China: de bevolkingsgroepen van China
De bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds onduidelijk. In 2011 is de schatting volgens het BBC country profile dat er 1,3 miljard Chinezen in China wonen, in 2013 was dat al 1,357 miljard . Daarvan is een groot deel de oudere Chinees. In China is ook nog steeds een éénkindpolitiek. Wat dit doet wordt hier ook aangegeven. Alles over China, haar bevolkingsgroepen en de Chinezen zelf.
Steeds meer oudere Chinezen in China
Ongeveer 20 procent van de 1,3 miljard Chinezen is jonger dan 15 jaar. De resterende 80 procent is dus ouder dan 15 jaar. Na 1953 daalde het aantal kinderen per vrouw enorm snel door de intensieve campagne voor gezinsplanning en van maatschappelijke veranderingen. Daaronder vallen:
- De éénkindpolitiek
- Het feit dat getrouwde vrouwen ook gingen werken
- De uitbreiding van het onderwijs
Vergrijzing China neemt vormen aan
Door de éénkindpolitiek en de daling van het sterftecijfer zal de vergrijzing van de Chinese bevolking snel toenemen.
Enorme steden in China: steden waar miljoenen mensen wonen
China is een BRIC land dat economisch heel snel groeit. Daardoor groeien ook de steden heel snel, want daar gaan al die mensen meehelpen aan die groei wonen. De steden in China zijn echt gigantisch groot en het is de verwachting dat zij de komende jaren alleen nog maar groter worden.
Grote steden in China
Er zijn veel grote steden in China. Onder hen bevinden zich onder meer
- Beijing met zo’n 17 miljoen inwoners
- Guangzhou met zo’n 15 miljoen inwoners
- Shanghai met het recordaantal van 19 miljoen inwoners
- Shenshen met 13 miljoen inwoners
Welke bevolkingsgroepen wonen er in China?
In China wonen verschillende bevolkingsgroepen. De Han-Chinezen zijn echter in de meerderheid. Ruimt 92 procent van de Chinezen zijn Han-Chinezen. De Han-Chinezen wonen vooral in het oosten van China waar iedereen erg dicht op elkaar woont. Overigens is het woord Han-Chinees een verzamelwoord voor allerlei verschillende Han-volkeren die allemaal hun eigen taal en cultuur hebben. Onder de Han-volkeren vallen bijvoorbeeld:
- De Hakka
- De Tujias
- De Kantonezen
Andere Chinese bevolkingsgroepen
Naast Han-Chinezen wonen er in China nog 55 groepen. Dit zijn vooral:
- De Zhuang
- Hui
- Uyguren of Oeigoeren
- Ti Mia
- Man
- Xizang (Tibetanen)
- Menggu (Mongolen
Minderheden in China: 60 miljoen mensen
De minderheden van China zijn toch nog altijd goed voor zo’n 60 miljoen mensen. De nationale minderheden zijn overigens in 1979 wel erkend, maar door overal waar zij wonen Han-Chinezen naartoe te sturen hoopt de regering op een snelle assimilatie. Het plan is om niet-Chinese gebieden heel snel wel Chinees te maken.