Boris Jeltsin, voormalig Russisch President

Een man die wereldwijd bekend was, niet alleen door zijn funktie. Hij was de eerste president van de republiek Rusland, maar hij kwam vaak vrolijk en gezellig over. Iets wat niet van iedere Russische leider gezegd kan worden. Ondanks zijn vele medische problemen is hij lange tijd aan de macht geweest. Een taak om een land te leiden van het communisme naar democratie.

Algemeen

Boris Nikolajevitsj Jeltsin ((Борис Николаевич Ельцин) werd in Boetka (ten oosten van Sverdlovsk), op 1 februari 1931 geboren als een zoon in een boerengezin. Het gezin wordt door de hongersnood, ontketend door Stalin met zijn collectivisatiecampagne) gedwongen te vluchten, eerst naar Kazan en later naar Sverdlovsk. Hier wordt de vader van Boris bouwvakker.

Boris heeft aan de Polytechnish Oeral-Kirov-Instituut te Sverdlovsk gestudeerd voor ingenieur bouwkunde.

Jeugd

Boris speelt in Sverdlovsk met handgranaten en verliest daarbij een paar vingers. Hij doet aan volleybal waarbij hij zijn leidersambities kan botvieren. Hij leidt een op het oog relaxed leven, reist (gratis) op daken van treinen en voorziet in zijn levensonderhoud als kaartspeler of dagloner. Natuurlijk komt hij terug naar het dorp van zijn jeugd, Sverdlovsk en gaat net als zijn vader de bouw in. Van 1955 tot 1957 is hij voorman bij de bouwtrust Oeraltjazjtroebstroj. Van 1957 tot 1963 werd hij bevorderd tot directeur van het Bouwdirectoraat van hetzelfde trust.

In 1963 werd hij hoofdingenieur bij en in 1965 hoofd van de Sverlovsk Huizenhouw Combinatie. Op 30 jarige leeftijd treedt hij toe tot de communistiche partij waar hij 7 jaar later in wordt opgenomen als gewone secretaris. In 1976 wordt hij partijchef van het district Sverdlovsk. Hij laat eind jaren ´70 het Ipatjev huis afbreken. In dit huis werd namelijk in 1918 de tsarenfamilie vermoord. Als beloning mag hij lid worden van het Centraal Comité, waar hij Michail Gorbatjsov leert kennen. Deze is op dat moment nog partijchef van het gebied Stavropol.

President

In 1989 wordt Boris gekozen tot lid van het Congres van Volksafgevaardigden en daarmee krijgt hij zitting in de Opperste Sovjet. Hij zegt zijn lidmaatschap van de Communistische Partij 12 juli 1990 op, om zich partijloos kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen.

Op 12 juni 1990 wint hij deze verkiezingen, hij wordt met 57,3% van de stemmen verkozen tot de eerste President van de Russische Federatie. Het volk wilde een sterke leider om hen door de hervormingen te loodsen van communisme naar democratie.

In augustug 1991 klimt Boris Jeltsin voor de ogen van de hele wereld op een tank om met een geheven vuist en ronkend stemgeluid zijn vroegere bondgenoot, rivaal en voorganger Gorbatsjov tegen ractionaire coupplegers te verdedigen.

Op 8 december 1991 vormen Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland de kern van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (het GOS). Twee weken later komen er acht andere staten bij. Op 1e kerstdag 1991 was de USSR verleden tijd, het bestond niet meer.

