Hoe is de maffia georganiseerd? Organisatie en inwijding

Hoe is de maffia georganiseerd? Organisatie en inwijding Wie bij de maffia wil gaan kan zich niet zomaar aansluiten. Voordat je een "man van eer" of maffioso kan worden moet je enkele stappen doorlopen. De kandidaat-maffioso wordt eerst grondig gecontroleerd en voorbereid voordat de maffia overgaat tot de inwijding. Deze inwijding is een soort ritueel waarbij de kandidaat-maffioso onder meer eeuwige trouw zweert. Eens de maffioso ingewijd, wordt hij door de maffiaorganisatie ondergebracht in een groep. Daar zal hij dan opdrachten zoals moord moeten uitvoeren om de belangen van de maffiafamilie te dienen. Hoe verloopt de inwijding in de maffia? En hoe ziet de structuur van deze criminele organisatie eruit?

Maffioso of "man van eer" worden: voorbereiding

Levenswijze

Wie een "man van eer" wil worden, zal door de maffia zorgvuldig in de gaten gehouden worden. De maffia zal de kandidaat eerst controleren op levenswijze en gedrag. De kandidaat mag bijvoorbeeld geen al te losbandig leven leiden, zoals bijvoorbeeld gokverslaafd of drugverslaafd zijn. Daarna zal de kandidaat begeleid worden door een man van eer en duchtig op de proef gesteld worden.

Vuil zaakje uitvoeren

Een van de voorwaarden om man van eer te mogen worden, is het uitvoeren van een karwei. In de meeste gevallen gaat het om een vuil zaakje, soms zelfs moord. Zolang de kandidaat in deze periode van voorbereiding blijft, maakt iedereen hem duidelijk dat hij nog steeds niks betekent. Voor de mannen van eer betekent een kandidaat helemaal niks, of toch zo goed als niks, tot op het moment van zijn inwijding.

Inwijding maffia

"Man van eer"

De initiatie tot man van eer is het belangrijkste moment in het leven van een maffioso. Opvallend is dat de kandidaat duidelijk wordt gemaakt dat alles, zelfs zijn eigen familie, vanaf dat moment ondergeschikt wordt aan de "maffiafamilie". De rituelen tot inwijding kunnen verschillen naarmate het land waar de maffiabende opereert. Het inwijdingsritueel van de Cosa Nostra, de maffiaorganisatie op het Italiaanse eiland Sicilië, verloopt als volgt.

Inwijdingsritueel

De kandidaat moet op het moment van inwijding een brandende prent in de handen houden. Meestal gaat het om een prent van de Heilige Maria die de Blijde Boodschap ontvangt. Terwijl hij de prent laat branden, moet hij trouw en gehoorzaamheid zweren aan de maffia tot de dag dat hij sterft. Ook moet hij zweren de waarheid te vertellen aan elke man van eer. Het branden van de prent staat symbool voor de dood van de kandidaat als gewoon mens, en tegelijkertijd voor zijn wedergeboorte als man van eer. Na de inwijding is de kandidaat "gemaakt" of "ingewijd" tot man van eer.

Soldaat

De eer wordt beschouwd als een status, een systeem van normen waar de maffioso zich moet aan houden. De man van eer wordt geacht om zichzelf altijd op te offeren aan dat systeem, want de familie van alle mannen van eer samen staat altijd boven de man van eer afzonderlijk. De maffioso wordt beschouwd als een "soldaat" die deel uitmaakt van een leger, de maffia.

Maffia: organisatie

Piramide

De maffiabendes overal ter wereld kunnen verschillen in de details van hun organisatie, maar het is de basisstructuur van de Cosa Nostra die voor de meeste bendes als voorbeeld heeft gediend. De organisatie heeft een soort van piramidale opbouw. Op het laagste niveau staan de zogenaamde soldaten, die gegroepeerd zijn in groepen van ongeveer tien man. Aan het hoofd van zo een groep staat een capodecina, wat letterlijk "chef van tien man" betekent. Boven de capodecina's staat de baas van een bende of familie, de capo.

Commissie

De capo wordt bijgestaan door zijn raadsman of "consigliere". Elke familie is de baas over een gebied waar de capo zijn duistere zaakjes regelt. Zo een gebied wordt ook wel jurisdictie genoemd. Het territorium dat de jurisdictie van meerdere capo's bevat wordt ook wel district of mandamento genoemd. Aan het hoofd van het district staat ook weer een capo. De capo's van de districten komen soms samen in de zogenaamde Commissie, waar het bestuur van de maffia over een groter gebied geregeld wordt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Al Capone &Co.: De machtigste maffiabazen in de geschiedenisDenkt men aan maffia, schieten er meteen beelden van rokende ruimtes, casino’s, alcohol smokkelen en duistere gedachten…
De maffia, politici en anti-maffiaDe georganiseerde misdaad in Italie wordt ook wel de maffia genoemd. Welgeteld zijn er in Italië 4 grote maffia bendes.…
De 'ndrangheta; robuust en meedogenloosOver de Italiaanse maffia heeft lange tijd onduidelijkheid bestaan. Intussen is bekend dat de Italiaanse maffia te verde…
Paolo Borsellino en Giovanni Falcone: twee heldenIn de strijd tegen de maffia hebben vele mensen hun leven verloren. Echter zal niemand in Italië ooit de namen vergeten…

Robert Maudsley – de ware Hannibal LecterVan de pers kreeg hij de bijnaam ‘Hannibal de Kannibaal’, maar of hij echt een kannibaal is weet men niet. Andere bijnam…
Kastenstelsel en marktfundamentalisme fnuikend voor armoedeKastenstelsel en marktfundamentalisme fnuikend voor armoedeDe film Slumdog Millionaire ontlokte iemand de opmerking: Misschien trekt dit toeristen naar de sloppenwijken en verdien…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay (bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maffia (bron geraadpleegd op 30/11/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 15-07-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.