Wie is Michael Gorbatsjov

Michael Gorbatsjov was de president van de USSR (het huidige Rusland) tot 1991. Toen ging de USSR op in de Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Ondanks dat Gorbatsjov populair was in het Westen en in Amerika, werd hij in zijn eigen land gezien als de man die de USSR de ondergang heeft ingeleid. In december 1990 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Algemeen

De man van "Glasnost en "Perestrojka, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 1990, en de laatste president van de Sovjet Unie. Bekend door zijn enorme wijnvlek op zijn kale bol. Vooral een held buiten zijn eigen land, Rusland, inmiddels al vele jaren van het politieke toneel verdwenen.

Michael Gorbatsjov

Michael Sergejevitsj Gorbatsjov is geboren op 2 maart 1931 in Privolnoje, een klein plaatsje vlakbij Stavropol, in het noorden van de Kaukasus. Toen ter tijd lag het gebergte de Kaukasus in de Sovjet-Unie, tegenwoordig ligt het in Rusland. Zijn ouders waren Sergej Gorbatsjov en Maria Pentelejevna, beiden boeren. Sergej was een mechanisator, wat inhoudt dat hij tractors en combines bestuurde. Daarnaast had hij veertig jaar lang de verantwoording over de onderhoud van de landbouwmachines.

Toen Michael bijna twee jaar was, brak er in de winter een hongerperiode aan. In 1933 stierf meer dan éénderde van de inwoners van de honger. In die tijd was Stalin aan de macht en zijn beleid trof ook het gezin Gorbatsjov, maar zij wisten te overleven wat een echt wonder was. Zowel Sergej als Maria kwamen uit een rijk boerengezin. Over het algemeen werden rijke boeren direct naar een werkkamp gestuurd.

Michael is één van de weinige Russen die onder de zuiveringen van Stalin en gedurende de gevechten van de Tweede Wereldoorlog geen familieleden heeft verloren. Nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen ging Michael rechten studeren aan de Lomonosov universiteit in Moskou. Ook volgde hij een cursus stijldansen, waar hij Raisa Titarenko ontmoette. Raisa werd geboren op 5 januari 1932, studeerde aan dezelfde universiteit, maar dan filosofie. Michael en Raisa trouwden in 1952 en kregen samen dochter Irina. Op 20 september 1999 is Raisa overleden aan de gevolgen van leukemie. Zij heeft altijd achter haar man gestaan, maar er is erg weinig over haar bekend.

Gorbatsjov en de politiek

  • Hij wordt in 1952 lid van de CPSU (Communistische Partij van de Sovjet Unie).
  • Michael In 1971 wordt hij lid van het Centraal Comité van de CPSU. In de jaren die daarna volgen wordt hij opgemerkt door partijleider Leonid Brezjnev.
  • Hij wordt in 1978 benoemd tot secretaris van het Centraal Comité voor de landbouw. Door verkeerd management had de economie veel te lijden, en de Sovjet invasie in Afghanistan (1979) maakte dit er niet beter op.
  • In 1980 wordt Michael lid van het Politbureau.
  • Op 11 maart 1985 komt de huidige secretaris – generaal Konstantin Tsjernenko te overlijden. Er wordt met spoed een vergadering van het Politburo belegd, waarbij Gorbatsjov wordt benoemd tot opvolger van Tsjernenko. De stemverhouding is 5 tegen 4, waarbij zijn grootste 3 tegenstanders (waaronder Grigiri Romanov) niet aanwezig waren.
  • Onder zijn leiding wordt het aantal raketten van middellange afstand in de INF-overeenkomst verminderd, dit was in 1987.
  • Ook haalt Gorbatsjov de militaire troepen terug uit Afganistan, en startte onderhandelingen met de Verenigde Staten tot vermindering van het wapenarsenaal.

Glasnost en Perestrojka

Hij bezoekt West Europa en de Verenigde Staten waarbij hij zich realiseert dat in zijn eigen land de economische ontwikkeling ver achterliep op Europa en Amerika. Zodra hij terug is begint hij met het nemen van maatregelen.

Als eerste wordt door hem een campagne tegen alcoholisme opgezet met als doel het arbeidsmoraal op te vijzelen. Hiervoor gebruikt hij zijn “Glasnost”, oftewel openheid en zijn “Perestrojka”, oftewel herinrichting.

Toen Willy Brandt, een Duitse socialistische voorman, in 1985 in Moskou was, zei hij tegen de pers: “Ik heb in mijn leven al veel gezien, maar nog nooit zag ik een anticommunist aan de top in het Kremlin”.

President Gorbatsjov

Vanaf 1 oktober 1988 bekleedde Michael de functie van eerste President van de Sovjet Unie (USSR). Deze functie zou hij behouden tot 25 december 1991. Hij zou de laatste president van de Sovjet Unie blijken, want de USSR hield op te bestaan. Michael had zich ten doel gesteld om het communisme te reformeren. Toen het communisme begon af te brokkelen verloor Gorbatsjov aanzien in eigen land. Slechts de ratificering van het Unieverdrag (augustus 1991) en de internering van de president op de Krim, zorgde dat hij tot eind 1991 in functie kon blijven.

Op 25 december 1991 wordt de GOS opgericht en kon Gorbatsjov zijn functie neerleggen. Vanaf dat moment behoorde de term USSR tot het verleden. De hervormingspolitiek kon dat het streven naar onafhankelijkheid van republieken niet verhinderen.

Gorbatsjov tijdens zijn presidentschap

  • Op 5 december 1989 wordt een publieke schuldbekentenis in Moskou afgegeven, voor de inval in Tsjecho- Slowakije (het huidige Tsjechië en Slowakije) gedurende de Praagse lente in 1968.
  • In de periode tussen 18 en 21 augustus 1991 mislukt een staatsgreep wegens gebrek aan steun voor de opstandelingen in het leger. In deze periode werd de politieke invloed van Boris Jeltsin steeds sterker.
  • December 1991: Zonder dat Gorbatsjov vormen de republieken Rusland (Jeltsin), Oekraïne (Kraytsjoek) en Wit Rusland (Schoesjkevitsj) het Gemene Best van Onafhankelijke Staten (GOS). Deze wordt binnen veertien dagen aangevuld met nog 8 andere republieken. Helaas wist Michael er dit jaar niet in om voor zijn eigen land een rol van betekenis te spelen.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Michail GorbatsjovGorbatsjov is misschien wel de bekendste leider die de Sovjet-Unie gekend heeft. Terwijl hij tevens degene is geweest di…
Gorbatsjov, glasnost, en perestrojkaGorbatsjov werd geboren op 2 maart 1931 in Privolnoe (dorpje in het noorden van de Kaukasus). Zijn vader was daar monte…
De opkomst van het CommunismeDe opkomst van het CommunismeDe Rode Revolutie wordt het ook wel genoemd: De opkomst van de Communisme. Zo'n 90 jaar geleden maakte het Communisme zi…
Koude Oorlog: een samenvatting op jaartallenKoude Oorlog: een samenvatting op jaartallenDit artikel behandelt de belangrijkste jaartallen en gebeurtenissen van de Koude Oorlog, gerangschikt op chronologische…

De geschiedenis van kernenergie in NederlandKernenergie heeft in Nederland nooit een echt bloei doorgemaakt, terwijl in andere landen als Frankrijk kernenergie een…
De CDA campagne van 1994 in stijl en inhoud: een analyseDe CDA campagne van 1994 in stijl en inhoud: een analyseIn de verkiezingscampagne van 1994 ging de meeste aandacht uit naar het Christen Democratisch Appèl (CDA), van lijsttrek…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.