Handelingen van President Jeltsin

  • 1992 De onbekende Gajdar krijgt opdracht de markteconomie in te voeren, de prijzen worden vrij gelaten.
  • 1993 Jeltsin ontbindt in september het parlement, en in oktober kwam het tot een open rebellie van Roetskoj en Chasboelatov tegen de president. De opstand wordt neergeslagen en de opstandelingen opgesloten. Op 12 december wordt een nieuwe Doema gekozen, Jeltsin had wederom geen meerderheid achter zich.
  • 1994 Een jaar dat centraal stond in verband met de oorlog in Tsjetsjenië. Het had zich 3 jaar eerder onafhankelijk verklaard van Rusland. Het groeide uit tot een oorlog met grote verwoestingen en dat resulteerde in een guerrillaoorlog. Jelstin bracht een bezoek aan Duitsland en was getuige van de aftocht van de laatste Russische troepen uit Duitsland op 31 augustus.
  • 1995 De parlementsverkiezingen van december haalden opnieuw geen meerderheid voor de partijen die Jeltsin steunde.
  • Jeltsin werd dit jaar getroffen door twee hartinfarcten.
  • 1996 Boris Jeltsin wordt dit jaar getroffen door een 3e hartinfarct en in november geopereerd waarbij verschillende bypasses werden aangebracht. Door een verbond met zijn concurrent Alexander Ivanovitsj Lebed te sluiten, lukt het Boris de meerderheid te behalen van de presidentsverkiezingen op 16 juni en 3 juli. Lebed werd benoemd tot veiligheidsadviseur en zorgde voor het ontslag van veel functionarissen. Hiermee kon hij het staken van de gevechten in Tsjetsjenië bereiken.
  • 1997 De G7, de groep van zeven voornaamste industrielanden, besluit tot de lang door Jeltsin gewenste uitbreiding met Rusland tot G8.
  • 1998 In maart ontslaat Jeltsin de regering van premier Tjernomyrdin, een serie van regeringswisselingen is aangebroken. In 18 maanden ontslaat hij 4 premiers. De economie begint na korte tijd weer achteruit te gaan. In juli krijgt hij 22,6 miljard dollar steun van het IMF en andere instellingen. In augustus bedreigt een ineenstorting van de staatsfinanciën de hervormingen. De Roebel stort in doordat de regering de koers tegen de dollar vrijlaat.
  • 1999 Het jaar begint niet goed voor de president, met een bloedende maagzweer wordt hij in het ziekenhuis opgenomen. In mei probeert het parlement Boris Jeltsin af te zetten, maar deze mislukt. In augustus wordt de beschuldiging van corruptie aan het adres van Jeltsin ontkent. Jeltsin benoemd Poetin als premier en tot zijn opvolger. In september opent Poetin met de steun van Jeltsin een nieuwe aanval in Tsjetsjenië.

Oudejaarsavond 1999

Boris Jeltsin treed af. Hiermee komt een tragisch einde aan zijn politieke loopbaan met grootse plannen die hij nooit heeft kunnen realiseren. Verstrikt geraakt in depressies, drankmisbruik, en ziektes was de toekomst van Rusland op het spel komen te staan.

Een citaat uit de afscheidsrede van Boris Jeltsin op oudejaarsavond:
“Ik treed voortijdig af. Ik besef dat ik moet doen en dat Rusland het nieuwe millennium moet ingaan met nieuwe politici, nieuwe gezichten, met nieuwe intelligente, sterke, energieke mensen, en dat wij die vele jaren aan de macht zijn geweest, moeten gaan''.

Boris Jeltsin overleden

Boris Jeltsin een man met veel presidentiele plannen en ideeën stierf op 23 april 2007 in Moskou volgens medische bronnen tegen het Russische persbureau Interfax aan een hartaanval.

Een citaat na het overlijden

"Hij was de president die ons Russen de vrijheid heeft gegeven, en dat zullen we nooit vergeten".
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vladimir Poetin, president of tsaar?Vladimir Poetin, president of tsaar?De nieuwe president van Rusland is inmiddels een oude bekende. Vladimir Poetin heeft een abonnement op de macht in Rusla…
Michail GorbatsjovGorbatsjov is misschien wel de bekendste leider die de Sovjet-Unie gekend heeft. Terwijl hij tevens degene is geweest di…
Wie is Michael GorbatsjovMichael Gorbatsjov was de president van de USSR (het huidige Rusland) tot 1991. Toen ging de USSR op in de Gemenebest va…
Russische buitenlandse politiek: de Karakanov-doctrineRussische buitenlandse politiek: de Karakanov-doctrineDe Karakanov-doctrine heeft een belangrijke rol gespeeld bij de formulering van de Russische buitenlandse politiek. Sind…

Rusland: Leiders in de twintigste eeuwRusland: Leiders in de twintigste eeuwDe afgelopen eeuw was een drukke tijd voor de inwoners van de voormalige Sovjet-Unie. Oorlogen, honger en tirannen van l…
Nederlandse StaatsinrichtingOmdat Nederland een koning(in) als staatshoofd kent en toch een democratie is de staatsinrichting van Nederland ingewikk…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.