd vermist sinds woensdag 10 maart 2010. Om ongeveer 17.…
Bronnen en referenties
  • Afanederland.org
  • Kafka.antifa.net
  • Antifa.net
Erudio (39 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.