China: Eenkindpolitiek

Eenkindpolitiek en China. Twee begrippen die bij elkaar horen. China is een onwijs groot land met onwijs veel mensen, dit betekent dat ook het geboortecijfer aan de hoge kant is! Om ervoor te zorgen dat het land niet té veel inwoners krijgt, is de eenkindpolitiek al sinds lange tijd in China ingevoerd. Maar wat als een Chinees echtpaar een tweede kind krijgt? Wat zijn de opties? Als men besluit het kind niet te houden, wat zijn dan de gevolgen? Antwoorden en meer in dit artikel! China heeft het grootste bevolkingsaantal van de wereld. In 1975 telde het land 900.000.000 inwoners. De regering was bang dat het land té vol zou worden en bedacht daar iets op. In 1979 werd de eenkindspolitiek ingevoerd: een echtpaar mocht nu maar 1 kind krijgen, anders zouden hoge boetes het gevolg zijn. De armoede in China was toen nog best groot en veel echtparen konden de hoge boetes niet betalen. Het kwam echter regelmatig voor dat een stel ongewenst tóch nog een keer een kind kregen, en wat moet je doen als je een tweede kind hebt en je de hoge boetes niet kan betalen?

Eenkindpolitiek

In 1979 was het zover: de eenkindpolitiek werd in China ingevoerd. Dit hield in dat een koppel slechts 1 kind mochten krijgen. Het krijgen van een tweede kind was niet toegestaan en dus stonden er hoge boetes op. Op deze manier probeerde de regering overbevolking te voorkomen. Omdat veel stellen toch een tweede kind kregen hadden ze een paar opties, waaronder abortus plegen of het kind ter adoptie afstaan.

Liever een jongen dan een meisje

Door de eenkindspolitiek kwam er sprake van selectieve abortussen: zodra een koppel zag dat het om een meisje ging namen ze het besluit om het kind weg te laten halen. In China is het namelijk gebruikelijk dat een meisje later intrekt bij haar man, samen met haar man zal ze dan later voor haar schoonouders zorgen. Ook kan een man zwaarder werk doen. Met dit in hun achterhoofd had men liever een jongen dan een meisje. Meisjes kosten in de Chinese maatschappij ook meer geld dan jongens, dat heeft onder andere te maken met de bruidsschat en niet iedereen kon dat betalen..

Vondelingen

(Over)volle kindertehuizen, ook dit is een gevolg van de eenkindpolitiek. Waarschijnlijk konden veel stellen het niet over hun hart verkrijgen om hun kindje weg te laten halen, je kind anoniem te vondeling leggen was dan een mogelijke optie. Doordat er hoge boetes stonden op het krijgen van een tweede kind, legden veel paren hun kind te vondeling. Zonder namen, zonder adres, zonder foto's, gewoon helemaal zonder gegevens zodat niemand erachter kon komen dat het kind van hun was. Omdat veel mensen dus voor deze optie kozen, raakten de kindertehuizen al snel overvol met als gevolg dat de kinderen niet allemaal even goed konden worden verzorgd...
© 2010 - 2024 Want-to-infoyou, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…
Eenkindpolitiek in China - wat is dat?In China bestaat sinds 1979 de eenkindpolitiek. Toen is er een wet ingevoerd dat alle Han-Chinezen slechts één kind moch…
De éénkind politiek van China: wat is de éénkind politek?Het Chinese communistische regime van China heeft de bevolkingspolitiek hard aangepakt. De barbaarse éénkindpolitiek zor…
Zwangerschap: een ongewenste ervaring?Een zwangerschap kan (on)gepland en (on)gewenst zijn. Maar wat moet je doen als je het niet had voorzien en je niet voor…

Zusterliefde, een eeuwigdurende bandZe zijn beste vriendinnen of eeuwige vijanden en vaak dat ook beiden tegelijk. Een heel bijzondere, diepe, maar vaak ook…
Hoe ga je om met een druk kindHoe ga je om met een druk kindDrukke kinderen, soms wordt je er helemaal gek van. Als ze van iemand anders zijn wil het nog wel maar wat als het je ei…
Want-to-infoyou (15 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.