Paolo Borsellino en Giovanni Falcone: twee helden

In de strijd tegen de maffia hebben vele mensen hun leven verloren. Echter zal niemand in Italië ooit de namen vergeten van misschien wel de twee grootste helden ooit in de strijd tegen de maffia. Paolo Borsellino en Giovanni Falcone.

Paolo Borsellino

Geboren op 19 januari 1940 te Palermo, als zoon van Diego Borsellino en Maria Lepanto groeit Paolo op in de Palermitaanse wijk La Kalsa. Na de leerplichtige jaren te hebben afgerond, schrijft Paolo zich in op het lyceum “Giovanni Meli”, welke hij in 1958 afrondt met allemaal achten, behalve voor Grieks, waar hij een 9 voor scoort. Vervolgens schrijft hij zich in op de universiteit van Palermo, waar hij rechten studeert. Deze studie rondt hij in 4 jaar Cum Laude af.

Giovanni Falcone

Giovanni Falcone wordt op 20 mei 1939 geboren in Palermo en groeit net als Paolo op in de Palermitaanse wijk La Kalsa. Hij is zoon van Arturo Falcone en Luisa Bentivegna en heeft twee oudere zussen. Na het lyceum schrijft hij zich in aan de Militaire Zeevaart school van Livorno. Dit is echter slechts van korte duur, want Giovanni switcht van opleiding. In 1961 rondt hij zijn rechtenstudie af aan de universiteit van Palermo.

De anti maffia pool

In 1980 ontstaat onder leiding van Rocco Chinnici de pool anti maffia. De pool anti maffia bestaat uit verschillende magistraten die samen de strijd tegen de maffia willen aangaan. De pool is opgezet om informatie uit te wisselen en samen sterk te staan in de strijd tegen de maffia, teneinde effectiever op te treden en zwaardere straffen te bewerkstellingen. De anti maffia pool bestaat onder andere uit de volgende magistraten: Paolo Borsellino, Giovanni Falcone, Giuseppe di Lello, Leonardo Guarnotta, Giovanni Barrile en de politie functionarissen Cassarà en Montana.

Maar het belangrijkste keerpunt in de strijd tegen de maffia is de arrestatie van Tomasso Buscetta, een belangrijk kopstuk van de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra. Deze besluit mee te werken aan het onderzoek tegen de maffia en deelt veel belangrijke informatie mee over de Cosa Nostra. Informatie die tot dan toe onbekend was.

Maxi Proces van Palermo

Het onderzoek welke in gang is gezet door Rocco Chinnici en de anti maffia pool leidt vervolgens tot het eerste grote proces tegen de maffia, het maxi proces van Palermo. Het proces beginnend op 10 februari 1986 en eindigend op 16 december 1987 tegen de Cosa Nostra, wordt gehouden in een aula bunker in Palermo. Tijdens dit proces staan 400 personen terecht voor banden met de georganiseerde misdaad.

Het onderzoek naar de maffia, welke leidt tot het maxi proces ontketent een misdadige tegenreactie van de maffia. Na de moord op Giuseppe Montana en Ninni Cassarà in de zomer van 1985, begint men ook te vrezen voor het leven van de inmiddels zeer bekende magistraten Paolo Borsellino en Giovanni Falcone. Om veiligheidsredenen worden zij dan ook samen met hun families verplaatst naar de gevangenis Asinara.

16 december 1987 is een historische dag in de geschiedenis van de strijd tegen de maffia, aangezien van de 400 personen die terecht staan er uiteindelijk 360 veroordeelt worden voor gezamenlijk 2665 jaar gevangenis.

De aanslag op Giovanni Falcone

Giovanni Falcone komt om het leven tijdens de aanslag die ook wel de “strage di Capaci” wordt genoemd, op 23 mei 1992. De Cosa Nostra heeft springstof aangebracht in de afwateringsbuizen onder de snelweg van het vliegveld naar huis. Op het moment dat Falcone daar overeen rijdt, wordt de lading op afstand tot ontploffen gebracht. Bij de aanslag komen ook Falcone’s vrouw Francesca Morvillo en drie lijfwachten om het leven.

De moord op Paolo Borsellino

Enkele maanden na de moord op zijn beste vriend en collega Giovanni Falcone, wordt ook Paolo Borsellino gedood. 19 juli 1992, na een etentje met zijn vrouw Agnese en de kinderen Manfredi en Lucia, vertrekt Poalo samen met zijn lijfwachten naar de Via D’Amelio, waar de moeder van Paolo woont. Een geparkeerde Fiat 126 met daarin 100 kg springstof aan boord wordt tot ontploffing gebracht op het moment dat Paolo Borsellino er langs loopt. Bij de aanslag, die in Italië bekend staat als de “strage di via D’Amelio” komen naast Paolo Borsellino ook 5 lijfwachten om het leven.
© 2011 - 2024 Italiagirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De maffia, politici en anti-maffiaDe georganiseerde misdaad in Italie wordt ook wel de maffia genoemd. Welgeteld zijn er in Italië 4 grote maffia bendes.…
De 'ndrangheta; robuust en meedogenloosOver de Italiaanse maffia heeft lange tijd onduidelijkheid bestaan. Intussen is bekend dat de Italiaanse maffia te verde…
Hoe is de maffia georganiseerd? Organisatie en inwijdingHoe is de maffia georganiseerd? Organisatie en inwijdingWie bij de maffia wil gaan kan zich niet zomaar aansluiten. Voordat je een "man van eer" of maffioso kan worden moet je…
Italië – Palermo, hoofdstad van SiciliëDe stad Palermo is de hoofdstad van de Italiaanse provincie Sicilië, het eiland aan de voet van Italië. Palermo ligt in…

Sicilië, een eiland vol historieSicilië, een eiland vol historieSicilië, het grootste eiland van Italië, gelegen in de Middellandse zee, ten zuiden van de regio Calabrië, vormt een aut…
De organisatie IRADe IRA is een organisatie uit Ierland? Maar wat zijn hun doelen en waar streven ze naar en hoe streven ze hierna? Met ge…
Bronnen en referenties
  • http://it.wikipedia.org/wiki/Strage_di_Capaci
Italiagirl (18 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.