Eenkindpolitiek in China - wat is dat?

In China bestaat sinds 1979 de eenkindpolitiek. Toen is er een wet ingevoerd dat alle Han-Chinezen slechts één kind mochten krijgen. De eenkindpolitiek is nog steeds van kracht, zelfs met alle kritiek uit heel de wereld. Het kan goed zijn dat China in dit decennium de eenkindpolitiek afschaft, omdat het land dan meer kans maakt in de wereld qua macht. Wat vindt u van deze politiek?

Korte geschiedenis

Sinds 1979 kent China de eenkindpolitiek, ingevoerd door Mao Zedong. Het werd ingevoerd door de Chinese regering vanwege de explosieve bevolkingsgroei in het enorme land. Elk jaar werden in China namelijk 14 miljoen mensen geboren; een geboorteoverschot van 2,5%.

Sinds de jaren ’50 werd de eenkindpolitiek in China gepromoot. In 1978 werd een groots opgezette campagne gestart, opdat de wet het volgende jaar kon worden ingevoerd.

De regering was van mening dat China zonder deze politiek enorme economische schade zou gaan oplopen. Er werd namelijk geschat dat er een te kleine watervoorraad en te weinig vruchtbare grond beschikbaar was om de nieuwe generatie te onderhouden. In 1959 en 1962 was er al een hongersnood in China. Dit wilde de Chinese regering voorkomen.
Maar of dit de oplossing is?

Succes

In de grote steden had de eenkindpolitiek erg veel succes, maar op het platteland hadden ze veel kritiek. De arme boeren wilden veel kinderen, opdat ze veel handen voor het bewerken van het land hadden.

Ook werden door de eenkindpolitiek volgens de boeren tradities geschonden. Jongens werden namelijk geprefereerd in China en de status van vrouwen was laag; dit hoorde bij de cultuur. Doordat men nu maar één kind mocht krijgen, was het voor de mensen vreselijk als zij een meisje kregen. Meisjes werden meestal geheim gehouden en in de kelder opgevoed. Ook gehandicapte kinderen waren een groot probleem voor de boeren.

Uiteindelijk heeft de regering ervoor gekozen om meerdere kinderen op het platteland niet te verbieden. Er werden uitzonderingen gemaakt:
  • In de stad en op het platteland mochten stelletjes een tweede kind krijgen als het eerste gehandicapt was.
  • Op het platteland mochten stelletjes een tweede kind krijgen als het eerste kind een meisje was.
  • Tweelingen en drielingen zijn in China wel toegestaan.
  • Ook konden mensen tegen betaling (ontzettend hoge bedragen) een tweede kind ‘kopen’.

Mogelijkheden bij een tweede kind

  • Abortus plegen.
  • Kind te vondeling leggen.
  • De ouders gaan de gevangenis in.
  • Hoog boete, die boeren vaak niet kunnen betalen.

De gevolgen

Er ontstonden verschillende gevolgen doordat de Chinese regering de eenkindpolitiek had ingevoerd: niet alleen sociale gevolgen, maar ook economische.

Gedood door de regering

Vele mensen waren van mening dat heel veel mensen waren gedood door de regering. Naar schatting zijn er in China meer van 400 miljoen minder Chinezen geboren. Dit vinden sommige partijen schandalige getallen. Ze zeggen dat al die 400 miljoen Chinezen gedood zijn door de regering.

Toch hebben deze partijen al wat bereikt. De wet is namelijk al een stuk bijgesteld. Ambtenaren die de ouders op de vingers moesten tikken waren vaak niet respectvol en schonden de privacy van de ouders. De partijen hebben nu voor mekaar gekregen dat de ouders meer rechten zouden hebben als de ouders een proces tegen de ambtenaar aangingen.

Economische gevolgen

Er ontstaat een tekort aan arbeidskrachten in China, omdat er veel minder mensen worden geboren. Ook vergrijst het land, dus moeten de gepensioneerde Chinezen door veel minder arbeiders onderhouden worden. De verhouding arbeiders tegen gepensioneerden is nu nog 6 op 1. Tussen 2030 en 2050 is dit waarschijnlijk al 2 op 1 als de bevolking volgens de eenkindpolitiek blijft groeien.

Verwend en overbelast

Het enige kind dat de ouders maar mochten hebben werd nu vaak ontzettend verwend en overbelast. Ouders in China willen namelijk dat hun kind ontzettend goed ergens in is. Zo worden de kinderen overbelast en gebeurt het dat ze zelfmoord plegen. Het aantal zelfmoord(pogingen) en drugsverslaafden is de sinds de invoering van de eenkindpolitiek enorm gestegen. Ook het criminele circuit werd populair onder de overbelaste kinderen.

Mannenoverschot

Doordat jongens worden geprefereerd ontstaat er in China een groot mannenoverschot. Als ouders een meisje krijgen, wordt het kind vaak te vondeling gelegd of wordt het in de kelder opgevoed. In de loop der tijd is de verhouding mannen en vrouwen ontzettend veranderen. En zeker in combinatie met de vergrijzing in het land is dit een zeer groot probleem.

Wat vindt u van eenkinpolitiek? Laat het weten. U kunt hieronder op dit artikel reageren of een vraag stellen. Iedereen heeft zijn of haar eigen mening!
© 2010 - 2020 Jokaz, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…
De éénkind politiek van China: wat is de éénkind politek?Het Chinese communistische regime van China heeft de bevolkingspolitiek hard aangepakt. De barbaarse éénkindpolitiek zor…
China: EenkindpolitiekEenkindpolitiek en China. Twee begrippen die bij elkaar horen. China is een onwijs groot land met onwijs veel mensen, di…
Eenkindbeleid China en afschaffing van eenkindpolitiekEenkindbeleid China en afschaffing van eenkindpolitiekVolksrepubliek China hanteert sinds 1979 de eenkindpolitiek. In november 2013 kondigt de regering een versoepeling van h…
Wat is een minderheidskabinet?Voor Nederland is het vrij ongebruikelijk, terwijl het in een aantal andere landen heel normaal is: een minderheidskabin…

Reageer op het artikel "Eenkindpolitiek in China - wat is dat?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Yk, 03-07-2013 21:38 #1
De andere kant van de medaille is, dat er grote behoefte is een tweede kind in huis te hebben om de steeds ouder wordende ouders te verzorgen. En het tweede kind is er niet. Dit is de min zijde van het een-kind-beleid. Heel veel kinderen zijn ontslagen doordat zij een snipdag nemen om hun zieke ouders te verzorgen. Dat mocht namelijk niet van hun baas. En dit uitgesmeerd over heel China, een continent groot.

Infoteur: Jokaz
Laatste update: 08-09-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Reacties: 1
Schrijf mee!