Crime - Sreten ‘Jotsa’ Jocic – bezorger van de dood

Nadat de Joegoslavische topcrimineel Ljubinko Becirovic – bijnaam ‘Duja’ – in 1990 werd geliquideerd, nam een andere Joegoslaaf de leiding van de Joegoslavische maffia in Nederland over. Zijn naam is Sreten Jocic.

Liquidatie Becirovic

Becirovic werd in oktober geliquideerd nadat hij in conflict was geraakt met de organisatie van wijlen Klaas Bruinsma. De ruzie ging over een hoeveelheid drugs die de Nederlanders aan de Joegoslaven zouden verkopen. Na dit conflict, waarbij ook topcrimineel John Mieremet een grote rol speelde, werd Becirovic in zijn woning vermoord. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Vendetta

Na de dood van Becirovic barstte er een bloedige vendetta los in de Amsterdamse onderwereld, onder het regime van de nieuwe Joegoslavische leider Sreten Jocic. Hij vormde een ijzersterk team met twee andere criminelen. Kort na de liquidatie van Becirovic stalen Mieremet en zijn vriend en partner in crime Sam Klepper een enorme hoeveelheid hasj van Magdi Barsoum, een Egyptische crimineel. Deze partij drugs was voor de Joegoslaven van Jocic bestemd. Nadat ook Klaas Bruinsma vermoord werd, gingen de Joegoslaven alsnog verhaal halen bij Bruinsma’s boekhouder, om er achter te komen waar John Mieremet en Sam Klepper zich verborgen hielden.

Rolan BV

In de zomer van 1991 begon Sreten Jocic gebruik te maken van Rolan BV, het vastgoedbedrijf dat eigenaar was van Ronnie Ondunk. Hij gebruikte dit bedrijf om zwarte vermogens wit te wassen.

Moord

In november 1991 ging het gruwelijk mis. Bij een poging van de recherche om Jocic te arresteren, trok de Joegoslaaf ene pistool en schoot op een agent. Hij wist vervolgens te ontsnappen, maar werd wel overal gezocht wegens poging tot doodslag. Niet veel later verdween Jocic naar Belgrado, de hoofdstad van zijn geboorteland. Toch werd hij in Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens het schieten op politiemannen en verboden wapenbezit. Hij kon Nederland niet meer in en zich dus ook niet meer wreken op John Mieremet en Sam Klepper. Toch wist hij vanuit Joegoslavië de touwtjes strak in handen te houden.

Geurt Roos

Jocic was in 1992 betrokken bij de voorbereidingen om de voormalige lijfwacht van Klaas Bruinsma, Geurt Roos, te vermoorden. Hij gaf Roos de indruk dat hij zich bij hem kon aansluiten en plaatste een van zijn lijfwachten bij Roos in huis. Zo kon een goede voorbereiding getroffen worden. Toch werd van de liquidatie afgezien.

Ronnie Ondunk

Jocic en zijn Joegoslavische bende kregen het zwaar toen Ronnie Ondunk werd gearresteerd en belastende verklaringen af begon te leggen over de rol van Jocic bij de voorbereidingen van de moord op Geurt Roos. Bovendien bleek Ondunk geld achterover te hebben gedrukt van Rolan BV. Ronnie Ondunk moest onderduiken. Echter, in 1995 keerde hij terug uit Spanje en de Verenigde Staten om zich opnieuw met onroerend goed bezig te houden. Drie jaar later werd hij alsnog doodgeschoten.

Conflict

In het jaar 2000 en de jaren die daarop volgden vond een enorme machtsstrijd plaats. Het conflict tussen John Mieremet en Jocic begon een hoogtepunt te bereiken. Het begon met een waarschuwing, toen Jan Femer op 23 september 2000 vermoord werd. Femer onderhield nauwe contacten met Mieremet. Op 10 oktober 2000 werd Mieremets vriend en partner in crime Sam Klepper doodgeschoten, als wraak voor de moord op Becirovic – met wie het tien jaar geleden allemaal was begonnen. John Mieremet liet – als wraak – drugshandelaar Barsoum vermoorden.

Aanhouding

Jocic werd in september 2002 aangehouden in Sofia, op verzoek van de Amsterdamse justitie. Hij moest nog een oude straf van drie jaar uitzitten wegens poging tot doodslag op drie agenten. Ook werd hij intussen verdacht van de moorden op Femer en Klepper. Voor die moorden was echter geen bewijs. In 2006 werd Jocic uitgeleverd aan Joegoslavië, waar hij binnen aan maand weer op vrije voeten kwam.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De maffia, politici en anti-maffiaDe georganiseerde misdaad in Italie wordt ook wel de maffia genoemd. Welgeteld zijn er in Italië 4 grote maffia bendes.…
Hoe is de maffia georganiseerd? Organisatie en inwijdingHoe is de maffia georganiseerd? Organisatie en inwijdingWie bij de maffia wil gaan kan zich niet zomaar aansluiten. Voordat je een "man van eer" of maffioso kan worden moet je…
Maffia en code: de erecodes van de mannen van eerMaffia en code: de erecodes van de mannen van eerDe maffia is een soortnaam geworden voor georganiseerde misdaadbendes overal ter wereld. We verstaan onder maffia tegenw…
Paolo Borsellino en Giovanni Falcone: twee heldenIn de strijd tegen de maffia hebben vele mensen hun leven verloren. Echter zal niemand in Italië ooit de namen vergeten…
Koude Oorlog: een chronologisch overzichtKoude Oorlog: een chronologisch overzichtDe Koude Oorlog begint eigenlijk in 1947. De Sovjet Unie verbrak toen haar belofte door ondanks de geplande voorzichtigh…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Laatste update: 08-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.