Politiek voor kinderen: politieke partijen

In Nederland bestaan tientallen politieke partijen waarop mensen in Nederland kunnen stemmen. Een aantal grote partijen zijn CDA, PvdA en VVD. In dit artikel vind je informatie over de meest belangrijke politieke partijen in Nederland. De tekst is speciaal voor kinderen geschreven.

Algemeen

Iedereen in Nederland die ouder is dan 18 jaar mag tijdens de verkiezingen stemmen op politieke partijen. Politieke partijen zijn groepen mensen die dezelfde dingen belangrijk vinden. Een politieke partij kan het bijvoorbeeld belangrijk vinden om veel geld te besteden aan onderwijs, of om extra goed voor dieren te zorgen. Als een politieke partij tijdens een verkiezing veel stemmen van mensen (kiezers) in Nederland krijgt, kan de partij groot worden en veel macht krijgen in de regering. Als het om politieke partijen gaat spreken mensen vaak over 'links' en 'rechts'. Politieke partijen die 'links' zijn, staan voor 'linkse' standpunten; dingen die ze belangrijk vinden. Zoals opkomen voor de minder rijke en gezonde mensen in Nederland, zorg voor het milieu en het tegengaan van discriminatie. Politieke partijen die 'rechts' zijn, staan voor 'rechtse' standpunten. Zij besteden veel aandacht aan normen en waarden van vroeger, liefde voor Nederland (vaderland) en de ontwikkeling van mensen op het gebied van rijkdom. In Nederland heb je ongeveer tien grote(re) politieke partijen die in de regering zitten, en een nog tientallen kleinere politieke partijen die bijvoorbeeld opkomen voor mensen in een bepaalde stad.

CDA

In 1980 is het CDA opgericht. CDA betekent Christen-Democratische Appèl en is ontstaan vanuit een aantal andere, christelijke politieke partijen. Het CDA is een christelijke partij die vooral op wil komen voor normen en waarden in de samenleving. Ze staan o.a. voor goed onderwijs en goede buurten om in te wonen. Het CDA is een 'middenpartij'; niet erg rechts of links, maar ergens in het midden. In het verleden is het CDA vaak een grote en belangrijke partij geweest in de regering onder aanvoering van Dries van Agt, Ruud Lubbers en Jan Peter Balkenende.

PvdA

De PvdA, Partij van de Arbeid, is opgericht in 1946, net na de Tweede Wereldoorlog. De PvdA is altijd een grote partij in de regering geweest, al kreeg de partij in 2002 wel veel minder stemmen dan daarvoor. Standpunten van de PvdA zijn meer links dan rechts en de partij richt zich met name op werk en voldoende inkomen voor iedereen. Belangrijke personen van de PvdA waren en zijn Joop den Uyl, Wim Kok en Wouter Bos.

VVD

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is vlak na Tweede Wereldoorlog, in 1948, ontstaan uit twee liberale (vrije) politieke partijen. De naam van de politieke partij zegt eigenlijk al veel waar de VVD voor staat: vrijheid en democratie. De partij is behoorlijk rechts en komt op voor de individuele rechten (en rijkdom) van mensen in Nederland. Belangrijke personen, in het verleden en tegenwoordig, in de VVD zijn Hans Wiegel, Erica Terpstra en Mark Rutte.

SP

De SP (Socialistische Partij) komt voort uit een socialistische beweging in de jaren 70 van 1900. Socialistisch houdt in dat alle mensen gelijkwaardig aan elkaar horen te zijn; ze horen dus ongeveer hetzelfde te verdienen en dezelfde mogelijkheden te hebben. De SP wil dan ook dat mensen goed voor elkaar zorgen en dat mensen met veel geld en mogelijkheden delen met mensen in Nederland die het minder hebben. Vanaf 1994 is de SP een redelijk grote (linkse) partij in de regering, maar de partij heeft nog nooit tot de belangrijkste partijen in de coalitie gehoord. Belangrijke personen van de SP zijn en waren: Tiny Kox, Jan Marijnissen en Agnes Kant.

GroenLinks

GroenLinks is een partij die erg links is en, zoals de naam het eigenlijk al zegt, enorm opkomt voor het milieu en dieren. Leden van GroenLinks zijn vaak erg idealistisch; ze streven naar een rechtvaardige verdeling van bijvoorbeeld bezit, kennis en rijkdom onder alle mensen. Ook willen ze dat mensen in Europese landen beter hun best doen om goed voor het milieu te zorgen. Belangrijke personen van GroenLinks zijn Paul Rosenmöller en Femke Halsema.

Christenunie

Uit twee christelijke partijen is de Christenunie in 2000 ontstaan. De Christenunie is een politieke partij voor christenen (mensen die in Jezus Christus geloven) en is iets meer links dan rechts, maar mag ook best een 'middenpartij' genoemd worden. Veel standpunten van de Christenunie zijn gericht op het samenleven van mensen met elkaar en op de gezondheidszorg. Belangrijke personen uit de Christenunie zijn Arie Slob en André Rouvoet.

PVV

De Partij voor de Vrijheid (PVV) bestaat sinds 2006 en is sindsdien snel groot geworden onder leiding van Geert Wilders. Volgens sommige mensen heeft de PVV veel weg van de LPF, die de moord op Pim Fortuyn uit elkaar viel. De PVV is erg rechts en houdt vast aan tradities en gebruiken in Nederland. Geert Wilders staat bekend om zijn gedurfde uitspraken over moslims en maakte over moslims een spraakmakende film met de naam 'Fitna'.

D66

De echte naam van D66 is Politieke Partij Democraten 66 en is een echte 'middenpartij'. D66 is erg progressief, dit betekent dat ze vooral veel vooruitgang willen. Democratie en vrijheid in Nederland voor iedereen is daarbij erg belangrijk. Belangrijke personen bij D66 zijn/waren Hans van Mierlo en Alexander Pechtold.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Politieke communicatie: deskundigen aan het woordWat is precies politieke communicatie? Om goed inzicht te verkrijgen in de werking van politieke communicatie mag de men…
Wat betekent links en rechts in de politiek?Wat betekent links en rechts in de politiek?Links en rechts zijn twee termen die heel vaak worden gebruikt in een politieke context. Links en rechts staan voor stre…
De betekenis van politieke kleur in het politieke landschapDe betekenis van politieke kleur in het politieke landschapIn de politiek hebben partijen een bepaalde kleur. Zo staat de kleur blauw voor liberaal-democratisch en de kleur rood v…
Politieke communicatie: hoe kan het beter worden toegepast?Manipulatief, éénrichtingsverkeer, té positief… volgens kiezers. Herkenbaar, gekleurd, betrouwbaar… volgens deskundigen.…

Politiek voor kinderen: hoe werkt de regering?Nederland heeft een regering die bestaat uit ministers en een koning(in). Maar wat doet een regering precies en hoe is d…
Wethouder die niet is gekozen door het volkWethouders worden vaak gekozen omdat ze raadsleden zijn. Hun partij wordt ergens de grootste en dan mag zo'n partij een…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.